Județul Hunedoara în pragul campaniei electorale: ALDE Hunedoara va fi surpriza alegerilor din 11 decembrie

44

Mai sunt doar câteva zile până când, în mod oficial, începe campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Această rundă de alegeri parlamentare se anunță ca cea mai dură de până acum, miza fiind foarte mare iar competitorii principali aflându-se într-o situație mult diferită de cele de până acum. Țintele mari care vor fi disputate ar fi: PSD și ALDE, estimate la un câștig de peste 50 la sută, încearcă să ridice scorul la maximum, pentru a putea genera o majoritate confortabilă și un guvern fără sateliți; PNL, în cădere continuă în ultimele luni, încearcă să se salveze de la un scor dezastruos ținând cu toate puterile de imaginea lui Dacian Cioloș; PMP și USR, cu arme diferite și cu sufletul la gură, speră în miracolul intrării în viitorul Parlament.

 

Revenim, așa cum am promis, cu o nouă analiză politică la zi, încercând să facem o scurtă radiografie a situației competitorilor politici din spațiul hunedorean, în perspectiva alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016. De la ultima analiză, situația s-a schimbat, nu radical, dar deja putem intui care sunt tendințele hunedorene privind votul la parlamentare.

 

PNL hrănește electoral PSD

 

PSD continuă să-și păstreze un loc privilegiat, de viitor câștigător al alegerilor parlamentare, la nivel național mărind ușor, dar constant, diferența față de principalul adversar PNL. Conform analizelor politice, comparate din surse diverse, din luna august, până în luna octombrie, PSD a reușit performanța de a crește în ceea ce privește intenția la vot cu peste 7 procente. Asta în timp ce adversarii de la PNL au reușit „performanța” de a-și diminua șansele cu peste 3 procente.

Interesant este faptul că PNL scade în sondaje chiar datorită propriei strategii electorale, una dintre cele mai proaste strategii întâlnite până acum în politica românească, în opinia noastră. Implicarea agresivă, lipsită de tact, a președintelui Klaus Iohannis, în sprijinirea PNL, incapacitatea formațiunii de a propune un program electoral propriu și un candidat propriu pentru conducerea viitorului guvern au reușit să alunge inclusiv dintre propriii votanți. Toate acestea, suprapuse pe hilara strategie de a folosi sloganul electoral al PSD arată un PNL debusolat, fără capacitatea de a se aduna, cumva, nici măcar cu câteva zile înainte de debutul campaniei electorale. Astfel de stare se va reflecta, evident, în rezultatele scrutinului din decembrie.

În paralel, PSD a croit o strategie de forță, captând interesul electoratului mai ales cu deja celebra măsură de eliminare a peste 100 de taxe, măsură evident foarte bine receptată de cetățeni. În plus, PSD a reușit să trimită PNL în capcană, liberalii lui Alina Gorghiu întrecându-se în declarații sinucigașe, în încercarea de a contracara strategia social-democrată care a beneficiat și de sprijinul permanent al viitorilor parteneri de guvernare de la ALDE.

 

Reluare strategiei sinucigașe

 

În județul Hunedoara, PSD reia strategia de la alegerile locale, lăsând tabăra PNL să agite apele într-o bătălie de unul singur. Dacă vă amintiți, la alegerile locale, PSD Hunedoara a stat deoparte și a privit la toate disputele politice, fără intervenții semnificative. Strategia s-a dovedit de succes, dovadă faptul că au câștigat, fără efort, Consiliul Județean Hunedoara și au reușit un rezultat nesperat în mare parte din județ. Tot la locale, PNL Hunedoara a reușit contra-performanța de a pierde mare parte din ce câștigase, cu trudă, în ultimul deceniu.

Analizând ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni, cu fragmentarea în grupuri a peneliștilor hunedoreni, cu discursurile deplasate ale interimarului președinte adus din Albă, Florin Roman, discursuri care au transformat organizația într-o structură ranchiunoasă, care înlocuiește strategia electorală cu tehnicile de maidan, ajungem la concluzia că și la alegerile parlamentare din 11 decembrie PNL Hunedoara va aplica aceeași strategie care i-a adus eșecul de la alegerile locale.

 

ALDE Hunedoara crește constant

 

De departe cea mai interesantă evoluție pre-electorală este cea a ALDE Hunedoara. Preluarea organizației de experimentatul politician Mircea Ioan Moloț a avut efectul scontat și de membrii din teritoriu, și de conducerea centrală a ALDE. Uimitor de repede, ALDE Hunedoara și-a consolidat și extind structura organizațională, și-a atras oameni politici cu experiență și, mai ales, a reușit să dea lovituri de imagine de calibru. Dacă ar fi să notăm doar atragerea în structură și pe liste a unuia dintre jurnaliștii de forță și notorietate, Alin Bena, a unuia dintre cei mai experimentați oameni de campanie liberali, Marius Surgent, atragerea în organizație a senatorului liberal Dorin Păran, dar și crearea, în timp scurt, a două evenimente de forță, prin aducerea în județ, în vizite de lucru, a doi lideri ALDE de mare notorietate, Călin Popescu Tăriceanu și Teodor Meleșcanu, și ar fi suficiente argumente în susținerea rezultatelor analizelor noastre.

În plus, ceea ce le dă fiori liderilor PNL Hunedoara – spaima acestora fiind reflectată de atacurile dezlânate ale interimarului Florin Roman la adresa ALDE Hunedoara și a liderului Mircea Ioan Moloț – este perspectiva ca ALDE Hunedoara să preia un lot serios din masa votanților care înclinau, în urmă cu doi-trei ani, către PNL.

Mai trebuie notat faptul că tonusul vioi al ALDE Hunedoara este alimentat consistent și de susținerea deschisă pe care ALDE a dat-o măsurilor inițiate de PSD privind eliminarea taxelor și readucerea la guvernare a unui guvern legitimat de o majoritate parlamentară. Pentru că, în ciuda eforturilor ușor penibile ale președintelui României de a acredita ideea că el va fi cel care va pune prim-ministrul și guvernul care îi place, cetățenii înțeleg bine că o majoritate parlamentară formată de PSD și ALDE nu va putea fi pusă la colț de dorințele amar neconstituționale ale lui Iohannis de a se împotrivi rezultatelor alegerilor.

După un calcul relativ simplu, pornind de la un punct zero reprezentat de dublarea votului politic de la alegerile locale (lipsite de suportul organizațional din acest moment), ținta declarată a ALDE Hunedoara de a scoate un scor electoral de două cifre la alegerile din 11 decembrie 2016 este realistă.

 

Stânda-dreapta sindicală în PMP

 

PMP Hunedoara, roind în jurul liderului Haralambie Vochițoiu, își făcuse, probabil, unele calcule pre-electorale care să adune rezultatul fostei Alianțe pentru Hunedoara, de la alegerile locale, cu rezultatul PMP de dinainte de atragerea UNPR. Evident, aceste calcule nu se potrivesc cu realitatea momentului. PMP Hunedoara de dinainte de Vochițoiu avea un trend subțire, iar cuplarea cu UNPR a generat două tipuri de reacție negativă: parte din votanții PMP-ului lui Băsescu manifestă reticență la asocierea cu UNPR-ul social-democrat care le-a făcut zile grele, parte din votanții UNPR-ului aliat cu PSD nu înghit asocierea cu Băsescu și trupa lui.

În aceste condiții, este de așteptat ca interesul pentru a vota PMP să scadă alarmant. Un impuls suplimentar și o capcană strategică periculoasă este și cooptarea, în fruntea listei pentru Senat a PMP Hunedoara a unui personaj controversat, fostul lider al sindicatului „Muntele”, din Complexul Energetic Hunedoara, Petre Nica, mai ales în condițiile în care, după ce s-a apucat de politică, fostul lider sindical a sărit taman în vârful ierarhiei conducerii CEH, adică în tabăra pe care o dădea de pământ cu puțină vreme în urmă. Oricum, pe un sondaj recent, de zonă centrală a județului, PMP era cotat cu doar 2 la sută din opțiunile votanților hunedoreni.

 

În rest…

 

…nu sunt multe de spus. UDMR joacă o carte pe care a mai jucat-o, sperând ca o participare slabă la vot și o redistribuire generoasă a voturilor să readucă un parlamentar de Hunedoara. USR a venit în județul Hunedoara propunând oameni de prin sectoarele Bucureștiului, șansele de a capta voturi hunedorene fiind extrem de reduse.

Până la alegerile din 11 decembrie 2016, vom reveni cu alte analize politice, astfel încât să avem o radiografie cât mai aproape de realitate a evoluției electorale hunedorene.

 

 

Estimările noastre la data de 4 noiembrie 2016

 

PSD – 35,6%

PNL – 20,1%

ALDE – 13,9%

PMP – 3,2%

Restul – 7,3%

Nehotărâți – 19,9%

 

Estimările au la bază o serie de sondaje și analize din diverse surse.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *