IULIU WINKLER “Guvernul nu trebuie să accepte scăderi de finanțări europene”

În perspectiva negocierilor și adoptării noului Cadru Financiar Multianual (CFM) 2021-2027 al UE, Guvernul de la București nu trebuie să accepte nicio scădere a finanțărilor pentru Politica Agricolă Comună și pentru Politica de Coeziune, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), la Deva, în cadrul unei conferințe de presă.

 

 

Parlamentarul european a declarat că finanțarea acestor politici majore ale UE este periclitată din cauza incertitudinilor legate de Brexit, dar și pentru că deja unele state membre din Vest și-au manifestat preferința pentru majorarea alocărilor pentru alte capitole în detrimentul celor două domenii.

 

Păstrarea actualelor alocări

 

Iuliu Winkler a arătat că UDMR susține faptul că prioritatea numărul unu pentru România trebuie să fie păstrarea actualelor alocări financiare în cadrul celor două politici.  ”Finlanda, care deține președinția rotativă a UE, vrea realizarea bugetului multianual până în luna decembrie. Întârzierea adoptării CFM 2021-2027 va crea probleme în toate statele membre. Deocamdată, nu ne putem hazarda să vorbim de cifre exacte în noul buget multianual al UE, dar, de exemplu, se vehiculează reducerea cu 5 procente a subvențiilor directe în agricultură și cu 15 procente a finanțărilor pentru proiectele de dezvoltare rurală. România nu are voie să accepte niciun compromis și nicio reducere a acestor finanțări”, a subliniat Winkler.

 

Mai multe burse

 

Iuliu Winkler a precizat că, în actualul mandat, a ales să activeze ca membru supleant în Comisia de Cultură, Educație și Sport. „Am luat această decizie pentru că una dintre prioritățile mele în următorii cinci ani va fi legată de politicile de tineret.  Eu cred că dacă este să avem o viziune, să construim un viitor în această țară, atunci avem obligația să ne ocupăm de tineri, să-i ascultăm pe tineri, să finanțăm programe care le sunt dedicate. În Comisia pentru Cultură și Educație, prima dezbatere pe care am avut-o a fost legată de bugetul de după 2021. Dorim să triplăm finanțarea programului Erasmus+, iar acest lucru este foarte important, pentru că înseamnă mai multe burse pentru studenți, pentru cercetători, înseamnă bani suplimentari pentru proiecte”, a adăugat europarlamentarul.

 

Trebuie profitat de perioada neelectorală

 

Winkler mai consideră că perioada 2020-2024 trebuie fructificată din plin pentru România, în contextul în care acest răstimp va fi unul care, după mulți ani, nu va fi marcat de îndelungate campanii electorale. ”Urmează trei rânduri de alegeri cruciale în România, pentru președintele României în toamna acestui an, și apoi alegerile locale și cele parlamentare în 2020, iar următoarele vor avea loc în 2024. Vom avea la dispoziție un mandat de 4 ani în care nu va trebui să ne ocupăm de alegeri, ci de un lucru mult mai interesant, și anume acela de a pune bazele statului pe care îl visăm.  Eu cred că ne aflăm în fața unei șanse, poate ultima, de a face în România tranziția spre o clasă politică responsabilă și capabilă să întocmească un proiect de țară”, a declarat deputatul european.

 

UDMR și prezidențialele

 

Referindu-se la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, Winkler a arătat că, în 28 august a.c., Consiliul Reprezentanților Unionali va decide candidatul  UDMR pentru Președinția României. ”Acest candidat ar putea să fie președintele UDMR sau va putea să fie un alt politician din UDMR. Evident că nu ne facem planuri legate de câștigarea Președinției României. Nu credem că România a ajuns în acea situație în care un politician maghiar să candideze cu șanse reale la Președinția României. Această candidatură este una de normalitate politică în România”, a precizat Iuliu Winkler.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști