Pe ce se duc banii din buget: 150.000 de lei pentru „groapa lui Serafinceanu”

În timp ce Colegiul Economic „Hermes” Petroşani este în pericol să se dărâme, o firmă controlată de fostul prefect de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu înghite bani serioşi din bugetul local pentru … o groapă săpată chiar lângă instituţia de învăţământ. Groapa ar fi trebuit să se transforme într-un mini-hotel, unde elevii de aici să facă practică, şi asta de acum 2- 3 ani, dar constructorul nu a reuşit nici măcar să stabilizeze malul de pământ, în ciuda fondurilor alocate cu generozitate.

 

2013-08-21 10.28.06Consilierii de la Petroşani au decis, zilele trecute, alocarea sumei de 50.000 de lei  pentru efectuarea unor lucrări de consolidare în apropierea Colegiului „Hermes” din Petroşani. Este vorba despre o groapă săpată de una dintre firmele controlate de Aurelian Serafinceanu, care ar fi trebuit să construiască acolo un mini-hotel cu restaurant, pentru practica elevilor. Când s-a început construcţia, adică acum aproape 5 ani, firma a excavat malul de pământ de lângă liceu, care este acum în pericol să se prăbuşească. Practic, aici nu s-a făcut nimic. Malul de pământ a fost consolidat pe o porţiune foarte mică, iar restul versantului este „susţinut” de un schelet din lemn distrus de intemperii. În tot acest timp, însă, constructorul a încasat 100.000 de lei, şi asta fără banii pentru reabilitarea instituţiei de învăţământ, care a depăşit 740.000 de lei.. Adică un fel de „Groapă a Marianelor”, care pare să înghită în neştire bani din bugetul public.

Tot „consolidează” versantul

Iar la cele 100.000 de lei se adaugă suma de 50.000 de lei alocată acum de consilierii locali. Şi lucrurile nu se opresc2013-08-21 10.26.47 aici, pentru că, din informaţiile noastre, până la finele anului ar mai urma să fie alocate vreo 50.000 de lei tot pentru consolidare! „Construcţia mini-hotelului a fost un proiect al Ministerului Educaţiei pentru şcolile de arte şi meserii, care au fost desfiinţate. Între timp şi proiectul a suferit unele modificări. Banii alocaţi sunt pentru construcţia zidului de sprijin”, a  explicat primarul municipiului Petrolani, Tiberiu Iacob Ridzi.  Ministerul nu a mai finanţat proiectul, iar groapa se cască hidos şi riscă să înghită Colegiul Economic cu totul. Îngrijorarea este şi mai mare pentru că se apropie toamna, iar ploile vor înmuia solul ce ar putea aluneca în orice moment.

Lucrări inutile

Proiectul privind construirea unui mini-hotel şi mini-restaurantului a fost iniţiat de administraţia publică locală, pe considerentul înfiinţării unei şcoli de arte si meserii. Aici ar fi urmat să facă pregătirea practică elevii din domeniul alimentaţiei publice, ce ar urma sa activeze în turism.  Valoarea totală a investiţiei a fost calculată la 3, 273.000 de lei, cu tot cu lucrările de reabilitare a clădirii deja existente, în timp ce durata de execuţie era de 3 ani. Însă, cum în România termenele sunt stabilite, în general, doar pentru a fi încălcate, aşa s-a întâmplat şi în acest caz, iar oficialii primăriei dau vina pe Ministerul Educaţiei pentru nefinanţarea prociectului. Unde s-au dus însă cele 100.000 de lei, rămâne de aflat.

2013-08-21 10.28.53Trebuie, însă, precizat că, în timp ce firma înghite bani publici pentru consolidarea gropii, altele ar fi priorităţile liceului. Mini-hotelul este considerat acum de-a dreptul inutil, având în vedere că populaţia şcolară este într-o continuă scădere, iar practica  este indicat să se facă la agenţi economici din domeniu, şi nu simulată. Dar, Colegiul Economic „Hermes” ar avea nevoie de o împrejmuire, de refacerea aleilor, a scărilor de acces şi de o parcare, iar banii, dacă tot există, ar putea fi direcţionaţi către aceste lucrări.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune