Incompetența costă. Peste 21 de milioane de lei ar putea fi returnate Uniunii Europene

 • 21 de milioane de lei ar putea da înapoi Consiliul Județean Hunedoara pentru neîndeplinirea indicilor prevăzuți în contractul de finanțare al Parcului de Afaceri din Simeria;
 • 12 decembrie 2016 este data până la care reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara trebuie să înființeze nu mai puțin de 264 de locuri de muncă în parcul respectiv;
 • În tot acest timp, fostele și actualele conduceri ale Consiliului Județean Humnedoara aruncă vina de la unul la celălalt. Parcul de afaceri Simeria este legat de nume precum Mircea Moloț, Dorin Gligor, Adrian David – foștii președinți ai Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor – actualul președinte al CJ Hunedoara și Cosmin Joițoiu – fostul șef al Agenției de Dezvoltare a județului Hunedoara, căruia i se impută că n-a făcut în șase luni de mandat cât nu au făcut ceilalți în ani buni.

La începutul lui 2015 se anunța cu surle și trâmbițe inaugurare unui important obiectiv al Simeriei, Parcul de afaceri, care ar fi reușit să scoată zona din foame. Peste 21 de milioane de lei a fost valoarea totală, din care aproape opt milioane de lei au fost dați de organismele europene, care-și doreau ca noi să ne dezvoltăm ca-n alte țări. Însă lucrurile s-au rezolvat așa, ca la noi. Românește.

Începutul a sunat perfect. Pe hârtie și-n online

”Valoarea totală a proiectului – 21.266.662,00 lei din care 7.818.966,61 lei reprezintă valoarea finanțării nerambursabile din partea UE; 3.909.483,31 lei reprezintă contribuția U.A.T. Hunedoara; 9.538.212,08 lei reprezintă contribuția Consiliului Local al orașului Simeria.

Parcul de Afaceri Simeria va oferi o serie de servicii pentru firmele găzduite în această structură, cu scopul de a le sprijini în demersurile lor pentru dezvoltarea afacerilor, identificarea de parteneri, colaboratori, oportunități de finanțare, servicii de instruire și organizare de evenimente socio-economice (simpozioane, conferințe etc.): servicii de închiriere a spațiilor pentru desfășurarea activității; acces la utilități, dotări și logistică pentru firmele locatare. De asemenea, în cadrul Parcului de Afaceri Simeria vor fi oferite servicii specializate: consultanță în afaceri; consultanță în elaborarea de proiecte cu finanțări nerambursabile; consultanță economico-financiară; servicii de contabilitate; consultanță tehnică; consultanță juridică; servicii de marketing; cursuri de formare și perfecționare, etc. În cadrul Parcului de Afaceri Simeria vor fi organizate: conferințe, târguri, expoziții, simpozioane, cursuri, seminarii la nivel local/județean/regional/național și internațional pe diferite teme de interes în domeniul antreprenorial, socio-economic, cercetare și inovare, a dezvoltării afacerilor, etc”, se arată în prezentarea proiectului de succes.

Uniunea Europeană a dat bani, dar așteaptă performanță. Performanța e că bate vântul.

Ce așteptau autoritățile să se întâmple la Parcul de afaceri Simeria?

Minim 10 evenimente organizate în primul an după terminarea investiţiei. Minim 15 firme locale ce vor expune permanent în showroom. 20 de noi locuri de muncă create pe durata realizării investiţiei. 18 noi locuri de muncă create direct de parcul de afaceri. 268 noi locuri de muncă create de firmele sprijinite în derularea afacerilor. Minim 100 noi locuri de muncă induse, indirecte.

Care e situația de fapt, azi? În Parcul de Afaceri Simeria bate vântul. Și reprezentanții Consiliului Județean speră să obțină o păsuire de la Uniunea Europeană pentru că nu și-au atins obiectivele. În caz contrar, vor da cei 21 de milioane de lei – echivalentul a CINCI milioane de euro – înapoi. De unde? Din bugetul județului. Adică din buzunarele hunedorenilor. Căci nimeni dintre cei arătați cu degetul nu va scoate, vreodată, bani din propriile buzunare!

Sorin Vasilescu acuză

”Sunt probleme majore cu Parcul de Afaceri de la Simeria care, până în 12 decembrie 2016, trebuie să își atingă parametrii de performanță pe care i-a avut în contract. Este vorba de peste 200 de locuri de muncă. Primul contract s-a încheiat acum o lună de zile, în biroul meu, după ce vechiul director (fostul director al ADH, Cosmin Joițoiu – n.r.), după un an și jumătate, nu a obținut nici măcar avizul de la ISU. Nu a încheiat niciun contract pentru spațiile de producție și servicii care sunt acolo pentru spațiile de birouri. Deci, pur și simplu, după un an și jumătate, ne-am trezit că suntem în situația în care trebuie să dăm toți banii înapoi. Cinci milioane de euro, dintre care trei nerambursabili, este o asociere între Consiliul Județean și Consiliul local Simeria”, a declarat Sorin Vasilescu, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara.

Câte locuri de muncă sunt acum în Parcul de Afaceri din Simeria? Doar 50. Care au fost aduse, nu create. Mai mult, Sorin Vasilescu precizează că 4,5 euro pe mp pentru chirie este mult prea mare pentru județul Hunedoara, susținând că proiectul a fost un ”copy paste după un parc de afaceri din Timișoara, cu o altă piață a forței de muncă, cu o altă forță economică”.

Proiectul a fost copy paste după un parc de afaceri din Timișoara, cu o altă piață a forței de muncă, cu o altă forță economică. Noi aveam prevăzută o chirie de 4,5 euro pe mp.

”E aproape imposibil să creem peste 200 de locuri de muncă până în 12 decembrie, dar, categoric, numărul de locuri va fi mult mai mare și suprafața ocupată va fi mult mai mare. În momentul în care Agenția de Dezvoltare Regională va veni și va vedea care a fost evoluția în ultimele luni de zile, probabil ne va acorda o amânare pentru atingerea parametrilor din proiect, dar, dacă nu, ni se va aplica o corecție financiară”, spune Sorin Vasilescu.

Acesta a găsit și vinovatul: Cosmin Joițoiu.

”Domnul Joițoiu a fost vreme de un an și jumătate nimic n-a făcut. V-am spus,nici măcar avizul de la ISU nu l-a obținut, pentru că, fără un aviz, categoric nu poți să închiriezi un spațiu”, acuză Vasilescu.

Mircea Moloț îi consideră vinovați pe Dorin Gligor și Adrian David

Mircea Moloț, fostul președinte al Consiliului Județean Hunedoara, precizează că până în decembrie 2014, toți parametrii au fost respectați. După aceea nu a mai fost el președinte de consiliu județean și astfel a apărut dezastrul.

”Parcul de Afaceri Simeria s-a recepționat în decembrie 2014. Nu mai eram președinte de consiliu județean. Din decembrie 2014 și până în decembrie 2015, nu s-a întâmplat nimic cu acel parc de afaceri, chiar dacă se supără Dorin Gligor și Adrian David. Era treaba lor. Nu au obținut nici măcar autorizația ISU, au obținut doar avizul. De abia în decembrie 2015 a fost dată administrarea parcului ADH-ului, unde Joițoiu era director”, povestește Mircea Moloț.

Fostul șef al CJ Hunedoara mai avertizează că, din decembrie, banii vor fi dați înapoi din buzunarele hunedorenilor.

”Dacă nu vor înființa cele peste 200 de locuri de muncă până în decembrie, vor fi nevoiți să dea banii înapoi. Aproape cinci milioane de euro. Dim banii consiliului județean vor fi dați acești bani. Cât am fost eu președinte s-au respectat pașii. Vor fi trași la răspundere David, Gligor și cei de acum (adică Laurențiu Nistor – n.r.)”, susține Moloț.

Acesta mai subliniază că, din cauza eșecului numit Parcul de Afaceri Simeria, județul Hunedoara ar putea să fie sărit de pe lista viitoarelor proiecte.

”Ce e grav și asta cântărește foarte mult: un proiect nerealizat cântărește foarte mult în reușita altora proiecte. Suntem într-un mare pericol. Nu ai fost în stare să te ții de cuvânt și să realizezi proiectul pe care l-ai solicitat? Dai banii înapoii și nu îți mai dau alții. Alte proiecte sunt în mare pericol”, precizează Mircea Moloț.

Cosmin Joițoiu: ”Eu am făcut tot ce am putut”

Cosmin Joițoiu, țapul ispășitor de serviciu, a povestit, pentru ZHD, că el a făcut toate demersurile necesare pentru a rezolva problemele Parcului de Afaceri Simeria. Însă el a fost pe metereze doar șase luni și i-a fost imposibil să rezolve ce nu a reușit fosta conducere a județului într-un an.

”Eu contractul de administrare l-am semnat în decembrie 2015. În decembrie 2014 practic s-a inaugurat parcul de afaceri Simeria și, conform cererii de finanțare și a contractului de finanțare, au început să curgă cei doi ani din îndeplinirea unor indicatori, pentru că indicatorii, de fapt, se întind pe cinci ani. Dar primul prag e la doi ani. Acum, de indicatorii din 2014 nu văd cum aș putea fi eu acuzat”, declară Joițoiu.

Acesta mai spune că, pentru început, s-a ocupat pentru obținerea autorizațiilor, întrucât parcul nu avea, fapt care a durat.

”Nu avea autorizații. Primul pas acesta a fost. În baza documenteleor am depus întâi pentru spațiile de producție, cât și pentru birouri. Ca orice autorizație, mai există clarificări, iar acest lucru a consumat timp. Eu am pus osul cât am putut la acel parc de afaceri, îl consider o investiție bună pentru județul Humnedoara și nu vreau să comentez declarațiile nimănui. Eu știu că am făcut tot ceea ce mi-a permis timpul să fac”, precizează Joițoiu.

Adrian David: ”Parcul de Afaceri din Simeria este funcționabil”

În opinia lui Adrian David, fost președinte al CJ Hunedoara, în mandatul căruia ar fi trebuit să fie îndepliniți o parte din parametrii din contractul de finanțare, Parcul de Afaceri din Simeria funcționează. Și încă nu s-a luat nicio decizie din partea vreunei eutorități, așa că nimeni nu e vinovat.

”Eu nu știu să fie vreo decizie luată de vreo autoritate de audit a Comsiiei Europene sau a organismului intermediar în sensul ăsta. Din câte am înțeles eu, parcul de afaceri din Simeria este funcționabil, iar noi am depus toate demersurile posibile pentru ca acest lucru să se întâmple cu celeritate. Iar chestia asta cu aruncatul pisicii dintr-o parte în alta nu vreau s-o fac mai departe și să intru într-un joc care, din punctul meu de vedere, este rușinos pentru orice politician”, a declarat, pentru ZHD, Adrian David.

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “Incompetența costă. Peste 21 de milioane de lei ar putea fi returnate Uniunii Europene

 1. Rita

  Sunt intradevar incompetenti!!! Dau vina unii pe alti, nu au creat nici astia nici un loc de munca ci au adus din alta parte! Au fost adusi bani in judet, si astia nu au fost in stare sa se ocupe de implementare! La Simeria actuala conducere este din 2012, despre ce naiba vorbim, nu i-a interesat deloc, proiectul a fost finalizat in 2014. Ce au facut 4 ani, de ce trebuia sa se ocupe numai Consiliul Judetean si Primaria nu?

  Răspuns
 2. Nicolae

  Acum intelegeti de ce Sibiul are 3 descarcari de pe autostrada iar Hunedoara si Deva niciunul !

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece + zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 05 aprilie 2020         Cadrele medicale din Hunedoara respiră ușurat. Rezultate negative la testele coronavirus         124 de persoane infectate cu coronavirus în Hunedoara         Accident grav pe un câmp din zona Orăștiei         Spargere la un magazin din Lupeni. Hoții au fost prinși în flagrant         Doamnă/domnule doctor, vă respect decizia! La război nu mergi fără pușcă         Amenzi pentru cei care nu poartă măști în Simeria         Încă trei decese ale unor bolnavi infectați și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Câte cadre medicale au fost diagnosticate cu coronavirus         O femeie cu afecțiuni grave, al 11-lea hunedorean pe lista decedaților diagnosticați cu coronavirus         Coronavirus. Vești bune la Spitalul municipal Hunedoara, după testarea cadrelor medicale         Coronavirus: Situația la zi în județul Hunedoara         Spitalul Județean de Urgență din Deva a cumpărat sute de saci pentru cadavre         Misiunile desfăşurate de jandarmii hunedoreni în contextul pandemiei cu coronavirus         Apel către firmele din județ care pot produce echipamente medicale sau biocide         Castelul Corvinilor rămâne închis publicului. Evenimentele din aprilie și mai, anulate         Încă un deces al unui pacient cu boli grave, dar și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Contracte de 30 de milioane de lei semnate cu ADR Vest pentru Deva și Hunedoara         Restricții de circuație pe podul de la Șoimuș (DN 76)         Activitățile muzeelor din județul Hunedoara rămân suspendate