IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”

Exodul creierelor care afectează în mod negativ cu precădere statele din Europa de Est va crea, pe termen lung, probleme structurale profunde în întreaga Uniune Europeană.

Afirmația a fost făcută miercuri de deputatul european hunedorean Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

Dezbatere în cadrul Comitetului Regiunilor

Winkler a luat cuvântul în cadrul dezbaterii ”Brain drain- Brain gain: Local and Regional Experience” desfășurată la Comitetul Regiunilor (CoR). ”Exodul creierelor este una dintre provocările majore în întreaga UE, acest fenomen având o componentă locală și regională, dar și una comună europeană. La nivelul UE, această provocare necesită acțiuni imediate și pe termen mediu, și aici mă refer la alocarea de finanțări în noul buget european multianual pentru perioada 2021-2027. Avem nevoie de alocări mai consistente în Politica de coeziune, deoarece numai prin proiecte concrete și politici de dezvoltare regională bine finanțate putem asigura modernizarea de care regiunile mai puțin dezvoltate au nevoie. Pe de altă parte, UE are nevoie și de o strategie pe termen lung. De aceea, exodul creierelor trebuie să fie o prioritate pe agenda Conferinței pentru viitorul Europei, care va începe în perioada următoare, fiind organizată timp de doi ani cu participarea largă a cetățenilor și comunităților”, a declarat europarlamentarul UDMR.

Europa de Est, cea mai afectată

Potrivit lui Winkler, statele din Europa de Est sunt cele mai afectate de exodul creierelor. ”Transilvania, dar și întreaga Românie, precum și țările din estul Europei suferă de pe urma exodului creierelor. Un studiu recent al Băncii Mondiale relevă faptul că 40% din cetățenii români cu studii superioare trăiesc și muncesc azi în afara României. Fenomenul este generalizat în Europa de Est și va duce la probleme structurale profunde care vor afecta în perspectivă întreaga UE. Din păcate, politicile de coeziune nu au avut efectele dorite în aceste regiuni, motiv pentru care, pe lângă finanțarea sporită a dezvoltării regionale, avem nevoie și de o regândire profundă a proiectelor locale, a sistemului de educație și a stimulentelor economice pe care le asigurăm prin finanțări europene”, a explicat deputatul european.

Importanța colaborării înttre instituțiile europene

Winkler a vorbit despre importanța colaborării eficiente dintre Parlamentul European și CoR, amintind în context raportul cu privire la exodul creierelor în UE pe care Comitetul Regiunilor îl va finaliza curând. ”În mod corect, acest raport evidențiază mutațiile care s-au produs în ultimii ani din acest punct de vedere. Azi, motivul primordial al exodului tinerilor din statele Europei de Est nu-l mai reprezintă veniturile mici, ci lipsa de perspective și slaba calitate a vieții. De aceea, cred că buna guvernare este principala provocare pentru statele Europei de Est. Proiectele europene singure nu pot rezolva problema, ci este nevoie de o coordonare eficientă a acțiunilor întreprinse la local, regional și european”, a mai spus europarlamentarul UDMR. Printre organizatorii conferinței care s-a desfășurat la CoR s-a aflat Regiunea Tirolul de Sud din Italia. De altfel, Winkler a arătat că această regiune este un partener tradițional al comunității maghiare din Transilvania, el amintind similitudinile dintre cele două regiuni în privința diversității etnice. Printre vorbitorii de la conferință s-au numărat și Karl-Heinz Lambert, președintele CoR, și fostul deputat european al comunității germane din Tirolul de Sud, Michl Ebner, în prezent președinte al Camerei de Comerț din Bolzano.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019