PE a rectificat bugetul UE cu scopul folosirii imediate a tuturor resurselor disponibile

Parlamentul European (PE) este vocea solidarității în Uniune și dovedește acest lucru prin deciziile concrete luate în sprijinul tuturor statelor membre și regiunilor, a afirmat europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE), în explicația sa pentru votul la proiectul de buget rectificativ prin care se acordă ajutor de urgență statelor membre pentru a răspunde pandemiei de coronavirus.

”Adoptăm în sesiunea 16-17 aprilie mai multe acte normative pentru rectificarea bugetului UE în vederea folosirii imediate a tuturor resurselor care mai sunt disponibile în bugetul 2014-2020.  Am aprobat punerea la dispoziție a 3 miliarde de euro pentru două instrumente de intervenție imediată. Este vorba despre Instrumentul de Sprijin de Urgență care primește 2,7 miliarde euro destinate statelor membre pentru acțiuni în domeniul sănătății publice, finanțarea spitalelor, a construirii de spitale de campanie, centre de triere și altele,  și 300 de milioane de euro pentru Mecanismul European de Protecție Civilă, banii fiind destinați achiziționării de echipamente de protecție și aparatură medicală. Toate statele membre vor avea acces imediat la aceste finanțări noi pentru a consolida sistemele de sănătate publică, spitalele, pentru a putea astfel să crească eficiența intervenției în stăvilirea pandemiei de coronavirus”, a explicat deputatul european al UDMR.

Potrivit acestuia, PE a mai adoptat decizii importante în vederea repornirea economiei. Astfel, s-a hotărât aplicarea principiului flexibilității, dându-se posibilitatea nelimitată de redistribuire a resurselor europene disponibile între cele trei mari fonduri: Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de Coeziune.  Winkler a arătat că o altă decizie se referă la finanțare europeană 100%, care înseamnă că întregul cost al proiectelor poate fi decontat din fonduri europene fără să mai fie necesară cofinanțarea din partea statului membru. De asemenea, PE a eliminat regula N+3, ceea ce înseamnă că niciun stat membru nu va mai fi în pericol de a pierde vreo finanțare europeană din cauza întârzierilor. Deputatul european al UDMR a subliniat că, de asemenea, în pachetul adoptat în Parlamentul European, se decide și simplificarea procedurilor atât în ceea ce privește implementarea, cât și auditul proiectelor.

”Am convingerea că regiunile vor avea un rol crucial în repornirea economiei, iar proiectele de investiții la nivel regional vor fi cele care vor permite utilizarea cea mai eficientă a fondurilor europene. La nivelul regiunilor, orice investiție înseamnă locuri de muncă în IMM-uri și cea mai bună cale pentru a demara relansarea economică”, a precizat Iuliu Winkler în explicația sa de vot.

Europarlamentarul a mai arătat că măsurile luate la nivel european vor consolida încrederea cetățenilor în UE, în capacitatea acesteia de a-i ajuta la nevoie.  ”Dacă martie a fost luna discordiei europene și a măsurilor individuale luate la nivelul statelor membre, uneori cu rezultate contradictorii, atunci luna aprilie trebuie să devină luna solidarității europene, în care măsurile luate la nivel european vor consolida încrederea cetățenilor în puterea UE de a-i ajuta la nevoie. Chiar dacă restricțiile de circulație împiedică parlamentarii europeni să se reunească cu toții la locul lor de muncă, impunând munca de la distanță, Parlamentul European rămâne principalul for al democrației europene”, a mai spus Iuliu Winkler.

Parlamentul European a adoptat, joi, și o rezoluție cu privire la acțiunea coordonată a UE pentru combaterea pandemiei de coronavirus și a consecințelor acesteia.

 

Hunedoara, 16 martie 2020 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − opt =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara