PETRU MĂRGINEAN, CU AROGANŢĂ LĂCOMIE ŞI DISPREŢ. Cârpaciul Devei a muls de la „ugerul” Devei cât pentru zece mandate

409

Primarul Petru Mărginean a făcut pentru deveni locuri de joacă extrem de scumpe, a reabilitat Cetatea Devei cu flagrante încălcări ale legislaţie şi a finalizat cu întârziere controversatele proiecte europene. Familistul Petrică şi-a ajutat soţia facă o spălătorie în buricul târgului şi împotriva voinţei locatarilor din vecinătate şi a dirijat din banii Devei spre televiziunea familiei sale. Practic, şi-a târât familia în afaceri scandaloase şi acum se plânge – vezi, Doamne! – că oameni răi îi atacă familia.

Principala temă cu care Mărginean a câştigat simpatia şi votul devenilor a fost „oraşul sănătos” şi în­toc­­mirea Planului Urbanis­tic General. Praful s-a ales de aceste promisiuni, ca şi de celelalte 30 de proiecte promise: zonă de agrement la Mureş, linie de troleibuz, parcări supra şi subte­ra­ne… Nu numai că Deva nu are încă PUG, dar primarul a profitat de acest neajuns pentru a mai rade câteva zone verzi. Redăm mai jos câteva din temele care au scandalizat Deva pe parcursul celor patru ani.

Ţâţele lui Petre

Limitatoare de viteză. Devenii le numesc „Ţâţele lui Petre”. Au apărut în carosabil către sfârşitul anului 2014. Atunci când vătaful oraşului anunţa că ele vor fi montate strict în apropierea şcolilor. (Probabil nu se aştepta să fie într-atât de profitabile.) Afacerea i-a mers şnur şi, începând din primele luni ale anului 2015, „Ţâţele lui Petre” scurmă-n asfalt şi pe princi­palele artere de circulaţie. (Atenţie la discursul prima­rului care a trecut de la manele direct în SF!) „În doi ani de zile nu s-a întâmplat un accident rutier cu victime pe aceste zone de trecere unde sunt limitatoare. Şi dacă în doi ani de zile – statistică făcută de Poliţia Rutieră a municipiului Deva – nu au fost accidente, eu vă asigur că voi continua indi­ferent de ce zic unii şi alţii”, a declarat primarul Petru Mărginean pentru Hunedoa­ra TV. Aşadar, „Ţâţele lui Petre” apăruseră de şase luni, dar făcuseră muncă preventivă de cu un an şi jumătate înainte de a le fi cumpărat Primăria. Probabil de aceea au costat enorm.

Iniţial, primarul Mărgi­nean a cumpărat 300 de „ŢÂŢE” care au costat 70.000 lei (233 lei bucata). Scumpe, în condiţiile în care pe piaţă se găsesc la preţul de 30 lei bucata. După nici trei luni, primarul Petru Mărginean a nesocotit propriile promi­siuni şi părerea devenilor care nu voia „ŢÂŢE” în carosabil şi a cumpărat încă 500 de bucăţi cu 120.000 de lei (240 lei bucata). A doua achiziţie de la acelaşi vân­zător a fost la preţ mai mare şi asta nu se întâmplă numai acolo unde „băieţii deştepţi cumpără cu banii publici. Orinde în altă parte se negociază un discount de volum (preţ mai mic). Pe parcursul timpului, o parte din „Ţâţele lui Petre” au dispărut de pe drumuri, doar paguba a rămas „necon­solată”.

Deva, vaca de muls a primarului

În anul 2014, Lavitex Prod SRL, din localitatea Breaza, judeţul Prahova, a primit 418.900 de lei pentru reabi­litarea  a două locuri de joacă din Deva. De menţionat că la preţul pe care l-a încasat de la Primăria Deva, firma din Breaza a construit trei locuri de joacă similare în Piteşti. În anul 2013 a „plouat” cu locuri de joacă în Deva, multe şi extrem de scumpe. În toamna anului 2013, firma Alysor Discovery SRL, din Piteşti, primeşte nu mai puţin de 1.466.287 de lei pentru amenajarea unor locuri de joacă, cu preţuri cuprinse între 186.287 şi 119.000 de lei. De menţionat că firma din Piteşti nu avea nicio expe­rienţă în domeniul amena­jării locurilor de joacă, fiind specializată pe lucrări de drumuri. Şi încă un amănunt extrem de interesant: firma Alysor Discovery SRL aparţine lui Sorin Chiroiu, nimeni altul decât fiul vicepreşedintelui PNL Argeş, Vasile Chiroiu. Firma din Piteşti s-a remarcat în zona de sud a ţării prin numeroase lucrări din bani publici, numele acesteia fiind men­ţionat şi în rechizitoriul prin care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, pesedistul Constantin Nico­lescu, a fost trimis în ju­decată. Beizadeaua liberală din Piteşti a primit de la primarul liberal al Devei în medie peste 162.000 de lei pentru un teren de joacă, adică mai mult de 37.000 de euro, preţul unui apartament bun în Deva.

Şmenul „iluminiţelor”

Primăria Deva a dat, la finalul anului 2015, peste o jumătate de milion de lei (cinci miliarde de lei vechi) pentru ornamentele de iarnă închiriate, deşi era mai ieftin să le cumpere. În ciuda preţurilor astronomice, de sărbători lipseau ornamente în valoare de peste 100.000 de lei. După scandalul me­dia­tic, o parte din ornamente au început să licărească pe ici pe colo, prin alte locuri decât cele prevăzute în acte. Alte ornamente au rămas în beznă totală până la sfârşitul sărbătorilor. Este vorba de un brad artificial tridimen­sional şi două figurine tridimensionale din Piaţa Victoriei, dar şi fântâna tridimensională care ar fi trebuit să existe în sensul giratoriu de la gară. Fântâna, spuneau reprezentanţii adminstraţiei locale, a fost mutată în zona hotelului Sarmis, doar că aceasta era mult mai mică decât cea din acte. Până la urmă fântâna nu a fost plătită de Primărie! Şi nici celelalte ornamente care, vizibil, nu existau. Toate, în valoare de 32.400 de lei. Primarul a achitat suma de 507.211,37 de lei, fără TVA, nota de plată pentru „iluminiţele” de iarnă. Dife­renţa dintre suma iniţială de plată, respectiv 550.000 de lei, şi suma care a fost plătită, este de aproximativ 48.000 de lei. Dacă presa nu stătea cu ochii pe primar, şi aceşti bani ar fi fost „palmaţi”.

Mândră Cetatea, meşter cârpaciul

Cetatea Devei a fost compromisă ca monument istoric printr-o succesiune de infracţiuni, toate comise în mandatul actualului primar Petru Mărginean. S-au făcut defrişări ilegale şi lucrări neavizate care pot duce la returnarea fondurilor euro­pe­ne. Primarul refuză siste­matic să intre într-o dez­batere publică pe această temă, dar recurge la acţiuni de intimidare. Petru Mărgi­nean a umblat cu pâra la Ministerul Mediului, pentru a compromite demersurile de aflare a adevărului. Pentru infracţiunile la Codul Silvic, Garda Forestieră s-a angajat să sesizeze organele de cercetare penală. Pentru abaterile de mediu, Garda de Mediu Hunedoara rămâne mută şi aservită intereselor PSD, care şi-au extins pro­tecţia şi asupra candidatului PNL la Primăria Deva.

Cetatea Devei, această „capodoperă” a adminis­traţiei Petru Mărginean, ar putea să ne coste enorm la finalul anchetelor. Valoarea totală a proiectului este de 38.428.128 lei, iar europenii vor cere banii înapoi, fiindcă în lumea civilizată preju­diciile de mediu nu se aco­peră cu pile.

Mulsul multicultural

Primarul Devei spunea răspicat, într-un interviu, că nu va permite altora să facă din Primărie vaca lor de muls. Şi avea dreptate. Măr­gi­nean ţine „vaca” pentru sine şi apropiaţii săi. Prin Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva s-au scurs, nelegal, peste 180.000 lei noi, faptă pentru care directorul Alexandru Gruian a dobândit calitatea de inculpat într-un dosar penal. În aceste îm­prejurări, nu cu mult timp în urmă, primarul Petru Măr­ginean i-a dat pe mână lui Gruian încă un „uger de muls”: Cetatea Devei.

Vila soacrei a crescut odată cu cetatea

Concomitent cu finisajele din lemn la Cetatea Devei, a crescut şi o vilă rustică în bătătura soacrei primarului Petru Mărginean. De vilă s-a ocupat proiectantul Karol Kalauz, soţul arhitectei de la Primăria Deva. Curios, pro­iectantul nu-şi mai aminteşte numele firmei cu care a lucrat la vilă. Coincidenţa face că nici primarul liberal care a emis autorizaţia de construcţie nu are în acte constructorul.

Ca din întâmplare, maşi­nile care au dus lemnul la vilă au numere de Satu Mare, judeţ din care provine şi tâmplarul Cetăţii. Există sus­piciuni rezonabile pentru o cercetare DNA a coin­cidenţelor. Petru Mărginean ar fi avut ocazia să spulbere orice urmă de îndoială, eventual să prezinte şi câteva documente din acelea care au provocat amnezia gene­rală. În loc de explicaţii, pri­marul şi-a pus oamenii să ne fure tot tirajul de pe piaţă.

Bani la televiziunea familiei

În cei patru ani de căpătuială de pe postul de primar, Petru Mărginean a dirijat spre televiziunea fa­miliei sale sume astrono­mice. Sunt sume de bani care s-au dat direct prin serviciile subordonate primăriei, dar şi pe alte căi. Colegii de la Glasul Hunedoarei au cer­cetat speţa şi spun că ar fi vorba despre 450.000 de euro, dar detaliile urmează să le stabilească procurorii anticorupţie.

Grosolănia şi aroganţa nu se curăţă nici la Nufărul nevestei

Spălătoria Nufărul a pro­vocat scandal public. Primăria Deva, „patronată” de soţul Petru Mărginean a dat autorizaţie de funcţio­nare spălătoriei ce aparţine  „primăriţei” Ga­brie­la Mărgi­nean. Locatarii din vecină­tatea spălătoriei spun că sunt deranjaţi de zgomotul produs de spălătoria indus­trială a familiei Mărginean. Au făcut petiţii, au fost la şedinţele de consiliu local să-şi spună necazul. O femeie a stat cuminte în banca ei, iar după ce au isprăvit consilierii cu ale lor a cerut să i se acorde şi ei puţină atenţie, câteva minute.

„Domnule primar, în şe­dinţa din luna aprilie, în legătură cu spălătoria din Piaţa Victoriei, ne-aţi promis că – dacă avem zgomot – veniţi şi rezolvaţi… Este zgomot! Sun­tem şase familii care stăm şi suportăm zgomotul de la spălătoria dum­neavoastră! Vă rugăm civilizat să veniţi acolo să vedeţi situaţia”, spunea deveanca. „Sunt date auto­ri­zaţii şi certificate de urba­nism”, a replicat cu aroganţă Petru Mărginean, după care i-a întors spatele dispre­ţuitor.

 

Comentarii FB

comentarii
3 thoughts on “PETRU MĂRGINEAN, CU AROGANŢĂ LĂCOMIE ŞI DISPREŢ. Cârpaciul Devei a muls de la „ugerul” Devei cât pentru zece mandate

 1. Manuel Sanchez Pardo

  TECONSUB SL

  Oficina Central
  C/ Ronda de Outeiro 44 . 15009 LA CORUÑA – TELF 639 833 171

  E-MAIL: teconsub@teconsub.com

  Stimate domnule Primar si departamentul Techic

  Avocatul nostru din Bucuresti dl Gheorghe Gheorghiu a prezentat la OSIM Bucuresti cererea de anulare a modelului de utilitate pentru platformele subterane car ne-au fost plágiate de catre firma Sc Euriteh Srl Oradea, in cerere este demonstrat clar ca Sc Euriteh Srl a intrat in posesia planurilor platformelor noastre cand am inceput colaborarea sa instralam platformele subterane in Orasul Targu Jiu si Mangalia, odata de ce a avut planurile ne-a lasat pe dinafara si a plagiat platformele noastre, care este o infracțiune clară de furt intelectual si concurență neloială.

  Acest tip de practică este ceea ce face mai mult rău economiei României, deoarece creează neîncrederea companiilor care sunt interesate să investească în Romania, dar legea este clară, OSIM va anula acest model de plagiat de Sc Euriteh Srl, care in final o sa ne plateasca daune-interese.

  In luna Aprilie am fost in Deva si am informatii ca dumneavoastra ati semnat un contract cu Sc Euriteh Srl pentru a instala platformele noastrea in orasul Deva,
  Prin intermediul acestei scrisori dumneavoastra sunteți avertizat cu privire la consecințele pe care decizia dumneavoastra le poate provoca, pe dumneavoastra vreau sa va informez ca din acest moment orice platforma subterana, sistemul nostru care se va instala in Deva aceasta va fi sigilata imediat, In Spania exista un asemenea precedent in Orasul Torevieja unde sistemele mele de platformele subterane le-am sigilat, iar primaria un le poate folosi.

  Reprezentantul nostru in Romania are delegarea din partea nostra si poate sa ofere Platforme Subterane la un pret mult mai accesibil si o calitatea superioara fata de modelul plagiat de Sc Euriteh Srl.
  Sper in bunul simt al dumneavoastra si sa va ganditi bine in ceea ce urmeaza sa faceti, altfel o sa ma vad nevoit sa vin la Deva și să acționez în conformitate cu prevederile legii.

  Ma pun la dispozitia dumneavoastra, impreuna cu reprezentantul nostru in Romania in vederea unei intelegeri amiabila.

  Cu deosebit respect ¡

  Ing Manuel Sanchez Pardo
  Administrator

  Sc Tecnica de Contenedores Soterraneos Sl
  cod fiscal C.I.F.ES B70111620
  fabrica cu sediul in C/Paraguay, hala 14, 15008 Meicende A Coruna, Spania,
  web. http://www.teconsub.com
  email. teconsub@teconsub.com
  mob. +34 639 833 171
  fix. + 34 928 091 481

  Reply
 2. alexandru

  Pupatii in cur me Mircia si Molot , mi-as dori sa iasa Mircia sa vedeti cum va fi , cate terenuri va mai vinde , cate dosare isi va mai adauga in CV. Oricum nu sunteti constienti ca daca va iesi Mircia nu va sta mult la primarie pentru ca isi va muta catrafusele la racoare unde ii este locul.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.