Nici un investitor pe fosta platformă industrială de la Preparaţia Livezeni

* Banca Mondială a dat banii pentru ecologizare

La trei ani de la ecologizarea fostei platforme industriale a Preparaţiei Livezeni din Petroşani, cu bani de la Banca Mondială, nici un investitor nu a solicitat vreo parcelă de teren. Pe de altă parte, lipsa de interes este oarecum de înţeles, ţinând cont de faptul că în ultimii ani Petroşaniul a fost atractiv mai ales pentru reţelele de supermarketuri şi mai puţin pntru activităţi de producţie.

livezeni1Edilii din Petroşani recunosc că, cel puţin până acum, terenul pe car a funcţionat Preparaţia Livezeni nu a fost atractiv pentru investitori. Asta deşi există acces la calea ferată ori la artera rutieră principală şi are toate facilităţile necesare dezvoltării unei afaceri. „Nicio parcelă de pe platforma de la Livezeni nu a fost concesionată. Suprafaţa totală este de 12 hectare”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi. Proiectul de închidere şi ecologizare a Preparaţiei Livezeni, finanţat de Banca Mondială, a fost finalizat în septembrie 2010, cu o întârziere de peste un an de zile. Locul utilajelor şi al clădirilor a fost luat de iarbă şi ulterior amplasamentul a fost predat beneficiarului final, Primăria Petroşani, care să-l pună la dispoziţia investitorilor.

Un proiect încurcat de Petromservice

De precizat că proiectul de ecologizarea fostei uzine de preparare a cărbunelui de la Livezeni s-a derulat în hop-uri şi, pentru finalizarea contractului, a fost necesară chiar înlocuirea antreprenorului, prin intervenţia directă a Băncii Mondiale. Perimetrul fostei Uzine de Preparare a Cărbunelui de la Livezeni a aparţinut Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, care l-a predat către Ministerul Economiei, iar licitaţia a fost organizată de Grupul de management din minister. În luna ianuarie 2007, Petromservice (PSV) a câştigat lucrările de ecologizare a Preparaţiei Livezeni pentru suma de 4,3 milioane lei noi, iar termenul de execuţie era de 25 de luni. Asistenţa tehnică a proiectului a fost asigurată de ACM Gorj, firma care a ajuns în cele din urmă să preia întreaga lucrare după ce PSV nu şi-a respectat toate obligaţiile contractuale şi a fost dată afară din proiectul de ecologizare, dar asta după ce a încasat bani pentru ceea ce nu a făcut.  Pe fondul lipsei de implicare a antreprenorului iniţial, lucrările au fost sistate din 24 iunie 2009 până în octombrie 2009, pentru înlocuirea firmei Petromservice pe fosta platformă industrială.

În cele din urmă, lucrările au fost finalizate, terenul înierbat, recepţia a avut loc la începutul anului 2011, aşa că doar investitorii mai sunt aşteptaţi.

Carmen Cosman

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie         AȚI VĂZUT-O? Tânără din Lupeni, dată dispărută         Devean lăsat fără banii de pe card         Probleme la nodul rutier Simeria Veche, de pe Autostrada Deva – Orăștie         Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi         „Ziua Curăţeniei”. Angajaţii DRÄXLMAIER au strâns trei tone de gunoaie de pe malurile Cernei         Accident pe bulevard în Hunedoara         Alegeri prezidențiale 2019. Cum s-a votat în județul Hunedoara. Iohannis pe primul loc         Alegeri prezidențiale 2019. Câți hunedoreni au votat duminică         Incendiu la un depozit de cărbune al preparaţiei Coroieşti din Vulcan         Ai o bucatarie mica? Tips & Tricks pentru a o organiza intr-un mod eficient!         Rușine! În ultima zi de guvernare, PSD a angajat ca director general la Societatea de Închidere a Minelor pe președintele PSD Petrila!