Ne şuieră glonţul pe la ureche. După 4 ianuarie, primăriile din Valea Jiului ar putea fi obligate să returneze către UE 40 de milioane de euro

122

Administraţiile publice din Valea Jiului, împreună cu CJ Hunedoara, ar putea fi nevoite să returneze către Uniunea Europeană 40 de milioane de euro, sumă folosită pentru reabilitarea sistenului de apă şi canalizare din Vale. Proiectul a fost implementat de operatorul de apă şi canal, ApaServ, însă finanţarea s-a obţinut prin ADI Apa Valea Jiului, din care fac parte administraţiile publice locale şi judeţene.

apa-canal1Contractul a fost semnat în 2011, iar majorarea tarifelor a fost una dintre condiţiile impuse de finanţator, cu care absolut toţi reprezentanţii ADI au fost de acord. Preţurile nu au crescut în tot acest răstimp, aşa că majorarea trebuie făcută acum şi încă în regim de urgenţă. Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin Direcţia Generală AM POS Mediu, a termis recent o notificare către S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., Consiliul Judeţean Hunedoara, consiliilor locale din Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani prin care atrage atenţia tocmai asupra acestei necesităţi. “Analizând atât Raportul de Început al S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din regiunea Valea Jiului, pentru perioada de programare 2014-2020, cât şi condiţionalităţile din Contractul de finanţare pentru proiectul aflat în implementare în actuala perioadă de programare, AM POS Mediu împreună cu OI POS Mediu Timişoara au constatat că dumneavoastră, în calitate de beneficiar al proiectului, nu aţi respectat Planul anual de creştere a tarifelor”, se arată în notificarea respectivă. Directorul ApaServ Valea Jiului, Costel Avram, a anunţat public că apa trebuie scumpită şi toată lumea a înţeles acest lucru, mai puţin consilierii locali din Petrila.

 

Banii vor trebui returnaţi

 

Să nu uităm că tot în CL Petrila s-a blocat şi proiectul de construire a unui deponeu ecologic pe raza acestei localităţi, ceea ce a dus şi va duce în continuare la majorarea costurilor de colectare şi depozitare a deşeurilor pentru populaţie, din cauză că gunoiul va fi dus tocmai la Bârcea. Dacă această condiţie nu se realizează, cele 40 de milioane de euro acordate de UE vor trebui returnate şi nu ApaServ va fi cea care dă banii înapoi, ci beneficiarii finali, adică primăriile. Până la urmă vorbim doar despre respectarea contractului de finanţare cu care toată lumea a fost de acord. “În 2010, primarii din Valea Jiului s-au întâlnit, ADI a aprobat planul de tarifare propus de către firma de consultanţă, iar planul de tarifare face parte integrantă din contractul de finanţare semnat în martie 2011. Acum, dacă nu se respectă planul de tarifare, contractul de finanţare devine nul, se reziliază, se opreşte finanţarea şi primăriile care au fost vizate de aceste investiţii vor trebuie să returneze sumele. Nu ApaServ returnează aceste sume, ci primăriile şi Consiliul Judeţean”, spune directorul general al SC ApaServ Valea Jiului SA, Costel Avram. Practic, situaţia trebuie discutată şi aprobată în ADI Apă, acolo unde există câte un delegat al consiliilor locale şi care trebuie să voteze respectarea contractului.

Avram este de părere că implicarea politicului, sau mai bine spus a liderilor judeţeni ai PSD & PUNR a creat această situaţie ingrată, de fapt trasă la indigo cu cea referitoare la deponeul ecologic, şi totul pentru un populism ieftin.

 

Timpul se scurge repede

 

De precizat că stabilirea tarifelor nu este atribuţia directorului general al ApaServ, chiar dacă cel care a anunţat această majorare necesară este Costel Avram. “Tariful la apă este atribuţia Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară. M-am implicat ca să spun adevărul până la capăt, dar cei care vor stabili dacîă se majorează preţul sunt reprezentanţii ADI. Poate că am greşit când am ieşit să spun adevărul, gândindu-mă la viitorul Văii Jiului”, spune Avram.

La nivel de discuţie, ultimele date arată că, în cele din urmă, toată lumea ar fi înţeles necesitatea majorării tarifelor la apă şi canalizare, dar încă nu s-a semnat nimic în ADI, iar timpul rămas este foarte scurt. “Situaţia este incertă la această oră. Toţi vor, dar nimeni nu-şi asumă responsabilitatea. Pe 4 ianuarie trebuie să trimit la AM POS Mediu tariful pe care îl practică ApaServ şi de ce nu am respectat acest contract de finanţare. Eu am făcut adresă la ANRSC, am cerut majorarea cu 22% în urma înţelegerii din ADI, am făcut toate demersurile care intră în atribuţia mea, dar punerea în practică este obligaţia primarilor din Valea Jiului”, a conchis directorul ApaServ.

Şi mai grav este că acest contract poate afecta şi investiţiile viitoare din Valea Jiului pe fonduri europene.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.