11.3 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

ISTORIE VS. NATURĂ. Sarmizegetusa Regia, o istorie a furtunilor care au devastat monumentul UNESCO (III)

ZIARUL Hunedoreanului prezentă în serial (astăzi partea a treia, în continuarea ediţiei de marţi, 3 aprilie 2018) o succintă istorie a calamităţilor care au afectat monumentul UNESCO cu speranţa că orice om de bună credinţă va sesiza absurditatea scandalului provocat de arnăuţii mediului în apărarea păduri, invocând defrişări care nu au existat, printr-o manipulare grosolană a realităţii. E uimitor cum, după un deceniu de dezastre, încă mai sunt cozi de topor – politicieni şi pretinşi activişti de mediu – care nu înţeleg că arbori vor creşte la Sarmizegetusa Regia până la sfârşitul lumii, dar niciodată, nimeni şi nimic nu poate pune la loc o fărâmă distrusă din monumentul arheologic

Aprilie 2013. Doi arbori se rup de la jumătate, fără să cadă, punând în pericol, unul – zona de est a zidului, celălalt – traseul de vizitare, ambii aflaţi în situația de iminentă prăbușire. (Vezi foto 1 şi 2) Punerea în pericol a turiștilor și a monumentului era evidentă. Se ia rapid decizia tăierii lor dirijate, pentru a evita posibile accidente. Organele abilitate, motivate de reclamații „profesioniste”, întocmesc dosar penal pentru taiere ilegală. Dosarul este clasat după doi ani de cercetare, timp în care conducerea Administraţiei Sarmizegetusa Regia este ţinta unor atacuri furibunde, o risipă inutilă de timp şi de bani pentru o ilegalitate inexistentă. Lemnul rezultat din arborii căzuţi rămâne în sit, iar după doi ani se constată ca nu mai poate fi folosit la nimic.

 

Luna aprilie 2015. Un arbore dezrădăcinat se prăbușește peste zidul incintei militare în zona de vest. (Vezi foto 3 şi 4) Sunt dislocate 16 blocuri de calcar, iar opt sunt sparte. Dezrădăcinarea distruge un context arheologic conținând artefacte ceramice și metalice. Prin forțele proprii ale administrației este degajat zidul, trunchiul fiind lăsat în locul în care se află și astăzi, fără perspectiva de a fi evacuat sau valorificat.

 

Aprilie 2016.  În partea de nord a zonei sacre o furtună dezrădăcinează un arbore, deteriorând contextul arheologic și distrugând artefacte ceramice. (Vezi foto 5 şi 6)

 

Noiembrie 2016, o cădere masivă de zăpadă, doboară mai mulți arbori în zona de nord a Sanctuarului. Unul dintre copaci se prăbușește peste cele două temple patrulatere, afectând două blocuri de andezit. Orice demers de îndepărtare a trunchiului din zona respectivă rămâne fără rezultat, Administrația Sarmizegetusa Regia, alături de voluntari, se ocupă de tăierea și depozitarea lemnului, fără perspectiva  recuperării și valorificării. Şi acest arbore este supus degradării inutile. (Vezi foto 7)

 

Decembrie 2016. Sub povara zăpezii, mai mulți brazi cad peste drumul pietonal, distrugând parapetul de protecție și blocând accesul turiștilor la monument. Au fost îndepărtați de către angajații Administrației în cel mai scurt timp, fiind abandonați pe coasta Văii Albe fără perspective de valorificare. (Vezi foto 8)

Va urma

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/