OAMENII DE COMITET. În naufragiul PNL Hunedoara se salvează numai şobolanii

105

Liberalii au suferit în judeţul Hunedoara cea mai cruntă înfrângere electorală şi nu dau semne că înţeleg ce li se întâmplă. Preşedintele (interimar şi ilegitim) Bogdan Ţîmpău a manipulat mersul partidului într-un singur sens, cel care îi asigură lui personal locul întâi pe listă la Camera Deputaţilor. Indiferent de pierderi. Şi i-a ieşit. Numai că, la final, liberalii vor rămâne cu o „gaşcă” în locul celei mai puternice organizaţi PNL din România.

 

La sfârşitul săptămânii trecute s-a reunit Comitetul Judeţean Executiv al PNL Hunedoara, „Oamenii de Comitet”, mai pe scurt. Sunt cei de la fostul PDL şi vechiul PNL care s-au numit între ei să ţină şefia partidului unic. (La constituire, în martie 2015 erau 20 de la vechiul PNL şi nouă pedelişti, dar, rând pe rând, au fost îndepărtaţi aproape toţi vocalii cu personalitate care nu erau dependenţi de funcţiile primite politic.) Ei, Oamenii de Comitet, au stabilit că e bine să continue în aceeaşi fundătură până după alegerile generale. Adică exact atât cât mai au nevoie ei de partid să-şi facă jocurile, Bogdan Ţîmpău pentru un nou mandat de deputat şi directorii numiţi pentru înţelegeri pe sub masă cu PSD-ul. Primarii legitimaţi prin alegeri, cei care vor sta vrând –nevrând patru ani sub umbrela unui partid nevolnic, s-au retras într-o resemnare mioritică. Şi asta le convine de minune „şobolanilor” care se pregătesc să părăsească barca ce se scufundă.

Statistic OK. La blide, Ţîmpău înfulecă tot

PNL Hunedoara a pierdut Consiliul Judeţean, Deva, Hunedoara şi încă vreo zece primării de comună. Şefii organizaţiei judeţene spun că, statistic, au obţinut un scor bun. Dar statistica este înşelătoare… Când zece liberali mănâncă zece pui, statistic vorbind fiecare liberal se cheamă că a mâncat un pui. În realitatea ne-statistică, Bogdan Ţîmpău a „halit” tot şi liberalii „cu burta goală” se fac că nu observă manipularea cifrelor. La şedinţa Oamenilor de Comitet s-a ajuns la concluzia că Deva a fost pierdută de Petru Mărginean, în vreme ce Hunedoara a fost pierdută de… Carmen Hărău. Teoria este incorectă, dar a fost „îmbrăţişată” chiar şi de liberali oneşti, ne mânjiţi în intrigi murdare şi jocuri politicianiste. Pentru ei vom încerca să demonstrăm că alegerile la Deva, Hunedoara şi Consiliul Judeţean le-a pierdut Bogdan Ţîmpău. De fapt, corect ar fi să spunem că intrigile lui au fost câştigătoare, iar eşecul din alegeri este consecinţa firească.

Liber la capra vecinului

Pierderea Consiliului Judeţean era previzibilă după toate gafele făcute de liberali. Şeful PNL Hunedoara a jucat cartea prim-secretarului PCR Ilie Păducel în Valea Jiului, „sodomizând” decalogul de integritate la prima lui poruncă, aceea a lustraţiei. A „radiat” liberali cu notorietate. Liberalii s-au bătut între ei pe viaţă şi moarte în pre-campanie, pentru desemnarea candidatului, dar au intrat la blat cu PSD-ul de îndată ce au fost nominalizaţi. Scandalurile dintre liberali s-au ţinut lanţ şi toate astea au făcut ca o mare parte din electoratul de dreapta să lipsească, scârbit, de la urne sau să aleagă alte partide.

Înfrângerile de la Deva şi Hunedoara nu pot fi judecate decât „la pachet”. Pentru Bogdan Ţîmpău ar fi însemnat sfârşit de carieră politică să câştige Viorel Arion la Hunedoara şi Mărginean să piardă Deva. A ales „strategic” să moară şi capra vecinului.

Manipularea şi-a atins scopul

Linşajul mediatic al „binomului” Hărău-Arion a fost finanţat cu banii peneliştilor într-o foarte mare măsură. Şi totuşi nu presa a demolat campania electorală a fostului primar liberal din municipiul Hunedoara, ci liberalii lui Bogdan Ţîmpău. Ei au colportat şi întreţinut bârfa mediatică, făcând-o credibilă. Carmen Hărău a fost etichetată drept un politician lacom care a încălecat Hunedoara, firmele ei, se zice, au luat toate lucrările făcute cu bani publici, controlează tot, ia tot. Sunt acuzaţii aruncate la plezneală, dar au prins pentru că au fost „girate” de oameni credibili. Am auzit susţinând teoria asta un liberal cu funcţie înaltă în lumea Fiscului. Părea convins de ceea ce spune, deşi i-ar fi fost foarte la îndemână să se informeze. Firmele deputatului Carmen Hărău au un contract cu municipalitatea, încheiat în 2006, pentru servicii de salubrizare, şi un alt contract de lucrări de ecologizare, obţinut prin licitaţie în 2014. Atât. Astea sunt toate lucrările finanţate din bani publici în municipiul Hunedoara? Evident că nu. Dar Carmen Hărău este un om bogat într-un oraş muncitoresc cu foarte mulţi nevoiaşi şi asta poate fi de neiertat… Adversarii politici au speculat „slăbiciunea”, că asta fac adversarii. Dar colegii, oameni cu gândire liberală? Contractele cu statul sunt la vedere şi pot fi analizate, întoarse pe toate feţele, înainte ca nişte demnitari cu credibilitate să emită judecăţi de valoare. (Aş fi vrut să-i dau cu numele pe cei care susţin teoria „demonizării” deputatului Carmen Hărău în legătură cu înfrângerea liberalilor la Hunedoara. Amân asta pentru că nu pot încă delimita graniţa dintre naivitate şi complicitate la manipulare a subiecţilor.) Cu timpul adevărul va ieşi la iveală. Întotdeauna iese. Pentru liberali nu va mai conta. Manipularea şi-a atins scopul. Preşedintele, eternul interimar, Bogdan Ţîmpău poate defila spre un nou mandat de deputat.

„Pas cu pas” spre idealul de gaşcă

Carmen Hărău nu a participat la şedinţa Oamenilor de Comitet, dar a fost de faţă Viorel Arion. Alunecos şi laş, fostul primar n-a scos o vorbă. N-a dezminţit informaţiile false, cum n-a făcut-o nici când era primar. A pozat victimă, deşi el a condus Hunedoara. Ale sale au fost potlogăriile cu trenuleţul de mâna a doua luat la preţ de nou, cu cortul metalic de la Castel făcut prin hurubele din Sebeş, cu utilajele gunoierilor din Pisa, afaceri despre care Ziarul Hunedoreanului a scris pe larg la vremea respectivă.

În şedinţa Oamenilor de Comitet nu s-a făcut o analiză temeinică a eşecului din alegerile locale. Acolo sunt directori de deconcentrate care au alte griji. Cam de genul celor pe care le are Victor Arion de la Apa Prod SA, interesat să prindă postul de director adjunct, în condiţiile în care PSD îşi pune omul, pe actualul subprefect (evident, un apolitic) Fabius Tiberiu  Kiszely, la conducerea firmei din subordinea Consiliului Judeţean. Pe de altă parte, primarii aleşi nu au un lider pe care să-l scoată în faţă şi preferă o resemnare mioritică: o să se descurce ei şi fără partid. În fine „înţelepţii” PNL spun că n-o să lase ei, occidentalii, ambasadele şi americanii, ţara asta  pe mâna unui guvern PSD cu penalul Liviu Drangea la „butoane”, câtă vreme e Klaus Iohannis la Cotroceni. Altă teorie conspiraţionistă cultivată de cei cu vocaţie de slugă.

„Pas cu pas”, organizaţia PNL Hunedoara, una din cele mai performante la nivel naţional, devine o gaşcă de scăpătaţi.

Comentarii FB

comentarii
One thought on “OAMENII DE COMITET. În naufragiul PNL Hunedoara se salvează numai şobolanii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.