IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”

Exodul creierelor care afectează în mod negativ cu precădere statele din Europa de Est va crea, pe termen lung, probleme structurale profunde în întreaga Uniune Europeană.

Afirmația a fost făcută miercuri de deputatul european hunedorean Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

Dezbatere în cadrul Comitetului Regiunilor

Winkler a luat cuvântul în cadrul dezbaterii ”Brain drain- Brain gain: Local and Regional Experience” desfășurată la Comitetul Regiunilor (CoR). ”Exodul creierelor este una dintre provocările majore în întreaga UE, acest fenomen având o componentă locală și regională, dar și una comună europeană. La nivelul UE, această provocare necesită acțiuni imediate și pe termen mediu, și aici mă refer la alocarea de finanțări în noul buget european multianual pentru perioada 2021-2027. Avem nevoie de alocări mai consistente în Politica de coeziune, deoarece numai prin proiecte concrete și politici de dezvoltare regională bine finanțate putem asigura modernizarea de care regiunile mai puțin dezvoltate au nevoie. Pe de altă parte, UE are nevoie și de o strategie pe termen lung. De aceea, exodul creierelor trebuie să fie o prioritate pe agenda Conferinței pentru viitorul Europei, care va începe în perioada următoare, fiind organizată timp de doi ani cu participarea largă a cetățenilor și comunităților”, a declarat europarlamentarul UDMR.

Europa de Est, cea mai afectată

Potrivit lui Winkler, statele din Europa de Est sunt cele mai afectate de exodul creierelor. ”Transilvania, dar și întreaga Românie, precum și țările din estul Europei suferă de pe urma exodului creierelor. Un studiu recent al Băncii Mondiale relevă faptul că 40% din cetățenii români cu studii superioare trăiesc și muncesc azi în afara României. Fenomenul este generalizat în Europa de Est și va duce la probleme structurale profunde care vor afecta în perspectivă întreaga UE. Din păcate, politicile de coeziune nu au avut efectele dorite în aceste regiuni, motiv pentru care, pe lângă finanțarea sporită a dezvoltării regionale, avem nevoie și de o regândire profundă a proiectelor locale, a sistemului de educație și a stimulentelor economice pe care le asigurăm prin finanțări europene”, a explicat deputatul european.

Importanța colaborării înttre instituțiile europene

Winkler a vorbit despre importanța colaborării eficiente dintre Parlamentul European și CoR, amintind în context raportul cu privire la exodul creierelor în UE pe care Comitetul Regiunilor îl va finaliza curând. ”În mod corect, acest raport evidențiază mutațiile care s-au produs în ultimii ani din acest punct de vedere. Azi, motivul primordial al exodului tinerilor din statele Europei de Est nu-l mai reprezintă veniturile mici, ci lipsa de perspective și slaba calitate a vieții. De aceea, cred că buna guvernare este principala provocare pentru statele Europei de Est. Proiectele europene singure nu pot rezolva problema, ci este nevoie de o coordonare eficientă a acțiunilor întreprinse la local, regional și european”, a mai spus europarlamentarul UDMR. Printre organizatorii conferinței care s-a desfășurat la CoR s-a aflat Regiunea Tirolul de Sud din Italia. De altfel, Winkler a arătat că această regiune este un partener tradițional al comunității maghiare din Transilvania, el amintind similitudinile dintre cele două regiuni în privința diversității etnice. Printre vorbitorii de la conferință s-au numărat și Karl-Heinz Lambert, președintele CoR, și fostul deputat european al comunității germane din Tirolul de Sud, Michl Ebner, în prezent președinte al Camerei de Comerț din Bolzano.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + 19 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori