Inaugurare. CENTRU DE INFORMARE TURISTICĂ, LA DENSUȘ

De câteva zile, prin inaugurarea Centrului de Informare Turistică, comuna Densuș este conectată la rețelele turistice internaționale. De aici încolo, bunăstarea localnicilor depinde de cât de bine vor ști să gestioneze această oportunitate, astfel încât Densuș să nu mai fie localitate de tranzit turistic, ci loc de rămas cât mai mult

MAIN FOTO ziar (2)

Centrul de informare turistică inaugurat vineri în prezența autorităților locale, județene, și reprezentanți ai Universității București, este un proiect început în anul 2009, pe vremea fostului primar Sorin Ștefoni și finalizat după ani buni de tergiversări, știut fiind hățișul birocratic din România care mai mult pune piedici investițiilor, în loc să le stimuleze.
Traian BUGARI, primarul comunei DENSUȘ, consideră că după Țebea și Sarmizegetusa, Densuș este pe locul trei în ceea ce privește valoarea tezaurului turistic, iar Centrul de informare turstică este un proiect mai amplu ce se desfășoară pe mai multe segmente: ”informare și promovare turistică, amenajare de marcaje turistice, marketingul serviciilor legate de turismul local și, spun eu, introducerea dacă mai este nevoie, a Densușului în circuitul turistic național și internațional. De fapt, avem vizitatori…har Domnului”, spune primarul.
Ţara Haţegului amintită în documente vremii drept puntea de legătură între marile provincii istorice românești – Transilvania, Banat și Oltenia, are la rândul ei un nucleu strategic. Comuna Densus.

MAIN FOTO ziar (1)

Cu locuri de poveste ce păstrează urme ale istoriei pământului și vieții comunității ce atrag mii de turiști. Geoparcul Dinozaurilor e parte din rețeaua globală a geoparcurilor care cuprinde 111 teritorii din toată lumea și 64 în Europa. Asta înseamnă că inclusiv Centrul de Informare de la Densuș și Țara Hațegului sunt pe această hartă europeană și globală. Iar când C.J. Hunedoara a făcut strategia de dezvoltare a județului, ”ne gândeam mai ales cum să-i determinăm pe turiști să rămână aici, nu doar să viziteze biserica și apoi să plece. Să stea o zi-două, să mănânce din produsele localnicilor astfel încât, în mod direct, ei să profite de această investiție. Și pe generația tânără mă bazez mai mult ca pe orice”, a declarat Mircea Ioan MOLOȚ, președintele C. J. HUNEDOARA
Grație activităților extrașcolare și a proiectelor de voluntariat derulate cu sprijinul Administrației Geoparcului Dinozaurilor, copiii din comunitate cresc deja cu responsabilitatea de viitori ghizi. ”Noi avem Clubul ”Exploratorii” care funcționează de peste un an la școala din Densuș. Ei au două obiective. Să-și cunoască tot mai bine valorile astfel încât, când vor ajunge oameni de decizie, peste 20 de ani, să știe cum să câștige de pe urma lor. În al doilea rând, de acum ei trebuie să învețe să fie ei înșiși ghizii care să conducă turiștii în locurile astea”, spune Cristian CIOBANU, administrator Geoparcul Dinozaurilor – Țara Hațegului.
Și iată cum, în jurul unui simplu centru de informare turistică se poate consolida cultura și istoria locală, în paralel cu bunăstrea locuitorilor. De acum încolo, reușita unui astfel de proiect totul depinde doar de localnici.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Inaugurare. CENTRU DE INFORMARE TURISTICĂ, LA DENSUȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști