Mircea Bobora, noul președinte al CDR Vest

Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest s-a întrunit ieri, la Deva, la sediul Consiliului Județean Hunedoara.

În cadrul ședinței au fost aleși noul președinte și noul vicepreședinte al CDR Vest pentru un mandat de un an.

Regiunea stă bine la capitolul “Proiecte europene”

Astfel, Mircea Flaviu Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara, a preluat conducerea CDR Vest, fiind ales președinte, iar Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, a fost ales în funcția de vicepreședinte. Un alt punct de pe ordinea de zi a vizat stadiul implementării Regio-POR 2014-2020în Regiunea Vest. Până în prezent, la nivelul regiunii au fost depuse peste1.000 de proiecte (1007 proiecte la data de 26 august 2019), cu o valoare totală de 1.724,79 milioane euro, din care 1.427,20 milioane euro valoarea finanțării nerambursabile. Au fost contractate până acum și se află în implementare sau au fost finalizate 500 de proiecte, în valoare totală de 798,25 milioane euro, din care656,22 milioane euro finanțare nerambursabilă. Asta înseamnă că, în acest moment, a fost depășită cu contracte alocarea financiară de 642,51 milioane euro destinată Regiunii Vest.

Condiții mai aspre la absorbția de fonduri

Pe ordinea de zi a ședinței CDR Vest s-a regăsit și o informare cu privire la perioada de programare 2021-2027, cu noile obiective de politică regională, stadiul planificării regionale, precum și noile regulamente UE. Una dintre reglementările propuse, diferită față de perioada actuală de programare, este o propunere de scăderea ratei de cofinanțare a UE la 70% (față de 85% în prezent) pentru regiunile mai puțin dezvoltate și la 40% (față de 80% în prezent) pentru regiunile dezvoltate, singura din România fiind București – Ilfov. De asemenea, termenul de implementare a proiectelor va fi mai scurt, de 2 ani de la momentul alocării, de la angajamentul bugetar, față de 3 ani, în prezent. Efectul dezangajării poate fi pierderea fondurilor europene neutilizate, în cazul nerespectării regulii N+2.

Obiective pentru viitorul exercițiu financiar al UE

Pentru fundamentarea din timp a viitoarelor investiții din fonduri UE la nivel regional și ca urmare a modificărilor propuse, ADR Vest a început procesul de elaborarea Planului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest pentru 2021-2027. Unul dintre obiectivele de politică urmărite de UE pentru perioada 2021-2027 este „O Europă conectată, cu rețele strategice de transport și digitale”. În acest sens, ADR Vest a început demersurile pentru identificarea stării drumurilor județene din regiune și a flotei de transport public din orașe, pentru pregătirea din timp a unui portofoliu de proiecte posibil a fi finanțate post-2020. De asemenea, Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România urmează să implementeze un proiect în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică 2021-2027, pentru sprijinirea autorităților locale în creșterea eficienței gestionării și implementării de proiecte cu finanțare din Fondurile Europene Structurale și de Investiții. Totodată, membrii CDR Vest au fost informați cu privire la platforma „Arome proprii”, destinată promovării producătorilor locali din Regiunea Vest. Alte informări au vizat cele două noi proiecte câștigate de ADR Vest, inițiative pentru sprijinirea transformării digitale a companiilor din regiune.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doisprezece − 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva