10.7 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

OVIDU BĂLAN (PSD) ŞI RAPORTUL ŢINUT LA”SECRET”. Săracii Orăştiei trăiau doi ani din banii risipiţi în fărădelegi

Un raport ţinut la „secret” de primarul Ovidiu Bălan prezintă o sifonare de bani publici estimată la 2.250.000 lei, o sumă aproape egală cu banii primiţi la Primărie de la Uniunea Europeană în 2013. „Gaura” este de două ori mai mare comparativ cu cheltuielile pentru asistenţa socială din Orăştie, unde foarte mulţi oameni trăiesc într-o sărăcie cruntă.

 

AVERTISMENT: Informaţiile din acest articol sunt preluate din ultimul control de fond făcut de auditorii Camerei de Conturi Hunedoara la Primăria Orăştie. Câţiva dintre consilierii locali ne-au spus că procesul verbal de constatare a fost ţinut sub cheie de primarul Ovidiu Bălan, deşi legea îl obligă să prezinte aleşilor locali documentul. (Probabil nici consilierii nu au fost suficient de insistenţi.) În actul menţionat sunt semnalate 13 fărădelegi cu un prejudiciu estimat la 2.250.000 lei (22,5 miliarde de lei vechi). Evident că mesajul are tentă electorală, dar povestea este reală, susţinută cu documente, şi credem că ea trebuie spusă pentru cei care doresc să afle cât mai multe despre candidatul care-i cere votul. Am scris acest avertisment pentru „postacii” de partid care pretind că orice adevăr neconvenabil este „un atac murdar” ce nu se face a fi publicat în campanie electorală. Noi credem că – dimpotrivă – toate informaţiile trebuie scoase public mai cu seamă în campania electorală, cu condiţia să fie autentice. Alegătorii au dreptul să cunoască partea întunecată a viitorilor dregători. Acest mesaj este valabil pe toată durata campaniei, nu numai pentru articolul de mai jos.

„Adevărul e că se bea…

 Din cele 13 fărădelegi consemnată de echipa de control am decis să publicăm două fapte pentru început. În prima este prezentată o paranghelie pe bani publici. Primarul Ovidiu Bălan (PSD) a cumpărat cu bani din visteria municipiului 200 de litri de vin de masă roşu (cum altfel) demidulce de la SC Crama Coser SRL. Beutura a costat 1.400 lei. De asemenea, Bălan a dat o masă – tot pe banii Primăriei, ospăţ care a costat 4.853,40 lei. Banii au fost livraţi către SC Albina Coop. Sooc. Orăştie.  Plăţile nelegale au dus la  creşterea nejustificată a cheltuielilor. Primarul a explicat finanţiştilor că a plătit „astfel de cheltuieli întrucât în buget am avut aprobate credite bugetare pentru manifestări culturale”. Mai precis, a organizat Revelionul în stradă (partea cu vinul, din manifestarea culturală) şi concursul „Cu noi este Dumnezeu” – partea cu mâncarea.

… realitatea e că se fură”

 Regularizarea Canalului Morii a adus o „gaură” de peste trei miliarde de lei vechi la bugetul local. Lucrările la Canal par să fi fost ca pe vremea lui Stalin: s-a lucrat ani mulţi şi s-au înmormântat bani cu ghiotura. La data de 09 iulie 2013 Primăria Orăştie plătise către constructor SCTC IND SA prin actul adiţional nr.7/9.07.2013, care cuprinde ,,preţul plătibil executantului”, suma de 2.760.508,61 lei  fără TVA. Pe parcursul celor şase ani cât a durat lucrarea au fost o grămadă de acte adiţionale la contractul iniţial, astfel că preţul iniţial nu mai avea nicio relevanţă. Mult mai nimerit ar fi fost să organizeze altă licitaţie, dar încredinţare cu adiţionale are avantajul că nu este la vedere…

„Din verificările efectuate la investiţia finalizata în anul 2013 ,,Regularizare Canalul Morii” în baza contractului  de lucrări nr.2381/20.08.2007  încheiat între Primăria Municipiului Orăştie şi SC TC IND  SA Oraştie s-a constatat că pe perioada derulării contractului de lucrări sus menţionat UATM Orăştie a platit nelegal societăţii comerciale SC  TC IND SA Oraştie suma estimata de 309.203,59 lei compusa din 234.245 lei fără TVA şi respectiv TVA suma de 74.958,59 lei pentru care a fost estimata dobândă de 61.840,71 lei, calculata de la data finalizării lucrărilor şi până la data de 30.05.2014”, notează controlorii financiarii.

Plăţi cu acte făcute pe sub masă

 Pentru suma achitată nelegal de primarul Ovidiu Bălan (309.203,59 lei) s-a constatat că „suma de 102.747,25 lei se datorează încheierii actelor adiţionale nr.1,3 şi 4 luându-se în considerare  creşterea salariului de baza minim brut pe ţară, contrar prevederilor contractuale” şi „suma de 139.072,01  lei se datorează încheierii actelor adiţionale nr. 2 şi 5 luându-se în calcul lucrări suplimentare altele decât cele de natură ,,diverse şi neprevăzute”, fără aprobarea autorităţii deliberative, respectiv Consiliul Local al Municipiului Oraştie, fără existenta unei Dispoziţii de şantier cu detalierea lucrărilor ce se propuneau a fi executate, avizată de Proiectantul lucrării SC COMED SRL, contrar prevederilor legale”, scriu auditorii Camerei de Conturi care precizează că „proiectatul lucrării nu a participat la recepţia la terminarea lucrărilor”.

Apoi, suma de 36.933,71 lei provine de la un alt act adiţional (nr. 6) prin care a fost ajustat nelegal indicele de inflaţie raportat la data de 31.08.2009, iar suma de 74.958,59 lei reprezintă Taxa pe Valoare Adăugată pentru plăţile făcute nelegal.

Sume sifonate fără ştirea aleşilor locali

 În explicaţiile lor, primarii Ovidiu Bălan şi Alexandru Muntean – pe parcursul mandatelor lor s-au derulat lucrările la Canal – au dat vina pe directorul executiv care nu le-a spus că e nevoie de o nouă licitaţie pentru atribuirea lucrărilor care au trenat timp de şase ani „din lipsă de fonduri”, după cum explică Muntean.

Ovidiu Bălan spune că el nu a aprobat lucrări suplimentare, dar actele adiţionale de ajustare a manoperei. ,,Având în vedere că contractul a fost încheiat în 2007 s-a considerat că este practic imposibil ca la aceasta dată să poată fi executate lucrări la preţul din 2007”, spune Bălan. Corect. Dar dacă a fost „imposibil” de ce nu a organizat o nouă licitaţie? Cum de nu au fost informaţi consilierii locali despre situaţia creată? În definitiv ei decid pentru cheltuirea banilor publici şi nu o pot face fără o majoritate calificată (două treimi) tocmai ca să dispară mişmaşurile şi sifonările de parale din visteria municipiului.

Cifra 13 este cu noroc pentru unii

 Lucia Jorza, director executiv la Primăria Orăştie susţine că s-au făcut plăţi suplimentare fără aprobarea Consiliului Local „întrucât valoarea acestor lucrări adăugată la valoarea iniţiala a contractului nu au depăşit valoarea aprobata conform studiului de fezabilitate” şi nu a ştiut „că trebuie o noua procedura de achiziţie”. De asemenea, Radu Hosu, directorul tehnic al Primăriei spune că „nu s-au organizat alte proceduri de achiziţie, ele (lucrările) fiind executate de acelaşi constructor la preţurile din oferta”.

Scuzele ştabilor Primăriei Orăştie nu au avut darul de a-i convinge pe auditorii Camerei de Conturi care au rămas ferm pe poziţie susţinând că lucrările la Canal au adus un prejudiciu bugetului local de peste trei sute de mii de lei noi.

Cum spuneam, raportul este mult mai lung, sunt consemnate 13 abateri financiare cu un prejudiciu estimat la 2.250.000 lei, o sumă aproape egală cu banii primiţi la Primărie de la Uniunea Europeană. Tanda pe Manda. Suma considerată prejudiciu este de două ori mai mare ca bani pe care-i plăteşte primarul Ovidiu Bălan la cheltuielile cu asistenţa socială din Orăştie, unde foarte mulţi oameni trăiesc într-o sărăcie cruntă.

 

Știri Similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/