Județul Hunedoara are un parlamentar mai puțin

656

Plenul Camerei Superioare a anunțat, săptămâna trecută, vacantarea postului de senator de Valea Jiului a lui Vasile Cosmin Nicula, acesta fiind numit vicepreședinte al Curții de Conturi

Cosmin-Nicula

Deși era cunoscută încă din vară, numirea lui Vasile Cosmin Nicula în funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi, plenul Senatului a decis doar săptămâna trecută declararea de vacantare a acestui post de parlamentar de Valea Jiului.

Personaj colorat în loc de alt personaj colorat

Haralambie_Vochitoiu

Astfel, județul Hunedoara pierde un post de senator. Cosmin Nicula este cunoscut mai mult prin scandalurile în care a fost implicat în perioada în care a condus Direcția pentru Protecția Copilului Hunedoara, de zelul de care a dat dovadă în a asigura fonduri pentru comuna Gurasada, care îi este foarte apropiată sufletește, dar nu face parte din colegiul său, și de buna colaborare, pe plan politic, cu familia Iacob – Ridzi, deși făceau parte din partide aflate într-o contradicție majoră. Plecarea lui Nicula nu va genera însă alegeri, deoarece colegiul este „dublat” de Haralambie Vochioiu. Acesta a ajuns în Parlament prin redistribuire, din partea PP-DD, dar nu a stat prea mult în tabăra poporaniștilor, sărind în barca puterii, la UNPR. Haralambie Vochițoiu, înainte de a face aceste mișcări politice, a mai fost membru al PSM și PSD, și ținând cont de pofta de traseism al celor de la UNPR, partid format dintr-un grup de foști social-democrați pentru sprijinirea lui Traian Băsescu și al guvernului dorit de acesta, trecut ulterior de partea lui Victor Ponta, nu ar fi exclus ca senatorul de Valea Jiului să se transforme într-un fan al președintelui ales Klaus Iohannis. Asta cu condiția ca Vochițoiu până atunci să nu aleagă un alt partid.

Acelaşi sistem, alt colegiu

MAIN mircia

În județ mai avem un caz de parlamentar „pe resturi”, fiind vorba despre deputatul de Deva, Mircia Muntean. Fostul primar liberal al reședinței de județ, a trecut spre sfârșitul ultimului său mandat la UNPR, pierzând, din această postură, alegerile pentru președinția Consiliul Județean Hunedoara. Apoi Muntean a trecut la PDL și, prin redistribuire, a ajuns dublură de deputat în colegiul Deva-Cârjiți. Între timp, însă, Mircia Muntean a fost condamnat, definitiv, la patru ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupţie și a fost exclus din PDL. A trecut la PSD, partidul împotriva căruia a luptat mai toată cariera sa politică. Recent, Mircia Muntean a fost implicat într-un accident de circulație, existând informații că ar fi condus sub influența băuturilor alcoolice. Dacă va fi găsit vinovat, Mircia Muntean va executa automat pedeapsa privativă de libertatate dată în dosarul de corupţie. Acest lucru va duce, automat, la pierderea mandatului de deputat. Însă nici în cazul acesta nu se vor organiza alegeri parțiale, deoarece deputatul titular pe colegiu este liberalul Bogdan Radu Țîmpău.
În schimb, însă, se pot organiza alegeri în alt colegiu. Este vorba despre colegiul Petroșani-Petrila-Aninoasa, unde deputat este Monica Iacob-Ridzi, actualmente la UNPR, care a fost condamnată, într-o primă instanță, la o pedeapsă de cinci ani cu executare în dosarul „Ziua tineretului”, fapte care s-au petrecut pe când era ministru. Dacă va fi condamnată definitiv, Monica Iacob-Ridzi va pierde mandatul de parlamentar şi pentru că în colegiul său nu există „dublură” s-ar putea organiza alegeri parțiale pentru postul de deputat.

MAIN Monica Iacob Ridzi

Parlamentari în fotolii „fără loc”

În urma vacantării postului de senator a lui Vasile Cosmin Nicula, județul Hunedoara are, acum, 11 parlamentari. În mod normal, Hunedoara are alocate 10 mandate de parlamentar, respectiv șapte de deputați și patru de senatori. Din 2004 încoace, însă, în județul nostru au fost mai mulți parlamentari decât numărul alocat oficial. Astfel, în legislatura 2004-2008, au fost 12 aleși, pe fotolii „fără loc” aşezându-se Vasile Savu, de la macedonenii slavi (minoritate dispărută din Parlament odată cu fostul lider sindical al minerilor din Valea Jiului, care a fost și cercetat pentru unele chestiuni bănești, dar faprtele s-au prescris, n.red), și de Gheorghe Firczak, de la ruteni. Tot Firczak a făcut ca, în legislatura 2008-2012, Hunedoara să aibă 11 parlamentari în loc de 10, cei aleși din rândul minorităților naționale reprezentând județul în care au obținut cele mai multe voturi. În legislatura actuală Firczak a obținut cele mai multe voturi în Arad, așa că reprezintă județul vecin, iar Hunedoara, conform legii electorale în vigoare, a avut, pe lângă cei 10 câștigători, și doi „lucky looser-i”, Vochițoiu și Muntean.

GheorgheFirtzack

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *