În vreme ce judeţul Hunedoara tremură în pragul unei catastrofe economice şi sociale. Parlamentari ai puterii sacrifică cetăţenii, pentru un mandat în plus

91

Carmen Hărău, deputat PNL: “…la şedinţele comisiilor unde se discută problemele judeţului, nu i-am văzut, interpelări pe aceste subiecte nu au, nici la tribuna parlamentului nu susţin interesele hunedorenilor”

harau

Deputatul PNL de Hunedoara, Carmen Hărău, a ieşit public, pentru a anunţa iminenţa unei catastrofe economice şi sociale în judeţ, în condiţiile în care probleme grave sunt trecute la “amănunte nesemnificative” de politicienii puterii. Mai grav, în afara unor rare declaraţii “sforăitoare”, parlamentarii hunedoreni din zona puterii dorm în aşteptarea alegerilor din 2016. Între marile probleme identificate de deputatul liberal Carmen Hărău se află, în primul rând, jenantul algoritm de împărţire a banului către primării, un algoritm care dă unora mai mulţi bani decât pot duce şi îi pune pe alţii în situaţia de a muri cu zile, în jumătate de an.

 Bătaie de joc la adresa primarilor hunedoreni

 „Oamenii ăştia (guvernul şi politicienii puterii, n.r.) şi-au bătut joc de primari. De toţi primarii. Nu poţi să iei o astfel de măsură, fără studiu de impact public şi mai ales nu poţi să iei o astfel de măsură, fără să te consulţi cu structurile asociative ale primarilor. Gândiţi-vă că inclusiv primari PSD sunt în mare încurcătură. Oamenii aceştia, indiferent de culoarea politică, stau în faţa cetăţenilor şi decontează zilnic prostiile care se fac şi legislaţia asta habarnistă cu care ne confruntăm”, a declarat Carmen Hărău.

Deputatul liberal a mai explicat că primarii judeţului Hunedoara au primit foarte puţini bani. De asemenea, că „avem puţine comune mici, care au primit bani mulţi, cât bugetele pe trei-patru ani, şi care sunt şi ele într-un anumit pericol”: „Oamenii aceştia (primari de comune mici, n.r.) nu au structuri de achiziţii publice. Oamenii aceştia, dacă nu vor fi consiliaţi, în sensul de a cheltui legal banii aceştia, se pot arunca în braţele DNA”.

„Acest algoritm, conceput de PSD şi adoptat fără studiu de impact prezentat public a făcut din judeţul Hunedoara – alături de judeţele Timiş, Arad, Bihor -, cel mai defavorizat judeţ din ţară, în ceea ce priveşte fondurile alocate de către guvern, prin Ministerul Finanţelor. Avantajate au fost judeţele Teleorman, Olt, Gorj, Dolj. La Consiliul Naţional, care a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie, PNL a formulat, prin primarul Aradului, o rezoluţie pe această temă”, a mai afirmat Carmen Hărău.

Deputatul liberal susţine că există deja primării cu mari probleme şi primari care se plâng că, în noile condiţii de bugetare, nu vor fi în stare să-şi desfăşoare activitatea mai mult de jumătate de an. „Perioada de jumătate de an de analiză a noului algoritm este o păcăleală, pentru că banii acordaţi primăriilor mici suplimentar nu vor putea fi luaţi înapoi şi, la rectificarea bugetară, scapă cine poate”, mai explică Carmen Hărău.

“Soluţii distructive are guvernul nostru, nu mai e nevoie de soluţii distructive de import”

harau termoLa fel, “apocaliptic” se vede viitorul şi din perspectiva lipsei de soluţii reale în problematica legată de Complexul Energetic Hunedoara. Deputatul PNL de Hunedoara susţine că marele Complex Energetic Hunedoara se află foarte clar pe lista neagră a FMI. „La discuţiile care au existat, numele CEH a fost asociat cu cuvântul „lichidare”. Clar şi fără echivoc. FMI motivează această pretenţie cu căpuşare, vreme de zeci de ani, a acestei structuri energetice, cu faptul că guvernul nu a fost în stare – deşi a promis, promite de mai bine de un an – să facă o strategie energetică naţională, care  pur şi simplu nu există. În problema pretenţiei de lichidare a CEH, FMI, după câte am văzut, nu va da înapoi. A dat puţin înapoi acum, pentru că s-a trezit cu reacţii „viforoase”, inclusiv în Parlament, unde i-am întrebat pe domnii aceştia dacă nu au şi soluţii constructive, pentru că distructive are guvernul nostru, nu avem nevoie şi de soluţii distructive de import. M-am opus vehement unei astfel de soluţii, ceea ce nu înseamnă că pot rezolva ceva de una singură. Unde-s colegii de la PSD? Văd în comisiile în care se discută soarta Complexului Energetic Oltenia colegi deputaţi PSD de Gorj care ameninţă cu demisia propriul guvern. Nu am văzut niciun coleg deputat PSD care să participe la discuţiile „viforoase” din săptămâna ce a trecut pe tema CEH. Dacă pierdem şi acest tren şi distrugem şi structura de producţie energetică, fără să avem nicio alternativă, nu ştiu ce soluţie ar mai exista pentru cei 6.500 de oameni care vor rămâne fără slujbe”, a detaliat Carmen Hărău.

PSD consideră accesul hunedorean la autostradă “un amănunt”

harau autostradaDin perspectiva posibilei marginalizări a Devei şi Hunedoarei, prin lipsa unei descărcări din Autostrada A1 în zona Sântuhalm, Carmen Hărău susţine că politicienii PSD dau dovadă de indiferenţă şi nici măcar cei din judeţul nostru, în ciuda unei declarative susţineri comune cu opoziţia, nu se înghesuie să susţină introducerea acestei descărcări în Master Planul pe Transport.

„Pe masa guvernului se află Master Planul de Transport al României, trecut prin analiza şi prin votul Comisiilor reunite (Senat şi Camera Deputaţilor) care nu cuprinde încă descărcări de pe autostrada A1 pentru municipiile Hunedoara şi Deva. Mai mult decât atât, la analiza Master Planului care a avut loc la Ministerul Transporturilor în 10 februarie 2015, n-a participat, din Hunedoara, decât PNL, prin deputatul Carmen Hărău. Am beneficiat de sprijinul colegului liberal, domnul Mihai Lupu, preşedintele Comisiei de Transport din Camera Deputaţilor, pentru a susţine în şedinţă includerea în Master Plan a punctului de descărcare din A1 la Sântuhalm. Este foarte îngrijorător faptul că senatorul de Dolj, domnul Fifor Mihai-Viorel, preşedintele Comisiei de transport din Senat, a încercat să mă oprescă, susţinând că fac vorbire despre nişte amănunte. În aceste condiţii, promisiunea pe care mi-a făcut-o, după şedinţă, ministru Ioan Rus se poate modifica oricând”, a mai explicat deputatul PNL de Hunedoara.(Volodia Macovei)

[box type=”alert”]“Nu eşti pesedist cuminţel, nu te pune pe listă!”

“Nu voi accepta ca viaţa hunedorenilor să fie considerată, de către politicienii din arcul puterii, un amănunt. (…) Ce au de gând să întreprindă (politicienii puterii, n.r.), prin guvernul pe care îl susţin, pentru rezolvarea înlăturarea pericolelor care planează asupra judeţului? Că la şedinţele comisiilor unde se discută problemele judeţului, nu i-am văzut, interpelări pe aceste subiecte nu au, nici la tribuna parlamentului nu susţin interesele hunedorenilor. (…) Cred că nevoile judeţului pretind să ridicăm ştacheta activităţii parlamentare mult mai sus. Iar unii dintre colegii PSD-PC-UNPR ar trebui s-o facă repede. Ştiu că este de preferat să nu-ţi deranjezi şefii politici, mai ales că parlamentarele următoare se vor desfăşura cu vot pe liste şi, dacă nu eşti un pesedist cuminţel, şeful nu te pune. Dar nu cred că este corect faţă de hunedoreni, cei care i-au trimis în Parlament, să le sacrifice soarta pentru un mandat în plus”, a declarat deputatul liberal Carmen Hărău.[/box]

[box type=”tick” style=”rounded” border=”full”]O soluţie verificată. Teren gratis pentru investiţii de peste 1,5 milioane de euro

harau extra 2Carmen Hărău: “După doi ani de muncă anevoiosă şi fără rezultate notabile – am inventariat în 2014 doar circa 500 locuri de muncă în plus faţă de 2012 în municipiul Hunedoara – am identificat o soluţie de a atribui, la Hunedoara teren gratuit, pe toată durata funcţionării investiţiei, pentru investitorii care vin în municipiu cu minimum 1,5 milioane euro. Dorim să oferim transparenţă maximă acestui proces curajos, pe care l-am analizat, pus în funcţiune, la Alba-Iulia. Încercăm să găsim şi să implementăm toate măsurile de bună practică legală şi de succes din oraşele din ţară. Drept pentru care, împreună cu primarul Viorel Arion, suntem în contact cu primăriile din Arad, Sibiu, Alba Iulia, Timişoara, Cluj. (…) Intenţionăm să efectuăm un proces transparent, legal, în folosul hunedorenilor, pentru a înlătura, de la capul locului, orice suspiciune”.[/box]

Comentarii FB

comentarii
One thought on “În vreme ce judeţul Hunedoara tremură în pragul unei catastrofe economice şi sociale. Parlamentari ai puterii sacrifică cetăţenii, pentru un mandat în plus

  1. Deva

    Intre timp familia Harau (sotul) cumpara masiv teren si cladiri de la societati aflate in insolventa. Deci, alt parlamentar care striga hotii in timp ce isi umfla buzunarele! Imi este sila!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.