Lămuriri oficiale la un proces supărător. Un ONG clujean moare de grija deponeului ecologic hunedorean

Managerul județului Hunedoara, Dan Stoian (foto), a încercat, ieri, să explice rațiunile pentru care Consiliul Județean (CJ) Hunedoara nu a avut reprezentant la ultimul termen dintr-un proces intentat de un ONG din Cluj-Napoca și o asociație composesorală hunedoreană, reclamanții atacând avizul de mediu dat pentru construirea deponeului ecologic de la Bârcea Mare

deponeu

Pe scurt, este vorba de un proces pornit în 11 februarie 2014 de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) și Asociația Composesorală Islazu Nou – Tâmpa, proces care a avut un termen în 7 ianuarie 2015, termen la care s-a decis amânarea pronunțării până în 21 ianuarie 2015. Referitor la lipsa reprezentantului CJ Hunedoara la termenul din 7 ianuarie, managerul județului a comentat: „Noi, Consiliul Județean, nu avem nicio calitate procesuală (cu toate acestea, CJ Hunedoara apare pe portalul instanței, bizar, în două forme: ca Unitatea Administrativ Teritorială a Județul Hunedoara, în calitate de intervenient, dar și sub forma Consiliul Județean Hunedoara, în calitate de pârât, n.r.). Este contestată o autorizație. Beneficiarul proiectului este Consiliul Județean, dar finanțatorul este Ministerul Mediului, prin agențiile locale de mediu. Agenția de mediu a emis o autorizație pe care noi o considerăm corectă, am parcurs toți pașii pentru a putea obține autorizația legal. Tocmai pentru că ne interesează acest proiect și nu dorim o blocare a lui, am intrat ca parte în proces (intervenient, n.r.), dar nu suntem noi cei care decidem. Am depus toate documentele care ni s-au solicitat, venind în sprijinul APM-ului (Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, n.r.), ajutându-i cu partea noastră de avocați, de juriști, ca să putem demonstra că autorizația este în regulă. Ieri (miercuri, n.r.) a fost ultimul termen în acest proces, noi nu aveam ce să căutăm acolo, pentru că noi depusesem toate documentele, iar ieri era doar o luare la cunoștință, urmând o deliberare în acest sens. Va fi o primă sentință, iar eu vă garantez că, până va fi sentința finală, proiectul va fi finalizat și implementat”, a mai spus Stoian.

 

Deponeul, în marş spre finalizare

„La ora actuală cel mai mare proiect al județului este cel legat de deșeuri, de care de un an de zile mă ocup direct. Din acest motiv prezentăm lunar stadiul lucrărilor, pentru că acest proiect este extrem de interesant, extrem de important pentru noi și obținut cu foarte multă greutate. Cred că singurul care și-a dorit acest proiect a fost Consiliul Județean, în rest nimeni nu l-a dorit, deși el rezolvă problema județului. (…) Dacă nu avea o importanţă vitală, nu făceam atâtea eforturi să-l promovăm. Implementarea lui se apropie de 50 la sută. Mai avem două licitații, care se vor finaliza în decurs de o săptămână, și practic suntem cu tot proiectul în derulare”, a declarat Dan Stoian.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!