Manual de ineficienţă administrativă. Primăria Petrila: Cheltuirea a şase milioane de lei în atenţia Parchetului

Reprezentanţii Primăriei Petrila sunt buni de plată. Cel puţin acestea sunt concluziile raportului oficial încheiat de membrii Corpului de Control al Primului Ministru, care au verificat activitatea administraţiei publice. Iar ceea ce s-a descoperit la Petrila este atât de grav încât echipele de control au sesizat direct Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

primaria-petrilaMembrii Corpului de Control al Primului Ministru au fost la Petrila, vizată fiind primăria din localitate. Cinci capitole mari şi late au fost luate la puricat, perioada supusă controlului fiind 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2012. Astfel, obiectivele controlului au constat în verificarea modului de realizare a următoarelor proiecte: „Parc de recreere pentru tineri şi vârstnici – Petrila” – proiect finanţat în cadrul Programului Naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi;  „Canalizarea apelor menajere în Cimpa” – finanţat în cadrul Programului de Dezvoltare a infrastructuriişi a unor baze sportive din mediul rural; „Modernizare şi extindere cămin cultural sat Jieţ, oraşul Petrila” – finanţat din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului; verificarea sumelor alocate în cadrul programului naţional „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoane vârstnice” şi verificarea utilizării sumelor alocate din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului în perioada 2009 – 2012. Iar toate aceste investiţii s-au derulat în perioada în care Ilie Păducel era primar al urbei.

Parcul cu belele organizate

Şi, ca un făcut, niciuna dintre lucrările enumerate nu a fost lipsită de nereguli, constatate chiar de către echipele de parc.petrilacontrol guvernamental. Astfel, în ceea ce priveşte amenajarea parcului de recreere din Petrila, pentru care finanţarea nerambursabilă a fost de 1,5 milioane de lei, s-a stabilit că responsabilii primăriei au efectuat plăţi neprevăzute în poiectul depus pentru finanţare. Mai mult, oficialii Primăriei Petrila sunt acuzaţi de „exercitare defectuoasă a atribuţiilor de serviciu”. Practic, spun reprezentanţii echipelor de verificare, amenajarea parcului urma să fie efectuată după decopertarea aleilor existente, nivelarea terenului, desfacerea tribunei şi a gardului de beton de la fostul stadion. Iar desfacerea tribunei şi a gardului s-a făcut fără existenţa unei autorizaţii de demolare. În schimb, edilii din Petrila au decis să cumpere nişte aparate de fitness de exterior, dar care nu erau cuprinse în contractul de finanţare nerambursabilă semnat de Administraţia Fondului de Mediu. Iar bugetul Fondului de Mediu a fost prejudiciat cu suma de 40.903 lei. Şi, tot la acest capitol, în timp ce responsabilii din Primăriei vor da răspunsuri la Parchet, executantul – SC Calidum Construct SRL – s-a ales cu o sesizare penal din partea Gărzii Financiare pentru refuzul nejustificat de a prezenta documentele financiare solicitate de Corpul de Control. Iar parcul nu este nici acum întabulat pentru că primăria a rămas fără resursele necesare!

Canalizarea de la Cimpa: 5 milioane de lei pentru nimic

Nici proiectul privind realizarea canalizării apelor menajere de la Cimpa nu ocoleşte ilegalităţile . Astfel, echipele de control au descopert că legea a fost aplicată facultativ. Practic, în certificatul de urbanism nu s-a specificat procentul de ocupare a terenului, coeficientul de utilizare al acestuia şi nici dimensiunile minime şi maxime ale parcelelor. Mai grav, pentru amplasamentul final al staţiei de epurare nici măcar nu a mai fost emis certificat de urbanism, iar la data emiterii autorizaţiei de contruire, beneficiarul nu avea acordul de mediu! Mai mult, lucrările au fost iniţiate fără emiterea avizului de gospodărire a apelor, iar timp de aproape un an – între aprilie 2008 şi februarie 2009 – s-a lucrat fără a fi prelungită autorizaţia de construire ce expirase deja. Membrii Corpului de Control al Primului Ministru mai arată că în documentele transmise „nu au fost identificate înscrisuri depuse de către reprezentanţii Primăriei Petrila privind finanţarea cu suma suplimentară de 1.499.698,60 lei, reprezentând diferenţa dintre suma totală alocată de la bugetul de stat şi suma aprobată prin cererea de finanţare”. Iar oficialii guvernamentali spun că sunt indicii privind acordarea finanţării cu 1.499.698,60 lei mai mult decât s-a solicitat prin cererea de finanţare. Şi la derularea propriu – zisă a lucrărilor s-au descoperit nereguli, iar echipele de verificare spun că, deşi investiţia a înghiţit peste 5 milioane de lei, nu este funcţională!

Vaporizări financiare. Unde sunt banii?

Controlul privind banii alocaţi din fondul de rezervă al Guvernului a adus la lumină alte belele financiare. În 2011, Primăria Petrila a primit 100.000 de lei pentru finanţarea investiţiei privind modernizarea şi extinderea Căminului Cultural din Jieţ. Fără fundamentare de preţ, toţi banii daţi pe ochi frumoşi.  În plus, între 2009 şi 2012, administraţia publică din Petrila a primit din acelaşi fond de rezervă 1,5 milioane de lei, pe care i-a cheltuit în totalitate. Pe ce, nu se ştie! Urmează să afle procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde a fost înaintat raportul corpului de control şi asta pentru că sunt indicii de săvârşire a unor posibile fapte penale.

 

 

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “Manual de ineficienţă administrativă. Primăria Petrila: Cheltuirea a şase milioane de lei în atenţia Parchetului

  1. Shtima Baltii

    Daca doar atat au gasit la Petrila in neregula inseamna ca putem uita de corpul ala de control. Cum ramane cu autorizatia de constructie ilegala data pentru MHC in sit Natura 2000, unde era interzisa scoaterea din circuitul agricol sau silvic si pentru o locatie pe care nu aveau acord de mediu. Autorizatia aceea insemna, conform OUG 57, complicitate la fapte penale.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt + paisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Prins la furat, deși trebuia să rămână în izolare         Tânără anchetată după ce a fugit de la locul accidentului         Accident rutier. Biciclist rănit grav         Tineri trimiși în carantină pentru că nu au respectat măsura izolării         Hoți prinși la Mina Paroșeni         Hunedorean prins cu țigări de contrabandă         556 de hunedoreni vindecați de Covid 19         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         CJ Hunedoara distribuie echipamente de protecție spitalelor suport Covid-19         Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere