PARTEA MAI PUŢIN VĂZUTĂ A GUVERNĂRII PSD: Promisiuni onorate de Guvernul Grindeanu

Ordonanţele Guvernului Grindeanu privind abuzul în serviciu sunt, pe bună dreptate, cap de afiş pe agenda publică a ultimelor 20 de zile. Totuşi, pentru o corectă şi echilibrată informare, credem că e util să se ştie şi de promisiunile electorale onorate de guvernanţi în primele două luni ale anului 2017.

 

 

PSD Hunedoara a prezentat, într-o conferinţă de presă, un raport de activitate privind guvernarea social-democrată. Preşedintele Laurenţiu Nistor arată că au fost îndeplinite 38 din angajamentele luate prin programul de guvernare, iar alte 16 măsuri vor fi realizate până la finalul trimestrului întâi. Mai la vale, vă prezentăm toatee măsurile adoptate de Guvern conform calendarului de guvernare.

 

Angajamente pentru salariaţi

A crescut, conform programului de guvernare, salariul minim la 1.450 lei, măsură cu un impact bugetar de un miliard de lei. Au crescut cu 20% salariile din administraţia publică locală şi cu 50%  salariile actorilor. Deducerea din baza de calcul a impozitului pe venit a abonamentelor medicale în limita a 400 euro/ an; Eliminarea plafonului pentru baza de calcul privind plata CASS şi CAS la maxim cinci salarii medii; Aplicarea legii privind creşterea cu 15% a salariilor din educaţie. (Măsura a fost criticată de liberali care spun că n-au fost prinse sporurile şi, în realitate, creşterea este de doar 6-10 la sută. În replică, Nistor invocă un protocol între Minister şi sindicatele din educaţie prin care părţile au fost de acord cu felul în care s-a făcut creşterea salarială.); Aplicarea legii privind creşterea cu 15% a salariilor din sănătate; Eliminarea impozitului pe venit pentru angajaţii sezonieri, care sunt păstraţi în câmpul muncii pentru tot anul; Eliminare plăţii CASS pentru veniturile suplimentare obţinute (din investiţii, dividende, dobânzi etc.) de către salariaţi, pensionari şi cei cu activităţi independente; Programul prima chirie – decontarea a 75% din cheltuielile de chirie şi utilităţi (maxim 900 lei) pentru cei care îşi găsesc un loc de muncă la minim 50 km de domiciliul curent.

 

Măsuri pentru pensionari şi studenţi

Creşterea punctului de pensie de la 871 la 1.000 lei; Creşterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei; Eliminarea CASS pentru pensionari; Eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 lei; Creşterea alocării pe student pentru fondul de burse de la 83/lei pe lună la 201 lei/lună; Transport gratuit pe CFR pentru toţi studenţii din România, pe toată perioada anului, inclusiv în vacanţe. (Aici, preşedintele PSD Hunedoara a ţinut să spună că măsura a produs efecte, aluzie la deplasarea studenţilor pentru proteste.)

 

Mediul de afaceri

Guvernul a adoptat impozitul pe profit de 1% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderi şi creşterea plafonului la 500.000 euro cifră de afaceri pentru firmele care pot benefica de această facilitate; Eliminarea impozitului pe profit în primii 10 ani pentru firmele care desfăşoară activităţi de inovare şi cercetare-dezvoltare. Eliminarea Formularului 088 privind categoria firmelor plătitoare de TVA; Lansarea programului privind promovarea exporturilor; Granturi pentru participarea la expoziţii internaţionale sau la întâlniri de afaceri; Lansarea programului „Start-up nation” care va începe de la 1 mai şi prevede un ajutor de minimis nerambursabil până la 200.000 lei pentru toţi care vor să îşi deschidă o afacere cu minim 2 locuri de muncă pentru 3 ani de zile.

 

În domeniul Sănătăţii

Alocarea a 770 milioane lei pentru achiziţia vaccinurilor pentru copii pe bugete multianuale pentru a se evita penuria acestor produse. Este pentru prima dată când s-au alocat bani pentru vaccinul pneumococic conjugat; Alocare bani pentru toate programele de sănătate publică, inclusiv pentru bolile rare; Extinderea programului Hepatită C pentru gradul de fibroză F3; Dotarea spitalelor judeţene cu Computer Tomograf (cele care nu aveau). Creşterea veniturilor lunare pentru asistenţii persoanelor cu handicap la 1.450 lei şi plata lor integrală de la bugetul de stat (nu mai e 75% până la 90% de la bugetul de stat, iar restul de la autorităţile locale); Desfiinţarea comisiilor din Casele de Sănătate care aprobau acordarea tratamentului mai scump pentru pacienţi, urmând ca răspunderea să revină direct medicului terapeut. (Măsură foarte apreciată de reprezentanţii bolnavilor de cancer, care pot accesa astfel tratamentul imediat după diagnosticare, fără să mai piardă timp la comisie, care se întrunea o dată pe lună); Creşterea indemnizaţiei lunare minime pentru concediul de creştere a copilului de la 1.062 lei la 1.232 lei; Creşterea stimulentului de inserţie a mamelor cu copii sub 2 ani, care se întorc la locul de muncă, de la 531 lei la 650 lei.

 

Dezvoltare locală şi agricultură

Aprobare PNDL 2,30 miliarde lei credite de angajament (2017-2020) pentru 5.000 obiective de Apă canal, drumuri, 2.500 creşe şi grădiniţe, 2.000 şcoli fără avize de funcţionare, 30 construcţia a cămine studenţeşti şi 1.500 locuinţe pentru tineri. Eliminarea a 102 taxe nefiscale; Eliminarea impozitului pentru transferul proprietăţilor cu o valoare mai mică de 450.000 lei şi impozit de 3% pentru diferenţa care depăşeşte această sumă;); Alocarea în Bugetul Ministerului de Interne la rezervele statului suma de 91 milioane lei pentru achiziţia de uraniu necesar la reactoarele de la Cernavodă. În acest fel va reîncepe activitatea la Uzina de preparare a minereurilor uranifere din Feldioara, jud. Brașov; Deschiderea programului Tomate româneşti prin care toţi cei care deţin sere sau solarii de minim 1.000 mp vor primi 3.000 euro anual. Condiţii: 2.000 kg pe 1.000 mp în anumite perioade de timp; Deschiderea programului Carne de porc abatorizată, prin care cei care deţin exploataţii mai mari de 600 capete şi mai mici de 100.000 capete vor beneficia de pachete de câte 10.000 euro ajutor de la stat/ 200 de capete, dar până la jumătate din numărul de capete deţinut (porci abatorizaţi). Se acordă de două ori pe an (semestrial); Alocarea fondurilor pentru cadastrarea gratuită a tuturor terenurilor agricole; Alocarea de fonduri pentru programele anti-grindină – până la jumătatea anului vom ajunge la 34 de puncte de lansare, iar până la finalul anului la 60 de puncte. În prezent sunt 23 de puncte. De asemenea, Guvernul s-a ţinut de vorbă şi a alocat 2 la sută din PIB pentru Apărare.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului