Municipiul Hunedoara, pe Agenda Femeilor Liberale din România

Evenimentul s-a desfăşurat în aula facultăţii de Inginerie, la sfârşitul săptămânii trecute, în zilele de 25 şi 26 martie 2016, iar la dezbatere au luat parte femei liberale din tot judeţul şi invitaţi din ţară. Proiectul îşi propune să preia probleme hunedorenilor într-un program ce va fi susţinut de demnitarii Partidului Naţional Liberal în Parlamentul României şi la Guvern.

 

Alături de autorităţile locale au participat Lucia Varga, deputat şi preşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale (OFL), Mihaela Popa, senator PNL Iaşi, Mariana Câmpeanu, senator PNL Hunedoara, Mihaela Miroiu, profesor universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Ciprian Dobre, preşedintele Ligii Aleşilor Locali PNL. „Am reuşit să folosesc această ocazie, cu bunăvoinţa domniilor lor, care s-au deplasat în judeţul nostru de la distanţă mare, să facem o informare pe agenda hunedorenilor, a femeilor hunedorene în principal, într-un judeţ care are din nou probleme mari. Este vorba de Complexul Energetic Hunedoara, pe care ne străduim din răsputeri noi, cei din echipa liberală din judeţ, să-l revigorăm şi să promovăm tot ceea ce poate fi promovat în judeţul Hunedoara”, a declarat deputatul PNL Carmen Hărău, gazda evenimentului.

 

Problemele femeilor, problemele familiei

 

Pe Agenda femeilor liberale de la Hunedoara au fost puse în atenţie subiecte care preocupă în general electoratul feminin: sănătate, educaţie, violenţa domestică, familie şi demografie, precum şi identificarea problemelor cu care se confruntă femeile din judeţul Hunedoara.  „Am constatat că problemele cu care se confruntă femeile din România, aproape 90 la sută din ele sunt de fapt problemele familiilor din România, sunt problemele comunităţilor locale şi problemele naţiunii române. (…) Facem acest proiect în pragul alegerilor pentru că vrem să definim foarte clar aceste probleme şi să consultăm electoratul, dacă soluţiile identificate de noi sunt de fapt şi cele aşteptate de electorat. Aşa că, le-am cerut colegelor din Hunedoara şi din ţară să transmită propunerile concrete de politici locale, judeţene și naţionale. De fapt încercăm să facem o alt fel de politică. Cetăţenii ne-au cerut să facem o alt fel de politică, o politică deschisă către cetăţeni, care să fie făcută împreună cu cetăţenii, cu societatea civilă şi prin care să arătăm că avem soluţii concrete pentru problemele cetăţenilor”, a explicat Lucia Varga, preşedintele OFL România, rostul dezbaterii de la Hunedoara.

 

Mai multe femei în viaţa cetăţii. Cota de gen

 

Liga Aleşilor Locali ai PNL se va întruni pe data de 2 aprilie 2016, la Constanţa, iar pe ordinea de zi se va afla şi  agenda femeii din România. Potrivit lui Ciprian Dobre, preşedintele Ligii, proiectele lansate de femeiile liberale vor îmbrăca forma unei rezoluţii PNL pentru a se transforma în iniţiative legislative, începând cu sesiunea de toamnă a parlamentului. „S-a vorbim despre administraţia publică locală şi dezechilibrul de gen care există în consiliile locale şi judeţene, la nivelul celor două camere ale Parlamentului României, în diferite sectoare de activitate ale economiei naţionale. Şi cred că am putea adăuga fără teama de a greşi dezechilibrul de gen care există la nivelul guvernului, la nivelul Armatei, la nivelul structurilor Ministerului Apărării Naţionale şi structurii Ministerului de Interne. Dar toate acestea vor forma până la urmă obiectul rezoluţiei noastre”, a spus Ciprian Dobre.
Greu cu număratul femeilor

 Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara, a raportat numărul femeilor din Consiliul Local precum Pristanda steagurile, astfel că pe două dintre doamne le-a luat vântul şi din şase au mai rămas patru. „În Consiliul Local, avem patru femei dintre care două sunt de la Partidul Naţional Liberal. Avem o cotă de gen de 50 la sută”, s-a fălit Arion. În aceeaşi cheie, UDMR Hunedoara poate raporta cu mândrie că are reprezentare pe de-a-ntregul feminină, de sută la sută, deoarece au un singur consilier local şi acela este Takacs Aranka. „Colectivul managerial care administrează spitalul din Hunedoara este format din patru persoane, dintre care trei sunt femei. Chiar vineri, am primit o adresă de la ministerul Sănătăţii, prin care spitalul municipal este locul întâi pe ţară la spitalele municipale şi locul şase la toate spitalele – şi orăşeneşti, şi judeţene. De asemenea, persoana care administrează Castelul, bazinul de înot, casa de cultură, este o femeie”, a mai spus primarul Hunedoarei.

Bărbaţii „la cratiţă”, femeile la muncă

 Hunedoreanca Mihaela Miroiu, profesor universitar şi politolog cu o carte de vizită impresionantă, a vorbit despre răsturnarea raporturilor pe piaţa forţei de muncă din Hunedoara.  „E un oraş care a suferit foarte mult, un oraş care şi-a pierdut industria siderurgică, a fost pierdută cocseria din Călan, iar în zona mineritului este un alt dezastru. Toate aceste domenii erau profund masculinizate. Rezultatul este că majoritatea bărbaţilor din judeţ au ieşit dintr-un circuit al muncii, după ce s-a terminat şi cu salariile compensatorii şi cu pensionarea prematură. Cert e că aveţi un judeţ tipic în care cei care muncesc sunt femeile, bărbaţii sunt minoritari în muncă. Aveţi un judeţ copleşitor condus de către bărbaţi, în care cred că şi-au făcut loc doar două primăriţe. Nu am niciun fel de îndoială că, la fel ca în toată ţara, toată lumea crede că femeile muncesc foarte bine şi responsabil.  Am să-l rog foarte mult pe domnul primar (Viorel Arion, n.red.) să se gândească foarte serios dacă nu vrea în tandem un viceprimar femeie”, a spus Miroiu.

miroiu extra 2 Legea mamelor, blocată de PSD la Cameră

 Mihaela Popa, senator de Iași, îi acuză pe liderii PSD de la Camera Deputaţilor că refuză în mod nejustificat să supună plenului la vot legea privind indemnizaţia pentru creşterea copilului. „O să fac un apel public către preşedintele Camerei Deputaţilor să deblocheze legea mamelor a cărei iniţiator sunt. Este blocată de două săptămâni în Camera Deputaţilor.  Partidul Naţional Liberal susţine femeia activă. Dar femeia activă înseamnă şi să fii mamă, să ai venituri şi statul să-ţi poată întoarce înapoi şi faptul că tu ai contribuit cu venituri ani întregi”, a spus senatorul PNL Iaşi. Legea mamelor este o iniţiativă legislativă liberală care zace de trei ani în Camera Deputaţilor, după ce a fost adoptată de Senat.

Descentralizarea învăţământului

 „O chestiune concretă care sper şi cred că vom fi în măsură să o prezentăm până în septembrie, un proiect prin care aşa cum creşele sunt în administrarea primăriilor, să aducem tot în administrarea primarilor şi grădiniţele şi şcolile I-VIII. Situaţia în care se află astăzi grădiniţele şi şcolile generale sunt într-o conducere bicefală în care, pe de o parte ministerul, la un nivel centralizat impune nişte reguli, iar administrarea patrimoniului şcolilor, respectiv a grădiniţelor este a primarului împreună cu consiliul local. Este o struţo-cămilă de tip de sindical. Am ajuns în România să ne dăm seama că un cadru didactic practic, potrivit legii, nu poate fi îndepărtat prin nicio metodă, indiferent ce face, din sistemul de învăţământ. Practic, nu există niciun fel de inaptitudine – nici de ordin psihic, nici fizic, nici anatomic, nici biologic, nici ştiinţific -, care să fie considerată de lege un impediment atât de serios, încât cadrul didactic să fie ţinut departe de copiii acestei ţări. Măcar în procesul de educaţie, de instruire. Îmi exprim încrederea că până în septembrie Partidul Naţional Liberal poate veni cu un proiect de lege şi să propunem ca primarii, împreună cu consiliul local, să conducă”, a spus Ciprian Dobre, preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş şi liderul Ligii Aleşilor Locali PNL.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doisprezece − zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală