INTERPELARE CARMEN HĂRĂU. Hunedoara în pericol de a ajunge cu teren de risc chimic major

Deputatul Carmen Hărău cere ministrului Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, să se implice în soluţionarea poluării cu deşeuri pe bază de plumb in Hunedoara înainte de luna iunie 2015, altfel amplasamentele pe care sunt depozitate substanţele toxice vor fi declarate „de risc chimic major”

Demersurile deputatului Carmen Hărău au fost postate pe site-ul Camerei Deputaţilor. Deputatul PNL descrie pe scurt situaţia creată de afacerile ilegale cu deşeuri periculoase pe bază de plumb şi propune trei variante de a evita încadrarea unor terenuri din judeţul Hunedoara ca fiind de risc chimic major.

O afacere toxică şi foarte bănoasă

Deputatul PNL propune: reintroducerea deşeurilor în circuitul economic pin intermediul unui operator autorizat; returnarea lor la locul de origine; transferul către un depozit autorizat.

“Afacerea este evaluată la 5 milioane de euro şi presa locală susţine că există complicităţi între operatorii care au desfăşurat activităţile ilegale cu aceste materiale periculoase şi reprezentanţii Gărzii de Mediu, Poliţie, Prefectură etc”, scrie Carmen Hărău în interpelarea sa.

Cu diplomaţie – se adresează, totuşi, unui ministru PSD – deputatul liberal omite implicarea până-n gât a fiului prefectului de Dâmboviţa, pesedistul Ioan Marinescu, ceea ce arată că Hărău are în vedere stingerea „focarului”, nu o dispută politică în care ar fi măturat pe jos cu pesediştii.

Complicităţi, cumetrii, omisiuni

Deşeurile periculoase cu plumb zac şi acum în municipiul Hunedoara şi la Mintia, după ce mai bine de un an s-au vânturat de acolo col pe sub nasul autorităţilor. Mai marii judeţului au aflat de afacere prin intermediul trustului de presă Hunedoara TV – Ziarul Hunedoreanului şi au declanşat o anchetă care ar fi trebuit să se finalizeze în luna septembrie prin identificarea vinovaţilor şi ecologizarea terenurilor otrăvite. Ancheta coordonată de Prefectură a fost un fiasco bine organizat. „Anchetatorii” au omis „ca din întâmplare” informaţiile legate taman de firma patronată de băiatul prefectului de Dâmboviţa, un apropiat al premierului Ponta. Culmea tupeului, după ce s-au încheiat investigaţiile prefecturii şi cele ale corpului de control al ministrului Mediului, fiul prefectului de Dâmboviţa a continuat să aducă în judeţul Hunedoara deşeuri periculoase pe bază de plumb.

Prefectura Hunedoara are orbul găinii

Iniţial şefii Prefecturii vorbeau despre 2400 de tone de deşeuri periculoase cu conţinut ridicat de plumb. În realitate, au fost aduse de două ori mai multe deşeuri periculoase de cât raportaseră cei de la Prefectură. În jur de 3.000 de tone de substanţe toxice periculoase au fost achiziţionate de SC Continmar Serv SRL Târgovişte, firmă patronată de Bogdan Olteanu-Marinescu, fiul prefectului de Dâmboviţa – Ioan Marinescu. În aceste condiţii există „suspiciuni rezonabile” că autorităţile  centrale şi locale au ascuns cu bună ştiinţă implicarea beizadelei în scandalul terenurilor otrăvite.

Ce zic doctorii despre deşeurile cu plumb

În zona contaminată, plumbul atinge valori de 800 de ori peste limita admisă în sol. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că nu au existat cazuri de intoxicaţie cu plumb, dar monitorizează în continuare toate spitalele din judeţul Hunedoara.

„Vă pot spune cu certitudine că nu am avut nici un caz de intoxicaţie cu plumb. În cazul expunerilor de foarte lungă durată sau al cantităţilor mari de plumb ingerate în timp scurt, mai ales la copii, sunt atacaţi neuronii, existând pericolul apariţiei unui retard. Apoi apare riscul hipertensiunii arteriale din cauza intoxicaţiilor cu plumb. Efectele nefaste sunt şi asupra ficatului. În unele situaţii se poate ajunge chiar la cancer. Gravidele sunt şi ele în pericol din cauză că o eventuală intoxicaţie cu plumb poate provoca avortul sau malformaţii ale fătului”, susţine Cecilia Birău, purtător de cuvânt al DSP Hunedoara. (Marcel Bot)

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “INTERPELARE CARMEN HĂRĂU. Hunedoara în pericol de a ajunge cu teren de risc chimic major

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 8 aprilie 2020         Incendii violente în pădurile în județul Hunedoara         Conducere militară coordonată de medicul Constantin Vlase, la Spitalul Județean de Urgență din Deva.         174 de cazuri de coronavirus în județul Hunedoara         Covid 19. Numărul deceselor în județul Hunedoara a ajuns la 19         Conducere militară la Spitalul Județean de Urgență Deva         17 hunedoreni decedați în spitale, diagnosticați și cu coronavirus. Cel mai recent caz – un bărbat de 67 de ani         Medici și asistente de la Spitalul Județean Deva terorizați de o pacientă cu coronavirus: „Ne-a scuipat”         15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus         Ministerul Sănătății confirmă primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical         Coronavirus. Peste 4.400 de cazuri înregistrate în România         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 7 aprilie 2020         Donație de măști pentru instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Hunedoara         PE SURSE. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se îndreaptă spre o conducere militarizată         Incendiile de vegetație au cuprins 160 de hectare         Un an de lucrări la modernizarea Drumului Județean Hunedoara – Călan         Noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Deva a demisionat         Exponatul lunii la muzeul din Deva se mută on-line. O piesă rară din Ulpia Traiana Sarmizegetusa         Numărul pacienților decedați în județul Hunedoara, care au fost diagnosticați cu Covid 19, a ajuns la 16         REAL TIME – SINE DIE! Judeţul Hunedoara, incapabil să testeze Covid – 19 cu două aparate în dotare