Moloţ vrea să spele ruşinea Guvernului. Parângul ar putea fi dezvoltat pe fonduri europene

Consiliul Judeţean Hunedoara vrea să îşi unească forţele cu oficialii Primăriei Petroşani pentru a continua proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Un program menit să atragă turiştii, lansat şi aprobat de Guvern, care main apoi l-a abandonat, după schimbarea gărzii politice.

parang iarnaPreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, îi condamnă public pe cei care au abandonat proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din staţiunea Parâng. Pe actualii guvernanţi, mai precis, care nu au mai vrut să finanţeze programul menit să transforme turismul într-o activitate economică profitabilă, probabil şi pentru că acesta a fost lansat de guvernarea PDL şi ex-ministrul Elena Udrea. Aşa că, Moloţ se gândeşte la fondurile europene şi a propus ca CJ Hunedoara să îşi unească forţele cu oficialii Consiliului Local Petroşani pentru continuarea proiectului care acum este finanţat doar din bugetul local sau din credite contractate de municipalitate, însă fondurile sunt mult prea mici faţă de volumul investiţional imens. „Consider că este rea voinţă să nu se dea bani pentru continuarea unor proiecte. Parcă suntem blestemaţi. Nu vrem să continuăm lucrurile bune, indiferent cine este la guvernare. Chiar cred că putem transforma Valea Jiului într-o zonă mai frumoasă decât Valea Prahovei şi îi condamn pe cei care nu au alocat în continuare bani pentru continuarea proiectului. Să veedem cum vor fi axele pe fondurile europene şi sper să putem face un proiect comun Consiliul Judeţean cu  Primăria Petroşani, să continuăm ceea ce nu este finanţat prin rea voinţă şi nu prin altceva, pe banii comunităţii europene”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ.

Guvernanţii şi-au luat mâna de pe Parâng

Din 2009, când proiectul a fost aprobat şi implementat, s-au achitat – în baza contractelor dintre fostul MDRT şi Consiliul Local Petroşani – 25.889.000 lei, cei mai mulţi în anul 2011, respectiv 15.000.000 de lei. În 2012, în schimb, în conturile administraţiei publice de la Petroşani abia au mai ajuns 8,1 milioane de lei, iar în 2013 alocaţiile de la bugetul de stat au fost nule. În schimb, recunoaşte oficialul guvernamental, valoarea totală a contractelor de lucrări dintre CL Petroşani şi constructor este de aproape 352 de milioane de lei. Şi, în tot acest timp, oficialii guvernamentali recunosc, însă, că Staţiunea Parâng are un potenţial deosebit, iar despre turism s-a vorbit întotdeauna ca fiind singura alternativă viabilă la activitatea minieră aflată în declin. Iar implementarea proiectului de dezvoltare a domeniului schiabil ar fi trebuit să transforme staţiunea montană într-un adevărat Paradis turistic. Statisticile arătau că, prin investiţiile ce urmau să fie realizate, Parângul s-ar putea transforma în cea mai mare staţiune montană din România, cu un aflux de turişti de 1.500/ zi pe timpul iernii şi 500 pe zi vara. Dar, dacă statisticile sună bine, realitatea este departe, iar asta are drept cauză tocmai lipsa de finanţare a proiectului din ultimii ani. De precizat că obiectivul Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng este cuprins în legea 526/ 11.12.2003 – Programul naţional de dezvoltare a turismului Schi în România, iar proiectul este extrem de generos. Investiţia privind domeniul schiabil din Parâng a fost câştigată de asocierea de firme formată din Kranz Eurocenter Piteşti – Acomin Cluj şi Doppelmayer Austria.  Potrivit proiectului aprobat, domeniul schiabil din  Parâng ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 150 hectare şi va avea 17 pârtii. De asemenea, pentru acces, între Petroşani şi staţiunea montană Parâng va fi amenajată  o telegondolă.

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Pentru unii mumă, pentru popor ciumă         Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara