La mineri acasă. Mihai Răzvan Ungureanu oferă soluţii pentru scoaterea din impas a industriei extractive

Există soluţii pentru salvarea şi viabilizarea mineritului. Prezent în Valea Jiului la inaugurarea sediului zonal al partidului, Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele partidului Forţa Civică, şi fost prim ministru al României a oferit actualilor guvernanţi patru soluţii – două pe termen scurt şi două pe termen mediu – pentru scoaterea din impas a mineritului şi a sistemului energetic în general.

 

2013-07-19 11.55.47Mihai Răzvan Ungureanu l-a criticat dur pe Victor Ponta că nu a  fost alături de minerii din Valea Jiului care, timp de două zile au protestat blocaţi în subteran pentru siguranţa locurilor de muncă. „Nu se poate să ai o asemenea situaţie în Valea Jiului şi să ai grijă să stai acasă, la plajă sau la piscina din spatele vilei în speranţa că problemele se rezolvă de la sine”, a spus fostul Premier al României. Ungureanu spune că anul trecut, în martie, când în Vale erau probleme similare, a venit cu o strategie de recompunere economică a mineritului, de revalorificare economică a acestei industrii, iar strategia viza inclusiv împărţirea complexelor energetice.  Ungureanu susţine că a lăsat această strategie „moştenire” guvernului de acum, dar nu s-a făcut nimic. pe În schimb, s-au înfiinţat două ministere care împart atribuţiile unuia singur, iar minele viabile au fost separate – inclusiv ca răspundere ministerială – de minele neviabile. Liderul partidului Forţa Civică spune că în acest fel s-a reuşit doar împărţirea managementului în două şi s-a declanşat o criză profundă, care ameninţă nu doar viabilitatea sectorului extractiv, ci inclusiv supravieţuirea comunităţilor. Iar Mihai Răzvan Ungureanu vine cu soluţii: „Îi dăm noi soluţii domnului Ponta foarte repede acum. Să facă în aşa fel încât să forţeze un export urgent, pe termen scurt, de energie electrică spre state care în preajma noastră, în Balcani, sunt mari importatori de energie electrică: Turcia, Grecia, Albania, state precum Macedonia sau Bosnia Herţegovina. Forţând acest export de energie electrică, pe seama producţiei de energie electrică de la Nuclearelectrica sau de la Hidroelectrica. Iar diferenţa din piaţa internă să o acopere Mintia. Acest lucru se poate rezolva într-o lună. Este o soluţie pe termen scurt. Şi o spun cu toată responsabilitatea, experţii pe care îi are partidul nostru au redactat deja acest material. O altă soluţie pe termen scurt: intrarea unuia dintre reactoarele de la Cernavodă în planul de revizie anuală mai devreme decât în calendarul stabilit la începutul anului. Oprirea unui reactor pentru revizie şi recondiţionare. Lasă un loc în piaţa internă de energie care poate fi acoperit din nou de energia pe care o dă Mintia. Şi în felul acesta pui Mintia în funcţiune în regim forţat iar energia electrică este produsă pe seama cărbunelui care astăzi nu poate fi achiziţionat de aici. Şi se duce şi celebrul stoc cu ocazia asta”.

De asemenea, Ungureanu vorbeşte şi despre soluţii pe termen mediu, dincolo de revenirea la strategia despre care făceam vorbire anterior, respectiv retehnologizarea grupului patru de la Mintia, realizarea condiţiilor de mediu pentru două grupuri energetice, dar şi construirea unui nou grup energetic de 250 de megawaţi la Paroşeni.

Mihai Răzvan Ungureanu s-a aflat al Petroşani la sfârşitul săptămânii trecute, pentru inaugurarea oficială a sediului zonal al partidului, alături  de secretarul general al partidului Forţa Civică, Ştefan Pirpiliu, preşedintele Organizaţiei Judeţene Hunedoara – Cristian Grigoraş,precum şi preşedintele Organizaţiei Locale Petroşani şi responsabilul pe zona Văii Jiului Adrian Rus. În judeţul Hunedoara, la ora actuală sunt aproximativ 1.300 de persoane înscrise, iar organizaţia de la Petroşani numără circa 100 de membri.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece − cincisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Veste bună pentru turiștii din Retezat         Americanii și canadienii au explorat Ținutul Pădurenilor         40 de locuințe ANL pentru tineri vor fi construite în Călan         Doi șoferi din Deva au fost prinși drogați la volan         Copil lovit de mașină pe bulevard         Șofer de autotren la un pas de tragedie         CJH A COMIS-O ŞI ACUM STĂ DE CHIBIŢ. Gunoierul Brai – Cata, repudiat în Deva, Hunedoara, Simeria şi Orăştie         Târgul de fete de pe Muntele Găina – 2019 (VIDEO)         Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute