Îşi trage puterea de la oameni. Actorul Mircea Diaconu, scaunul cu trei picioare şi susţinătorii

Candidatul independent la alegerile europarlamentare 2014, Mircea Diaconu, face ocolul României în 22 de zile, iar în drumul său s-a oprit şi la Petroşani, în Parcul Carol Schreter, acolo unde s-a întâlnit cu simpatizanţii săi. A adus cu el şi un scăunel din lemn, cu trei picioare, pe care l-a primit la Deva şi despre care spune că este scaunul tradiţional românesc şi nimeni nu trebuie să-l dea uitării, indiferent pe ce scaun s-ar aşeza temporar. 

diaconu1E greu să ajungi europarlamentar din postura de independent, însă actorul Mircea Diaconu s-a încumetat să intre în cursă din această postură. Ştie că uşor nu îi va fi, dar îşi ia forţa de la miile de susţinători, care îl apreciază deopotrivă pentru cariera lui în film şi teatru şi pentru tenacitatea de care a dat dovadă în ultima perioadă.M-am înscris în cursă nu pentru că mă simţeam europarlamentar, ci pentru că mă simţeam uşor iritat, uşor nemulţumit, uşor nefericit şi enervat. O enervare destul de mare, care m-a făcut să încep povestea asta şi cred că mă ţine până la terminare, în orice caz. Mă simt român european, şi aş vrea să fie aşa. Cam asta este ideea. Diferenţa între ce te simţi, ce îţi doreşti şi ce este, este în general sursa nemulţumirilor noastre. Dacă ar fi să dau o notă comună întâlnirilor cu oamenii, parcă vorbeam cu foştii mei colegi de liceu. Părea că am aceleaşi gânduri. Nu sunt doar oamenii în vârstă, ci şi tinerii. Nu mai spun ce <<urlă>> facebook-ul acolo… E atât de greu să fi independent, dar dacă nu era povestea aceea, atât de urâtă şi nedreaptă, nu ar fi existat această strângere de semnături în 4 – 5 zile. Cu toate filmele mele, nu aş fi primit în niciun caz această susţinere. În zille acelea groaznice, când tensiunea mea era la limita exploziei şi rucam treptele tribunalului şi de 2 – 3 ori pe zi, treceau maşinile pe lângă mine, autobuzele cu călăori opreau, mă claxonau şi îmi arătau semne de încurajare. Parcă era un meci în care eu eram în faţă, în linia I, dar în spatele meu erau susţinătorii care făceau ca la un meci: Ţine-te tare!, Nu te lăsa!”, a povestit la Petroşani Mircea Diaconu. În turneul său electoral a avut surpriza să constate că este susţinut chiar şi de poliţiştii cu radarul şi astfel de gesturi nu pot decât să îţi dea puterea să mergi mai depart.

Blocat parţial, a strâns rândurile şi a mers mai departe

La începutul primăverii Agenţia Naţională de Integritate şi Ministerul Public au contestat în instanţă candidatura lui Mircea Diaconu ca independent, însă tribunalul a arătat că acesta are “vocaţia legală incontestabilă” de a ocupa funcţia de europarlamentar. Magistraţii au explicat că legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice nu poate fi asociată legii penale, aşa că marele actor a putut pleca în cursă din poziţia de independent. Preferă campania din om în om şi nu înţelege rostul „cearşafurilor” atârnate pe blocuri. Cu folosesc? Şi, mai ales, cât costă? „La final voi vrea să spunem toţi cât a costat, ce am făcut, şi o să vă spun şi eu cât a costat motorina. Că de dormit, cele mai multe nopţi, să vpun sincer, mă mai ia câte cineva acasă”. Şi, chiar dacă a avut numeroase piedici, Mircea Diaconu continuă să creadă în numărătoarea (n.r. de voturi) românească, fiind de părere că “miza nu este la mine, este la Preşidenţie, acolo, unde am văzut nişte spectacole numerice fabuloase. Acolo probabil sunt mize mult mai mari şi nişte persoane specializate, cu multe stele…pe cer, n-am spus altceva, îşi folosesc priceperea. La mine nu e cazul cred. E o singură problemă majoră: ca independent nu am voie la observatori în secţiile de votare, nici eu nu pot să intru, ceea ce înseamnă că este posibil ca oricine să se servească din voturile mele, ori să mi le anuleze pe toate. Orice este posibil. Ţinta mea nu a fost asta, ci a devenit asta…fie ce va fi”.

Un film în sine

Născut pe 24 decembrie 1949, la Vlădeşti, în judeţul Argeş, Diaconu este căsătorit cu actriţa Diana Lupescu. Împreună au doi copii, Ana şi Victor.

Mircea Diaconu a fost director al Teatrului „Nottara” din Bucureşti şi a fost membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului până în 2004. După ce Mircea Diaconu şi-a încheiat mandatul de la CNA a fost numit director la acest teatru. A jucat în peste 30 de filme şi in sute de roluri în spectacole de teatru, pe scena, la radio si la televiziune. Despre întâmplările pe care a fost nevoit să le traverseze, Mircea Diaconu spune că nu le-ar putea asemui cu nici un film în care a fost protagonist, fiind o peliculă de sine – stătătoare. „E ca un film american. Dacă cineva ar fi scris un asemenea scenariu, nu îl scria atât de bine. Până aici e ca o poveste, ca un film americani”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara