Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: Legea pensiilor și Legea dării în plată au fost adoptate de parlament

După îndelungi dezbateri și discuții aprinse în parlament cu toată opoziția reprezentanților USR și PNL, două legi cu impact pozitiv în viața a milioane de români au fost adoptate prin votul parlamentarilor PSD și ALDE.

Legea pensiilor și Legea dării în plată au trecut de votul parlamentului, fiind trimise spre promulgare președintelui Klaus Iohannis. În opinia deputatului ALDE Marius Surgent, aceste legi sunt un pas important spre normalizarea unor situații despre care se discută de foarte mulți ani în societate, rezolvarea lor fiind tergiversată de o clasă politică incapabilă să își asume unele decizii care să reglementeze o stare de fapt.

Legea pensiilor va reda demnitatea pensionarilor, printr-o majorare sustenabilă a pensiilor

“ Pe parcursul celor doi ani și jumătate de guvernare, prin actul de legiferare, noi, reprezentații ALDE în Parlamentul României, ne-am asumat, am susținut și votat o serie de legi cu impact major pentru societate. Aceste legi nu sunt altceva decât o soluție la nevoile și solicitările cetățenilor. De peste un deceniu au fost discuții în spațiul public despre situația medicilor din România care migrează în statele UE în căutarea unui loc de muncă bine plătit, dar, până acum, nimeni nu a avut curajul să își asume decizia de a le asigura acestora salarii pe măsura pregătirii și muncii lor. Ne plângem că nu mai avem muncitori calificați în construcții, că vrem să-i aducem înapoi în țară pe românii plecați în străinătate, dar, până acum, nimeni nu a avut curajul să ia măsuri menite să reglementeze nivelul salarizării în construcții. Și astfel de exemple pot continua, fie că vorbim de profesori, angajați în administrații publice locale sau alte instituții. Tocmai de aceea, și în ceea ce-i privește pe pensionari, era necesară asumarea unei decizii care, prin legiferare, să reglementeze situația acestora. Aveam nevoie de o nouă lege a pensiilor care să pună ordine în sistem și care să ofere un trai decent pensionarilor. Preocuparea noastră, a celor din ALDE, a fost aceea de a contribui la o lege a pensiilor care să redea demnitatea pensionarilor printr-o majorare sustenabilă a pensiilor, conform contribuției, pe baza principiului <la muncă egală, plată egală>”, a precizat deputatul ALDE, Marius Surgent.

Legea pensiilor adoptată de parlament prin votul parlamentarilor PSD și ALDE vine după mai bine de un deceniu de când a avut loc o dublarea veniturilor pensionarilor, în timpul guvernului condus de Călin Popescu-Tăriceanu.

Noua Lege a Pensiilor se va aplica etapizat, începând din acest an și va intra în vigoare integral din 2021. Punctul de pensie va crește în acest an, de la 1 septembrie, la 1.265 de lei. În 2020, valoarea punctului de pensie va ajunge la 1775 de lei și la 1875 de lei, în 2021. Noua lege nu modifică vârsta standard de pensionare şi nici stagiul de cotizare.

Parlamentarii ALDE s-au impus în parlament. Legea dării în plată a fost aprobată și de Camera Deputaților

Proiectul pentru modificarea Legii dării în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite a fost adoptat de Camera Deputaților. Iniţiat de parlamentarul ALDE Daniel Zamfir, proiectul a iscat o adevărată isterie în rândul liderilor PNL care au uzat de aproape toate căile legale pentru a-l bloca.

Potrivit prevederilor adoptate, sunt stabilite “trei situații certe de impreviziune” la plata creditului, între care și devalorizarea cu mai mult de 20 la sută a monedei naționale în raport cu moneda în care a fost contractat creditul.

Deputatul Marius Surgent subliniază faptul că  această lege, promovată și susținută de parlamentarii ALDE, este un pas important în favoarea românilor cu credite.

“Prin modificările aduse Legii dării în plată se stabilesc trei situații certe de impreviziune: Devalorizarea cu mai mult de 20 la sută a monedei naționale în raport cu moneda în care a fost contractat creditul, creșterea cu mai mult de 20 la sută a gradului de îndatorare în raport cu cel luat în considerare la acordarea creditului și  situația în care bunul ipotecat a fost executat. De asemenea această lege stabilește și faptul că o persoană poate fi etichetată ca rău platnic prin introducerea în biroul de credite doar dacă banca probează în instanță reaua credință a debitorului. Fac această precizare în contextul în care de multe ori banca doar invoca în instanță faptul că debitorul este de rea credință fără a proba acest lucru. Camera Deputaţilor a fost for decizional pentru acest proiect de lege, iar actul normativ merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare”, a precizat deputatul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători         Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean”. Demonstraţie de robotică la Deva         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele școlare         16 transportatori rutieri din județul Hunedoara au fost controlați de inspectorii de muncă         Percheziţii domiciliare în 4 judeţe şi un prejudiciu de peste 25.000 de lei recuperat de poliţiştii hunedoreni         Tragedia care a cutremurat Hunedoara. Trupul pompierului Dragoș Petru și al fratelui său au fost aduse acasă         Combinatul din Hunedoara a suspendat producția         ÎNVESTITURA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: „Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Mocăniţa Brad – Crișcior circulă de sărbători         Noua Politică Agricolă Comună trebuie să sprijine cât mai consistent tinerii fermieri         Vasilică Potecă, noul prefect al județului Hunedoara         LICEENII DE LA ARTE. Concert ce colinde la Biserica „Immaculata” din Deva         Florin Oancea: Termocentrala Mintia va avea cărbune pe toată durata iernii         „FAPTE NU VORBE!” Primarul Petroşaniului a adus (şi la propriu) cadouri pentru copii         Tineri răniți într-un accident pe DN 68 Hațeg – Caransebeș