IULIU WINKLER “Guvernul nu trebuie să accepte scăderi de finanțări europene”

În perspectiva negocierilor și adoptării noului Cadru Financiar Multianual (CFM) 2021-2027 al UE, Guvernul de la București nu trebuie să accepte nicio scădere a finanțărilor pentru Politica Agricolă Comună și pentru Politica de Coeziune, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), la Deva, în cadrul unei conferințe de presă.

 

 

Parlamentarul european a declarat că finanțarea acestor politici majore ale UE este periclitată din cauza incertitudinilor legate de Brexit, dar și pentru că deja unele state membre din Vest și-au manifestat preferința pentru majorarea alocărilor pentru alte capitole în detrimentul celor două domenii.

 

Păstrarea actualelor alocări

 

Iuliu Winkler a arătat că UDMR susține faptul că prioritatea numărul unu pentru România trebuie să fie păstrarea actualelor alocări financiare în cadrul celor două politici.  ”Finlanda, care deține președinția rotativă a UE, vrea realizarea bugetului multianual până în luna decembrie. Întârzierea adoptării CFM 2021-2027 va crea probleme în toate statele membre. Deocamdată, nu ne putem hazarda să vorbim de cifre exacte în noul buget multianual al UE, dar, de exemplu, se vehiculează reducerea cu 5 procente a subvențiilor directe în agricultură și cu 15 procente a finanțărilor pentru proiectele de dezvoltare rurală. România nu are voie să accepte niciun compromis și nicio reducere a acestor finanțări”, a subliniat Winkler.

 

Mai multe burse

 

Iuliu Winkler a precizat că, în actualul mandat, a ales să activeze ca membru supleant în Comisia de Cultură, Educație și Sport. „Am luat această decizie pentru că una dintre prioritățile mele în următorii cinci ani va fi legată de politicile de tineret.  Eu cred că dacă este să avem o viziune, să construim un viitor în această țară, atunci avem obligația să ne ocupăm de tineri, să-i ascultăm pe tineri, să finanțăm programe care le sunt dedicate. În Comisia pentru Cultură și Educație, prima dezbatere pe care am avut-o a fost legată de bugetul de după 2021. Dorim să triplăm finanțarea programului Erasmus+, iar acest lucru este foarte important, pentru că înseamnă mai multe burse pentru studenți, pentru cercetători, înseamnă bani suplimentari pentru proiecte”, a adăugat europarlamentarul.

 

Trebuie profitat de perioada neelectorală

 

Winkler mai consideră că perioada 2020-2024 trebuie fructificată din plin pentru România, în contextul în care acest răstimp va fi unul care, după mulți ani, nu va fi marcat de îndelungate campanii electorale. ”Urmează trei rânduri de alegeri cruciale în România, pentru președintele României în toamna acestui an, și apoi alegerile locale și cele parlamentare în 2020, iar următoarele vor avea loc în 2024. Vom avea la dispoziție un mandat de 4 ani în care nu va trebui să ne ocupăm de alegeri, ci de un lucru mult mai interesant, și anume acela de a pune bazele statului pe care îl visăm.  Eu cred că ne aflăm în fața unei șanse, poate ultima, de a face în România tranziția spre o clasă politică responsabilă și capabilă să întocmească un proiect de țară”, a declarat deputatul european.

 

UDMR și prezidențialele

 

Referindu-se la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, Winkler a arătat că, în 28 august a.c., Consiliul Reprezentanților Unionali va decide candidatul  UDMR pentru Președinția României. ”Acest candidat ar putea să fie președintele UDMR sau va putea să fie un alt politician din UDMR. Evident că nu ne facem planuri legate de câștigarea Președinției României. Nu credem că România a ajuns în acea situație în care un politician maghiar să candideze cu șanse reale la Președinția României. Această candidatură este una de normalitate politică în România”, a precizat Iuliu Winkler.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu + 12 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit