INFORMAŢII DO-SITE. Primarul Emil Rîşteiu lucrează legea după ureche. Şi nu-i singurul

Legea transparenţei decizionale este facultativă pentru Emil Rîşteiu, primarul oraşului Simeria. Nu este singurul în această situaţie, dar este un punct de pornire pentru că, în urmă cu câteva luni, a promis să comunice informaţiile privind activitatea consiliului local. Nu s-a ţinut de vorbă şi cu greu şi-a amintit promisiunea făcută

MAIN risteiu

Nu am cerut mare lucru. Convocatorul de şedinţă, ordinea de zi şi proiectele, iar după şedinţa Consiliului local să fie postate hotărârile adoptate într-un timp rezonabil, deşi legea îi obligă pe primari la mai mult de atât.

N-are nimic de ascuns. Şi totuşi…

Legea transparenţei este în vigoare din 2003, însă nici după mai bine de un deceniu primarii nu dau doi bani pe informarea cetăţenilor. Şi-au „tras” site la primării (că aşa cere comunitatea europeană), au spart o căruţă de bani pentru asta şi pe urmă paginile de net au fost lăsate în adormire. Pe site-ul Primăriei Simeria sunt postate 39 de hotărâri ale consiliului local adoptate în 2013, deşi este evident că au fost mai multe. Spre exemplu, în luna decembrie a anului trecut consiliul local s-a întrunit în patru şedinţe însă pe site nu apare nicio hotărâre. Puţin probabil să fi stat doar la taifas ori la şeptic. Tot în 2013, lunile octombrie şi noiembrie figurează doar cu câte o hotărâre luată, conform www.primariasimeria.ro, iar în acest an Consiliul local Simeria apare că nu a lucrat deloc, deşi aleşii locali au trecut pe la casierie să-şi „salte” indemnizaţia. „N-am dat importanţă acestui lucru. O să o pun în mişcare pe fata care se ocupă de site. Nu trebuie să îmi mai faci adresă scrisă că o să trimit de acum informaţiile. N-avem nimic de ascuns”, spune Emil Rîşteiu, primarul oraşului Simeria.

Para-ndărătul şi secretomania

MAIN simeria sitePrimăriile organizează de obicei şedinţe de consiliu în ultimele zile ale fiecărei luni şi de multe ori se întâmplă să cadă toate şedinţele în aceeaşi zi, ceea ce face imposibilă monitorizarea deciziilor pe care le iau aleşii locali. În judeţul Hunedoara doar consiliul judeţean şi primăriile Deva şi Hunedoara respectă legea transparenţei decizionale. De asemenea, primăriile Petroşani şi Orăştie trimit informaţii la presa orăşenească locală. Pentru comparaţie: în Statele Unite lucrătorii din administraţia publică sunt obligaţi să folosească, în timpul orelor de program, doar email de serviciu care este public, oricine doreşte poate citi corespondenţa demnitarului. La noi nici măcar ce hotărăsc aleşii în şedinţe nu apare la vedere. Ca să nu mai spunem că hotărârile (în special cele privind finanţările) sunt scrise evaziv, că eşti nevoit să faci muncă de detectiv să te prinzi pe ce sunt cheltuiţi banii publici şi de noroc să afli în ce buzunare ajung.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − optsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical         Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Scene cumplite în Călan: un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost tâlhărit         Cadavrul tânărului dispărut de trei săptămâni în Lacul Cinciș a fost scos la suprafață         Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic         Bărbat condamnat în dosarul morții unui copil de șase ani, din Hunedoara         Polițistă atacată de o tânără într-un bloc din Hunedoara. Agresoarea, mamă a trei copii și însărcinantă, făcea chef în toiul nopții         Adolescentă răpită din Cartierul Muzicanților – Geoagiu         Carte veche din 1863, restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Controale ITM Hunedoara în perioada 27 iulie – 2 august 2020         Proiectul tehnic al construcției unui traseu pentru bicicliști în Deva, scos la licitație publică         Un turist și-a dat ultima suflare pe munte, în Masivul Parâng         Mircea Moloț: „Am îndrăgit mereu Țara Hațegului”         Profesori condamnați pentru purtare abuzivă față de elevi         Șase turiști rătăciți în Masivul Retezat