PENALII ROMSILVA ÎŞI PIERD POSTURILE. Nicolae Timiş, dat afară de la şefia Parcului Grădişte – Cioclovina

Pe picior de plecare este şi Adam Crăciunescu, directorul general Romsilva, cel care l-a angajat abuziv şi nelegal pe Nicolae Timiş la şefia Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina (PNGM-C). În coadă de peşte a rămas, deocamdată, învârteala de 1,5 milioane de euro, o afacere dubioasă cu fonduri europene în care a fost implicat Parcul prin semnătura lui Nicolae Timiş. Procurorii DNA îl cercetează pe Timiş pentru abuzurile comise în cele şase luni cât a fost la cârma Administraţiei PNGM-C.

Abuzurile prezentate în ZIARUL Hunedoreanului cu privire la stăpânii cioatelor din Romsilva au fost confirmate de magistraţii Tribunalului Hunedoara. De asemenea, a fost sesizat ministrul Mediului, Cristina Paşca Palemer, pentru a declanşa o acţiune de recuperare a prejudiciilor create prin numirea abuzivă şi ilegală a lui Nicolae Timiş pe postul de director al Administraţiei PNGM-C.

Urmare a articolului „ÎNVÂRTELI DE 1,5 MILIOANE DE EURO. Nicolae Timiș, pus de PSD să vegheze o afacere dubioasă cu fonduri europene”, Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva) a publicat, prin intermediul AGERPRES, un drept la replică scris „la mişto” în care era relatată o altă variantă a felului în care a fost înlăturat „îngerul” Lucian Stratulat de la conducerea Administraţiei PNGM-C. În instanţă s-a dovedit că relatarea noastră a fost cea corectă.

Învârteli de 1,5 milioane de euro

Directorul Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, Lucian Stratulat, a fost mazilit în iulie 2015, pentru că a refuzat cu încăpăţânare şi în mod repetat să îşi pună semnătura pe o afacere dubioasă cu învârteli de 1,5 milioane de euro. Scandalul a pornit de la nişte activişti de mediu (Asociaţia Ecologistă „Cindrelul” din Sibiu) care derulează un proiect aberant în Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, finanţat cu fonduri europene în sumă de 6.887.050 lei. Este vorba despre o revizuire a unui plan de management, care plan nu exista la momentul revizuirii. Toată afacerea s-a mişcat pe filieră PSD în perioada în care Ministerul Mediului era condus de Rovana Plumb. În prima fază, Asociaţia Ecologică a depus proiectul la autoritatea de Mediu din Timişoara care a refuzat să-l avizeze pe motiv că lipsea obiectul revizuirii. Ulterior Ministerul condus de pesedista Rovana Plumb a preluat iniţiativa şi a dat undă verde proiectului.

Pestera-Cioclovina1-599x475Iniţial, proiectul era un parteneriat între administraţia Parcului şi activiştii de mediu care urmărea cartarea şi inventarierea tuturor vietăţilor din aria protejată, construirea unui centru de vizitare şi achiziţionarea de maşini pentru rangerii. Pe parcurs, ecologiştii au eliminat din proiect administraţia Parcului şi toate investiţiile, păstrând doar „poezia” cu număratul vietăţilor. La un moment-dat, ecologiştii şi proptele lor pesediste şi-au dat seama că nu pot pune mâna pe banii europeni fără să aibă acord scris de la administraţia Parcului ca partener în proiect. Directorul Lucian Stratulat a refuzat compromisul şi ilegalitatea, motiv pentru care a fost ţinta a nenumărate ameninţări şi şicane din partea lui Adam Crăciunescu, şeful Romsilva. În august 2015, Stratulat a fost înlocuit cu Nicolae Timiş, fost primar PSD la Haţeg şi viitor candidat PSD pentru postul pierdut în 2012.

În cătarea DNA-ului

Pesedistul Nicolae Timiş a venit de „nicăieri” la şefia Parcului, fără să aibă competenţe în ariile protejate sau silvicultură, însă cu bună recomandare politică pentru Guvernul PSD care avea nevoie de semnătura unui director disciplinat pe învârteala de 1,5 milioane de euro. Şi într-adevăr, la câteva zile după ce a fost instalat pe post, Nicolae Timiş, în calitate de director la Administraţiei PNGM-C a parafat înţelegerea cu activiştii de mediu. Mai mult decât atât, Nicolae Timiş a servit partidul dar a şi adus la Administraţia Parcului aceleaşi practici PSD comise de angajatorii săi, fapt pentru care este cercetat de procurorii DNA Alba-Iulia care au ridicat de la sediul Administraţiei toate documentele legate de angajarea ilegală unui ranger, aşa cum fusese şi Timiş la rândul său angajat abuziv de directorul Adam Crăciunescu.

Sesizare la Ministerul Mediului

În februarie 2016, magistraţii Tribunalului Hunedoara au decis că schimbarea lui Stratulat a fost ilegală şi fostul director a fost repus de justiţie pe post. Lucian Stratulat a sesizat Ministerul Mediului că toate abuzurile comise de directorul Romsilva sunt purtătoare de prejudicii ce trebuie recuperate de la cei vinovaţi. „Procedura de schimbare a mea din funcţia de director, dar şi procedura de angajare în funcţia de director a numitului Timiş

Nicolae, au fost acţiuni ilegale şi premeditate, imorale, concepute, coordonate şi implementate exclusiv de către Criciunescu Adam şi Mihai Dragoş (directorul general al regiei şi şeful serviciului arii protejate la aceea dată). Aşa cum se va constata, prin aceste acţiuni, cei doi au cauzat grave prejudicii materiale şi de imagine atât Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva cât şi mie personal. Timiş Nicolae a fost angajat în funcţia de director al administraţiei Parcului, cu încălcarea gravă a principiilor competiţiei deschise, al transparenţei şi competenţei profesionale. Această acţiune a sfidat totodată principiul de moralitate, Timiş Nicolae fiind inculpat intr-un dosar penal, fiind acuzat de abuz în serviciu în formă calificată. Angajarea numitului Timiş Nicolae în funcţia de director al Administraţiei Parcului s-a efectuat fără examen sau concurs acesta neavând nici un fel de pregătire sau experienţă în domeniul ariilor naturale protejate sau al administrării fondului forestier, fiind astfel încălcate grav toate dispoziţiile imperative prevăzute de Codul Muncii şi de Contractul Colectiv de Muncă al Romsilva”, se arată în sesizarea transmisă de Stratulat la Ministerul Mediului. Directorul Administraţiei PNGM-C solicită o anchetă care să stabilească motivul pentru care a fost angajat Timiş, anularea tuturor deciziilor care au produs prejudicii Parcului pe parcursul directoratului lui Timiş şi punerea al plată a celor care se fac vinovaţi de angajarea abuzivă a pesedistului.

Candidatul PSD aflat în executare silită la Primăria Haţeg

În perioada cât a fost director Nicolae Timiş a fost singurul angajat al Parcului care şi-a luat leafa direct de la casierie, fără să i se vireze banii în cont. Misterul a fost dezlegat recent, când ultimul salariu ce i se cuvenea a ajuns la Primăria Haţeg care are de recuperat peste 50.000 de lei de la viitorul candidat PSD pentru funcţia de primar la Haţeg. Din august 2015 până în februarie 2016, Nicolae Timiş a reuşit să se sustragă executării silite, dosind înscrisurile trimise de executor fiindcă el era stăpân absolut în Administraţia PNGM-C şi a făcut cam „ce-a vrut muşchii lui”.

Debarcarea lui Nicolae Timiş nu este singura pierdere pentru penalii PSD din administraţia pădurilor. Adam Crăciunescu, directorul general Romsilva, are zilele numărate, până la data de 21 martie. Crăciunescu este, şi el, implicat într-o afacere penală în dosarul „Hrebenciuc”, alt PSD-ist prins cu mâna băgată până-n gât în avuţia publică.

Comentarii FB

comentarii
12 Răspunsuri la “PENALII ROMSILVA ÎŞI PIERD POSTURILE. Nicolae Timiş, dat afară de la şefia Parcului Grădişte – Cioclovina

 1. office

  Ei Iovane, Iovane! Am scris ,,Sit Natura 2000 Valea Taia” pentru a fi în consens cu ceea ce ai scris tu dar și pentru a fi pe întelesul tău. Se vede că am reușit să te stimulăm și se pare că ai început să scotocești, dar tot ,,în aer” ai rămas și nu ,,la înaltime”, așa cum ai vrut să pozezi când ne-ai expediat să studiem ,,Natura 2000 Network Viewer”. Situl Natura 2000 Grădiștea Muncelului – Cioclovina se suprapune peste suprafața parcului dar are și o extensie în afara acestuia de 1833,893 ha ( suprafata care reprezintă pentru tine interes si pe care oricât te-ai fi străduit nu ai fi putut sa o determini ,,de sus”). Această suprafață s-a aflat în custodia APM Hunedoara până la începutul anului 2015. Prietena ta, Georgeta Barabas sefa de la APM Hunedoara, a nășit lucrările de pe Valea Taia. În perioada imediat urmatoare, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor va efectua verificări de amploare privind lucrările de acest gen efectuate la nivel național. Te asigurăm că lucrările de pe Valea Taia vor fi verificate cu prioritate iar după ce o să lecturezi rezultatele ai să rămâi uimit de câtă dreptate am avut.

  Răspuns
 2. office

  EXPLOZIV!
  Marcel Bot ce e de facut? Popa Bogdan a fost numit in Consiliul de Administratie al Romsilva.
  Cine este Popa Bogdan? Managerul proiectului in valoare de 1.500.000 euro, derulat de catre Cindrelul in parcul Gradiste.
  http://www.rosilva.ro/rnp/componenta__p_920.htm
  Asteptam cu interes publicarea cv -ului si a declaratiei de avere a lui Popa Bogdan!!!

  Răspuns
 3. office

  Ei Iovane, Iovane! Puslama mica ce esti. Ai tu ce ai cu Stratulat, dar iar ,,ai dat-o in bara”. Situl Natura 2000 Valea Taia, nu se suprapune peste suprafata Parcului si drept urmare, in acest caz, nu se aplicau prevederile Metodologiei pe care ai mentionat-o. Esti de-a dreptul amuzant, cand acuzi o institutie a statului, cu atributii bine definite si pe o arie clar delimitata, ca nu face voluntariat si actiuni in instanta, pentru fapte petrecute intr-o suprafata, pe cuprinsul careia respectiva institutie nu are nici un fel de atributii. Poate ne spui tu Iovane, ce calitate procesuala ar fi avut Administratia Parcului in cazul promovarii unei astfel de actiuni in instanta? Si poate ne mai spui tu Iovane, cu ce l-au ,,motivat” pe Stratulat cei care distrug natura?

  Răspuns
  1. Iovan

   Biroule, daca n-ai cele mai vagi notiuni despre protectia naturii, de ce tot insisti sa abrezi? Nu exista niciun sit Natura 2000 Valea Taia!! Potiunea cea mai valoroasa din Valea Taia (ex-valoroasa, caci a fost distrusa) este inclusa in situl Natura 2000 Gradistea Muncelului-Ciclovina, ROSCI0087, sit care se suprapune in cea mai mare parte cu parcul natural. Pentru cine nu stie ce situri sunt si unde, aici le poate vedea:
   http://natura2000.eea.europa.eu/#
   Iar cum a fost motivat Stratulat sa inchida ochii la afacerea murdara a italienilor, doar el si cu ei stiu.

   Răspuns
 4. office

  Iovane! Directoarea de care faci vorbire a fost numită în funcție de către Stratulat. Poate ne spune și nouă fosta directoare, pe care tu o apreciezi atât de mult, cu ce l-a stimulat pe ,,mafiotul” Stratulat, determinându-l astfel să o numească în funcția de director al Parcului.
  Situl Natura 2000 – Valea Taia, a fost inclus în contractul de administrare al parcului la începutul anului 2015 (mai aruncă și tu o privire pe pagina web a Ministerului Mediului daca vrei sa fii imparțial).
  Cât despre betonarea pârâului care iese din Șura Mare, lasă-ne să ne documentăm și-ți promitem un răspuns obiectiv.

  Răspuns
  1. Iovan

   In Metodologia aprobata prin Ordinul 1052/2014 scrie clar ca:
   ”În cazul suprapunerii ariilor naturale protejate care nu necesită structuri de administrare proprii cu ariile naturale protejate de interes naţional care necesită structuri de administrare proprii, administrarea se asigură de către structurile de administrare ale acestora, cu realizarea unui singur plan de management integrat, ţinând cont de respectarea categoriei celei mai restrictive arii naturale protejate în zonele de suprapunere.”
   La fel scria si in Metodologia aprobata prin Ordinul 1470/2013.
   Asa ca Stratulat putea sa salveze Valea Taia si fara act aditional daca vroia. Daca iti pasa de natura vii si cu bani de acasa si deschizi proces. Pana la urma, era una dintre cele mai valoroase colturi de natura din Carpati. Daca nu iti pasa de natura, atunci clar gasesti o scuza si ii lasi pe cei care sigur te-au motivat cumva sa distruga natura.

   Răspuns
 5. Iovan

  Sa fin seriosi, Cindrelul nu sunt activisti de mediu, n-o sa-i vedeti nicodata militand vehement pentru natura. La Cioclovina pana in urma cu vreo 5 ani a fost o directoare cara a avut atitudine OK fata de natura. Apoi a venit mafiotul Stratulat, pe vremea caruia a fost betonat sinistru paraul care iese din Sura Mare, unde era rac de ponoare (caz clar de infringement). Tot cu complicitatea lui Stratulat a fost distrusa superba vale Taia, care era in raspunderea lui s-o protejeze (sit Natura 2000 suprapus parcului). Vad ca Timis asta nu-i cu nimic mai breaz ca Stratulat. Se pare ca la noi nu se poate decat cu lupul paznic la oi.

  Răspuns
 6. Ion Hategan

  daca se judeca procesele lui Timis la Judecatoria Hateg o sa iasa curat ca lacrima, sa dea Dumnezeu sa se tot amane pana cand ia toti avocatii la rand. Timis mai are dosar pe rol tot pentru abuz in functie de pe vremea cand era primar si a angajat o femeie de serviciu la Primaria Hateg cu acte pe cand de fapt ea isi desfasura activitatea la SEWS Sectia Hateg in locatia aflata atunci in chirie in spatiul proprietate Nicolae Timis. Femeia era platita la negru de SEWS pe cand salariul acesteia era incasat (spun “gurile rele”) de N Timis. Vedeti dosarul Nr.1656/97/2012 depe portal.just.ro si lamuriti-va cu privire la cei ce vor sa conduca un oras.

  Răspuns
  1. Alin Andrioni

   Verificati si dosarul in care domnul Andrioni Alin aproape a omorat un om si este acuzat de tentativa de omor si astfel chiar va lamuriti de cei care vor sa conduca orasul.

   Răspuns
   1. Ioan Coman

    Curajos acel domn Bocea ….sa-si încheie socotelile cu viata sărind in fata unei mașini ….chiar de admirat …Chiar si asa, domnului Bocea i sa mai dat o șansa ….merge pe picioarele lui ! Nu este in scaunul cu rotile !

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva         Rețea importantă de traficanți de droguri, pedepsită cu închisoarea         Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara         Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână         Criminal capturat de Poliție în Uricani. A împușcat doi marocani         Tânăr de 20 de ani, fără permis auto, a produs un accident în intersecție         Au spart geamul cu un bolovan și au jefuit un apartament         Anchetă extinsă în dosarul „revoltei de la Hunedoara”         Situația plăților la zi efectuate în județul Hunedoara pentru șomajul tehnic         AJPIS a continuat să asigure plata corespunzătoare „indemnizaţiei de sprijin COVID 19”         Au început lucrările de modernizare a drumului de legătură între strada Vulcan și strada Cozia         Paftaua din fier, placată cu tablă de bronz, de la Ardeu         ITM Hunedoara – privind prevenirea răspândirii noului coronavirus la reluarea activităților de transport         Aparat de plasmafereză funcțional în județul Hunedoara         Femeie anchetată după ce și-a fugărit soțul cu ciocanul