În proiectul minier de la Certej, Prefectura scoate la înaintare Inspectoratul de Stat în Construcţii

ISC Hunedoara a constatat că emiterea actului pentru începerea lucrărilor este ilegal, dar Instituţia Prefectului nu va înainta acţiune în contencios administrativ.

certejAutorizaţia de construire pentru proiectul minier de la Certej a fost emisă ilegal de către Primăria comunei Certeju de Sus, a stabilit Inspectoratul de Stat în Construcţii, care a efectuat un control în acest sens.

Părerea celor de la Mining Watch

Informaţia a fost făcută publică de către reprezentanţii Mining Watch România, organizaţie care monitorizează avizarea proiectelor miniere pe bază de cianuri, care a sesizat autorităţilor modul în care, în luna septembrie a anului trecut, societatea Deva Gold a primit autorizaţie de construcţie pentru demararea lucrărilor în perimetrul minier. Şi, potrivit acestora, Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat emiterea autorizației de construire cu încălcarea prevederilor legale pentru organizarea de șantier a platformei industriale de la Certej. “Pe parcursul procesului de monitorizare, reprezentanții rețelei Mining Watch România s-au confruntat cu totala lipsă de transparență a Primăriei Certeju de Sus, emitentul autorizației. Primarul Petru Cîmpian a refuzat în repetate rânduri să facă public dosarul de autorizare și actul în sine, accesul la informație fiind declinat și presei, deși autorizația de construire constituie comunicare de interes public. Mai mult, declarațiile în presă ale primarului au fost de natură să inducă în eroare, acesta declarând succesiv că autorizația s-a emis în deplină legalitate. În consecință, Mining Watch România s-a văzut nevoită să recurgă la justiție pentru obligarea Primăriei la publicarea autorizației”, spun reprewzentanţii organizaţiei amintite. Pe de altă parte, peste 11.000 de cetățeni au semnat petiția prin care îi cereau președintelui Klaus Iohannis respectarea legii la Certej. ISC a efectuat o verificare a celor sesizate de Mining Watch România, care au solicitat sancționarea Primăriei Certeju de Sus și oprirea lucrărilor de organizare de șantier la platforma industrială a minei.

Nu e aşa de simplu

certej vasilescuCa urmare a verificărilor efectuate pe teren, ISC a stabilit că autorizaţia de construire pentru execuţia proiectului minier a fost emisă ilegal societăţii Deva Gold, făcându-se în baza unei documentaţii incomplete. Inspectoratul Judeţean de Construcţii Hunedoara a sesizat Instituţia Prefectului – judeţul Hunedoara, în vederea anulării, de către instanţele de contencios, a autorizaţiei de construire nr. 10/16.09.2014, pentru executarea lucrărilor de construire „Exploatarea minereurilor arginto-aurifere din perimetrul Certej – organizarea execuţiei lucrărilor”, au mai arătat cei de la Mining Watch România. În schimb, însă, Instituţia Prefectului – judeţul Hunedoara, nuanţează aceste aspect. “Prevederile legale nu prevăd obligativitatea ca Instituţia Prefectului să conteste astfel de acte. Noi am mai acţionat în instanţă Deva Gold şi am pierdut procesul de la Tribunalul Hunedoara. Avem drept de recurs la Curtea de Apel Alba, dar este posibil ca instanţa să ne ceară să plătim cheltuieli de judecată şi costul expertizei, valoarea acestora fiind imensă. În concluzie, ISC Hunedoara trebuie, organul care a constatat neregulile, va trebui să-şi ducă actul administrativ până la capăt şi să atace în contencios autorizaţia de construcţie. Va trebui să am o discuţie pe această temă cu cei de la Inspectorat”, a declarat Sorin Adrian Vasilescu, prefectul de Hunedoara.

Mult zgomot pentru nimic

certej campianCu lămuriri suplimentare asupra acestui subiect au venit şi reprezentanţii Deva Gold. “Noi am cerut o autorizaţie, iar organul competent în acest caz, Primăria comunei Certeju de Sus, prin compartimentul de specialitate, putea să o emită sau nu, iar autorizaţia a fost emisă. În plus, este o situaţie greşit înţeleasă. Autorizaţia respectivă era emisă pentru organizarea de şantier, adică nivelarea de teren şi amplasarea unor barăci, nu pentru tot proiectul. Când am văzut câtă tevatură s-a făcut, noi am oprit această activitate. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă în acest caz. Noi suntem între ciocan şi nicovală, aşteptând să se încheie un conflict între două autorităţi. După rezolvarea acestuia, vom vedea ce vom face”, a declarat ing. Nicolae Stanca, manager general pentru România al Deva Gold. Petru Adrian Câmpian, primarul din Ceteju de Sus, a comentat situaţia în stilul său non-conformist: “Nu am ce să spun despre cei care au făcut reclamaţii câtă vreme au trimis un individ care consumase ceva înainte să vină la mine în birou”.

Carmen Cosman – Preda, Amarildo Szekely

 

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “În proiectul minier de la Certej, Prefectura scoate la înaintare Inspectoratul de Stat în Construcţii

  1. d

    Francmasonii ,j.i.d.a.n.i.i. si canadienii care se afla in spatele Deva Gold, trebuie opriti sa nu faca ravagii in zona Certej-Deva.Spun , NU acestor proiecte cu cianuri, care inmbolnavesc si omoara oamenii si animalele, pe o zona foarte mare din Ardeal si Romania. Spun Nu pentru faptul ca aurulmajoritar merge peste ocean la acesti excroci occidentali de rang inalt.Afara cu ei din judet si din tara!

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara