INFORMAŢII DO-SITE. Primarul Emil Rîşteiu lucrează legea după ureche. Şi nu-i singurul

Legea transparenţei decizionale este facultativă pentru Emil Rîşteiu, primarul oraşului Simeria. Nu este singurul în această situaţie, dar este un punct de pornire pentru că, în urmă cu câteva luni, a promis să comunice informaţiile privind activitatea consiliului local. Nu s-a ţinut de vorbă şi cu greu şi-a amintit promisiunea făcută

MAIN risteiu

Nu am cerut mare lucru. Convocatorul de şedinţă, ordinea de zi şi proiectele, iar după şedinţa Consiliului local să fie postate hotărârile adoptate într-un timp rezonabil, deşi legea îi obligă pe primari la mai mult de atât.

N-are nimic de ascuns. Şi totuşi…

Legea transparenţei este în vigoare din 2003, însă nici după mai bine de un deceniu primarii nu dau doi bani pe informarea cetăţenilor. Şi-au „tras” site la primării (că aşa cere comunitatea europeană), au spart o căruţă de bani pentru asta şi pe urmă paginile de net au fost lăsate în adormire. Pe site-ul Primăriei Simeria sunt postate 39 de hotărâri ale consiliului local adoptate în 2013, deşi este evident că au fost mai multe. Spre exemplu, în luna decembrie a anului trecut consiliul local s-a întrunit în patru şedinţe însă pe site nu apare nicio hotărâre. Puţin probabil să fi stat doar la taifas ori la şeptic. Tot în 2013, lunile octombrie şi noiembrie figurează doar cu câte o hotărâre luată, conform www.primariasimeria.ro, iar în acest an Consiliul local Simeria apare că nu a lucrat deloc, deşi aleşii locali au trecut pe la casierie să-şi „salte” indemnizaţia. „N-am dat importanţă acestui lucru. O să o pun în mişcare pe fata care se ocupă de site. Nu trebuie să îmi mai faci adresă scrisă că o să trimit de acum informaţiile. N-avem nimic de ascuns”, spune Emil Rîşteiu, primarul oraşului Simeria.

Para-ndărătul şi secretomania

MAIN simeria sitePrimăriile organizează de obicei şedinţe de consiliu în ultimele zile ale fiecărei luni şi de multe ori se întâmplă să cadă toate şedinţele în aceeaşi zi, ceea ce face imposibilă monitorizarea deciziilor pe care le iau aleşii locali. În judeţul Hunedoara doar consiliul judeţean şi primăriile Deva şi Hunedoara respectă legea transparenţei decizionale. De asemenea, primăriile Petroşani şi Orăştie trimit informaţii la presa orăşenească locală. Pentru comparaţie: în Statele Unite lucrătorii din administraţia publică sunt obligaţi să folosească, în timpul orelor de program, doar email de serviciu care este public, oricine doreşte poate citi corespondenţa demnitarului. La noi nici măcar ce hotărăsc aleşii în şedinţe nu apare la vedere. Ca să nu mai spunem că hotărârile (în special cele privind finanţările) sunt scrise evaziv, că eşti nevoit să faci muncă de detectiv să te prinzi pe ce sunt cheltuiţi banii publici şi de noroc să afli în ce buzunare ajung.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece − 14 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj