INTERPELARE CARMEN HĂRĂU. Hunedoara în pericol de a ajunge cu teren de risc chimic major

Deputatul Carmen Hărău cere ministrului Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, să se implice în soluţionarea poluării cu deşeuri pe bază de plumb in Hunedoara înainte de luna iunie 2015, altfel amplasamentele pe care sunt depozitate substanţele toxice vor fi declarate „de risc chimic major”

Demersurile deputatului Carmen Hărău au fost postate pe site-ul Camerei Deputaţilor. Deputatul PNL descrie pe scurt situaţia creată de afacerile ilegale cu deşeuri periculoase pe bază de plumb şi propune trei variante de a evita încadrarea unor terenuri din judeţul Hunedoara ca fiind de risc chimic major.

O afacere toxică şi foarte bănoasă

Deputatul PNL propune: reintroducerea deşeurilor în circuitul economic pin intermediul unui operator autorizat; returnarea lor la locul de origine; transferul către un depozit autorizat.

“Afacerea este evaluată la 5 milioane de euro şi presa locală susţine că există complicităţi între operatorii care au desfăşurat activităţile ilegale cu aceste materiale periculoase şi reprezentanţii Gărzii de Mediu, Poliţie, Prefectură etc”, scrie Carmen Hărău în interpelarea sa.

Cu diplomaţie – se adresează, totuşi, unui ministru PSD – deputatul liberal omite implicarea până-n gât a fiului prefectului de Dâmboviţa, pesedistul Ioan Marinescu, ceea ce arată că Hărău are în vedere stingerea „focarului”, nu o dispută politică în care ar fi măturat pe jos cu pesediştii.

Complicităţi, cumetrii, omisiuni

Deşeurile periculoase cu plumb zac şi acum în municipiul Hunedoara şi la Mintia, după ce mai bine de un an s-au vânturat de acolo col pe sub nasul autorităţilor. Mai marii judeţului au aflat de afacere prin intermediul trustului de presă Hunedoara TV – Ziarul Hunedoreanului şi au declanşat o anchetă care ar fi trebuit să se finalizeze în luna septembrie prin identificarea vinovaţilor şi ecologizarea terenurilor otrăvite. Ancheta coordonată de Prefectură a fost un fiasco bine organizat. „Anchetatorii” au omis „ca din întâmplare” informaţiile legate taman de firma patronată de băiatul prefectului de Dâmboviţa, un apropiat al premierului Ponta. Culmea tupeului, după ce s-au încheiat investigaţiile prefecturii şi cele ale corpului de control al ministrului Mediului, fiul prefectului de Dâmboviţa a continuat să aducă în judeţul Hunedoara deşeuri periculoase pe bază de plumb.

Prefectura Hunedoara are orbul găinii

Iniţial şefii Prefecturii vorbeau despre 2400 de tone de deşeuri periculoase cu conţinut ridicat de plumb. În realitate, au fost aduse de două ori mai multe deşeuri periculoase de cât raportaseră cei de la Prefectură. În jur de 3.000 de tone de substanţe toxice periculoase au fost achiziţionate de SC Continmar Serv SRL Târgovişte, firmă patronată de Bogdan Olteanu-Marinescu, fiul prefectului de Dâmboviţa – Ioan Marinescu. În aceste condiţii există „suspiciuni rezonabile” că autorităţile  centrale şi locale au ascuns cu bună ştiinţă implicarea beizadelei în scandalul terenurilor otrăvite.

Ce zic doctorii despre deşeurile cu plumb

În zona contaminată, plumbul atinge valori de 800 de ori peste limita admisă în sol. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că nu au existat cazuri de intoxicaţie cu plumb, dar monitorizează în continuare toate spitalele din judeţul Hunedoara.

„Vă pot spune cu certitudine că nu am avut nici un caz de intoxicaţie cu plumb. În cazul expunerilor de foarte lungă durată sau al cantităţilor mari de plumb ingerate în timp scurt, mai ales la copii, sunt atacaţi neuronii, existând pericolul apariţiei unui retard. Apoi apare riscul hipertensiunii arteriale din cauza intoxicaţiilor cu plumb. Efectele nefaste sunt şi asupra ficatului. În unele situaţii se poate ajunge chiar la cancer. Gravidele sunt şi ele în pericol din cauză că o eventuală intoxicaţie cu plumb poate provoca avortul sau malformaţii ale fătului”, susţine Cecilia Birău, purtător de cuvânt al DSP Hunedoara. (Marcel Bot)

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “INTERPELARE CARMEN HĂRĂU. Hunedoara în pericol de a ajunge cu teren de risc chimic major

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt − 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”         JUDEŢUL HUNEDOARA. Prefectul „bagă viteză” în birocraţii care se ocupă de Legile proprietăţii         ÎN PREZENŢA LUI GICĂ POPESCU. Semnarea contractului de colaborare între CS Hunedoara şi Academia Hagi         Moartea suspectă a unui localnic din Vulcan         Bărbat șantajat de vecini         Bărbat tâlhărit după ce s-a îmbătat         “CEATA LUI PIŢIGOI”, DAI ÎN UNUL ŢIPĂ TREI. Amenda primarului Ridzi a stârnit mâzga electorală în Petroşani         PENTRU ŞOMERI. Cinci meserii cu mare căutare, prin AJOFM Hunedoara