La mineri acasă. Mihai Răzvan Ungureanu oferă soluţii pentru scoaterea din impas a industriei extractive

Există soluţii pentru salvarea şi viabilizarea mineritului. Prezent în Valea Jiului la inaugurarea sediului zonal al partidului, Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele partidului Forţa Civică, şi fost prim ministru al României a oferit actualilor guvernanţi patru soluţii – două pe termen scurt şi două pe termen mediu – pentru scoaterea din impas a mineritului şi a sistemului energetic în general.

 

2013-07-19 11.55.47Mihai Răzvan Ungureanu l-a criticat dur pe Victor Ponta că nu a  fost alături de minerii din Valea Jiului care, timp de două zile au protestat blocaţi în subteran pentru siguranţa locurilor de muncă. „Nu se poate să ai o asemenea situaţie în Valea Jiului şi să ai grijă să stai acasă, la plajă sau la piscina din spatele vilei în speranţa că problemele se rezolvă de la sine”, a spus fostul Premier al României. Ungureanu spune că anul trecut, în martie, când în Vale erau probleme similare, a venit cu o strategie de recompunere economică a mineritului, de revalorificare economică a acestei industrii, iar strategia viza inclusiv împărţirea complexelor energetice.  Ungureanu susţine că a lăsat această strategie „moştenire” guvernului de acum, dar nu s-a făcut nimic. pe În schimb, s-au înfiinţat două ministere care împart atribuţiile unuia singur, iar minele viabile au fost separate – inclusiv ca răspundere ministerială – de minele neviabile. Liderul partidului Forţa Civică spune că în acest fel s-a reuşit doar împărţirea managementului în două şi s-a declanşat o criză profundă, care ameninţă nu doar viabilitatea sectorului extractiv, ci inclusiv supravieţuirea comunităţilor. Iar Mihai Răzvan Ungureanu vine cu soluţii: „Îi dăm noi soluţii domnului Ponta foarte repede acum. Să facă în aşa fel încât să forţeze un export urgent, pe termen scurt, de energie electrică spre state care în preajma noastră, în Balcani, sunt mari importatori de energie electrică: Turcia, Grecia, Albania, state precum Macedonia sau Bosnia Herţegovina. Forţând acest export de energie electrică, pe seama producţiei de energie electrică de la Nuclearelectrica sau de la Hidroelectrica. Iar diferenţa din piaţa internă să o acopere Mintia. Acest lucru se poate rezolva într-o lună. Este o soluţie pe termen scurt. Şi o spun cu toată responsabilitatea, experţii pe care îi are partidul nostru au redactat deja acest material. O altă soluţie pe termen scurt: intrarea unuia dintre reactoarele de la Cernavodă în planul de revizie anuală mai devreme decât în calendarul stabilit la începutul anului. Oprirea unui reactor pentru revizie şi recondiţionare. Lasă un loc în piaţa internă de energie care poate fi acoperit din nou de energia pe care o dă Mintia. Şi în felul acesta pui Mintia în funcţiune în regim forţat iar energia electrică este produsă pe seama cărbunelui care astăzi nu poate fi achiziţionat de aici. Şi se duce şi celebrul stoc cu ocazia asta”.

De asemenea, Ungureanu vorbeşte şi despre soluţii pe termen mediu, dincolo de revenirea la strategia despre care făceam vorbire anterior, respectiv retehnologizarea grupului patru de la Mintia, realizarea condiţiilor de mediu pentru două grupuri energetice, dar şi construirea unui nou grup energetic de 250 de megawaţi la Paroşeni.

Mihai Răzvan Ungureanu s-a aflat al Petroşani la sfârşitul săptămânii trecute, pentru inaugurarea oficială a sediului zonal al partidului, alături  de secretarul general al partidului Forţa Civică, Ştefan Pirpiliu, preşedintele Organizaţiei Judeţene Hunedoara – Cristian Grigoraş,precum şi preşedintele Organizaţiei Locale Petroşani şi responsabilul pe zona Văii Jiului Adrian Rus. În judeţul Hunedoara, la ora actuală sunt aproximativ 1.300 de persoane înscrise, iar organizaţia de la Petroşani numără circa 100 de membri.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Autostrada Lugoj – Deva. Au început lucrările de reparații la Podul peste Mureș         Accident pe Calea Zarandului din Deva         Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători