Marius Surgent, deputat ALDE: „Alegerile europarlamentare sunt extrem de importante pentru România”

În 26 mai românii sunt chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European. Prezentarea listelor cu candidații la alegerile europarlamentare a dat startul precampaniei electorale, dezbaterile din spațiul public fiind în mare parte axate pe această temă. Despre alegerile europarlamentare, relația dintre Parlamentul European și Parlamentul României  am discutat cu deputatul Marius Surgent, reprezentant ALDE în Parlamentul României.

 

REPORTER: Domnule deputat  în aproximativ o lună va începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Cât de importante sunt aceste alegeri și dacă s-a schimbat în ultimii ani atitudinea românilor față de acest scrutin electoral ?

 

MARIUS SURGENT: Alegerile europarlamentare sunt extrem de importante pentru România, deciziile care se iau în Parlamentul European având influență la nivelul fiecărui stat membru. A trecut mai bine de un deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeană și cred că începem să conștientizăm ca societate cât de important este să avem o bună reprezentare în Parlamentul European. Spun asta pentru că  din discuțiile pe care le am cu hunedorenii observ că suntem din ce în ce mai bine conectați ca societate cu ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană și implicit în Parlamentul European.

 

REP: În sondajele de opine privind alegerile europarlamentare, ALDE este pe un trend ascendent fiind cotat ca intenție de vot la un scor situat între 13 și 15 la sută. Va fi ALDE surpriza  la aceste alegeri europarlamentare ?

MARIUS SURGENT: Urmărim și noi aceste sondaje de opinie și ne onorează faptul că din ce în ce mai mulți români ne creditează cu încrederea lor. Am susținut  încă de la început și nu a fost un slogan, faptul că adevărații liberali se regăsesc în ALDE. Acest lucru s-a văzut atât prin deciziile pe care le-am luat în în guvern prin reprezentații noștrii cât și prin proiectele de lege pe care le-am susținut în parlament. Dăm foarte multă greutate și importanță acestor alegeri pentru că ele sunt un test important pentru partid înaintea alegerilor prezidenţiale din acest an şi pentru alegerile de anul viitor.  Dacă ALDE  va  avea un scor bun la aceste alegeri europarlamentare asta rămâne să o stabilească românii prin decizia pe care o vor lua atunci când se vor prezenta la urne.

 

REP: Cât de importantă este relația parlamentului cu Parlamentul European ?

MARIUS SURGENT: În ceea ce privește relația dintre cele două instituții există diverse instrumente de cooperare între Parlamentul European și parlamentele naționale. Rolul acestora este de a garanta un control democratic eficace al legislației europene la toate nivelurile. În general, se consideră că relațiile solide cu parlamentele naționale au rolul de a contribui la consolidarea legitimității Parlamentului European și la apropierea Europei de cetățeni. Așa cum am mai spus rolul Parlamentului European este extrem de important pentru că deciziile care se iau la acest nivel ne influențează. Tocmai de aceea unul din mesajele noastre este acela că trebuie să avem în Parlamentul European reprezentanți care să susțină și să promoveze valorile și proiectele naționale. Pentru că din punctul meu de vedere, aceste lucruri nu țin de nationalism sau patriotism exacerbat, așa cum le place unora să insinueze.  Aceste lucruri țin de interesul României. De aceea, așa cum fiecare stat membru al Uniunii Eurpene încearcă prin reprezentanții săi în diverse foruri europene să își impună punctul de vedere în diverse chestiuni ce țin de interese economice sau sociale, aceste lucruri trebuie să le facă și reprezentații noștrii în Uniunea Europeană.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători         Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean”. Demonstraţie de robotică la Deva         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele școlare         16 transportatori rutieri din județul Hunedoara au fost controlați de inspectorii de muncă         Percheziţii domiciliare în 4 judeţe şi un prejudiciu de peste 25.000 de lei recuperat de poliţiştii hunedoreni         Tragedia care a cutremurat Hunedoara. Trupul pompierului Dragoș Petru și al fratelui său au fost aduse acasă