În județul Hunedoara, PNL a devenit mai puternic din lăcomia PSD

Ordonanța 55, cea mai fioroasă demonstrație că actuala putere de stânga își dorește să dețină controlul unic și deplin al României, chiar și călcând peste lege și voința electoratului, a fost un eșec deplin pentru PSD în județul Hunedoara. Astfel, singura forță politică ce și-a consolidat poziția, inclusiv în administrația publică locală, este PNL – în deja noua construcție rezultată din fuziunea cu PDL

tabela-de-marcaj-copii-scor

Joi, 16 octombrie 2014, a fost ultima zi când aleșii au putut folosi Ordonanța 55 pentru a-și schimba formațiunea politică, fără consecințele legii normale, care interzice migrația în zona administrativă. O scurtă analiză asupra unui bilanț provizoriu al transferurilor politice din județul Hunedoara se arată, în consecință, util. De notat că, în momentul realizării acestei analize, lideri politici hunedoreni susțineau că încă se mai poartă negocieri, astfel încât situația exactă o vom afla abia în zilele ce urmează.

Evident, concluzia directă, ușor de estimat, este aceea că PSD a „reușit” mai ales să piardă și oameni și poziții în structurile administrative ale aleșilor. Deși a pornit la drum cu un optimism frenetic, lansând vești mari, cum că o mulțime de aleși vor intra în PSD, social-democrația hunedoreană stă acum pitită, după ce socotelile au ieșit de-a-ndoaselea.

 

PNL și-a consolidat poziția în județ

Principalele lovituri ale PNL au fost cele de la Consiliul Județean și administrațiile din Deva, Șoimuș și Orăștie. Astfel, în Consiliul Județean Hunedoara, noul PNL (ACL, până după alegerile prezidențiale, n.r.) a fost consolidat cu șase consilieri județeni care au venit de la UNPR, PP-DD și PC, astfel încât majoritatea de dreapta are 22 de consilieri din 32, în plus beneficiind indirect și de aportul a încă doi consilieri independenți, unul provenind din PNL, altul din PSD. Așadar, în CJ Hunedoara, stânga mai are doar opt consilieri.

În Deva, PNL a preluat controlul total, la nivel administrativ, deținând nu numai majoritatea în Consiliul Local și ambii viceprimari, ci chiar pe primarul Petru Mărginean, recent înscris în tabăra liberală.

În Șoimuș – comuna liderului PSD Laurențiu Nistor! – primarul Mihai Irimie, însoțit de șapte consilieri locali, a trecut în PNL. În Orăștie, unde este primar PSD, PNL a preluat controlul Consiliului Local, ultima mișcare fiind intrarea în PNL a doi consilieri, unul de la PNȚCD, celălalt de la PC. De notat că, în Orăștie, s-a făcut și o infuzie importantă de membri PNL de la PNȚCD, PC și PRM.

 

Pierderi mici, câștiguri importante

Un scurt bilanț a fost făcut marți chiar de liderul PNL Mircea Moloț: „La ora actuală (marți seara, n.r.) avem 75 de consilieri care au venit la noi din toate formațiunile politice, de la UNPR, PP-DD, PSD, PRM și PC. Dintre aceștia, șase sunt consilieri județeni. Avem încă doi primari – de la Deva, Petru Mărginean, fost președinte PC Hunedoara, și de la Șoimuș, Mihai Irimie – fost președinte PRM Hunedoara -, și patru viceprimari – de la Șoimuș, Cerbăl, Hărău și Vața. Din păcate, avem și pierderi. În primul rând, doi primari, de la Mărtinești, care a trecut la PSD, și primarul de la Ribița, care s-a declarat independent. Avem un consilier județean de la PNL care s-a declarat independent – Adrian Zvâncă, din Valea Jiului. De asemenea, avem plecată o trupă importantă de la comuna Densuș – viceprimarul, cu doi consilieri de la PNL, au plecat la PSD, iar de la Peștiș au plecat doi consilieri de la PDL”.

 

Stânga firavă

De cealaltă parte a baricadei, din primele noastre estimări, PSD abia a captat cam 15 aleși locali, iar UNPR vreo 13. Capturile mai importante din tabăra de stânga ar fi primarul din Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, care a părăsit PDL pentru UNPR, împreună cu trei consilieri, primarul de la Mărtinești și viceprimarii de la Densuș și Sarmizegetusa (ultimul, din surse social-democrate, n.r.). Păgubos, PSD Hunedoara a pierdut-o și pe șefa tineretului PSD devean, Oana Frânc – și consilier local -, și pe fosta lideră a femeilor social-democrate din județ, Liliana Țolaș, prima intrând în PNL, cea de-a doua declarându-se, deocamdată, independentă, cele două fiind printre cele mai active membre pe când erau în tabăra social-democrată.

Cum spuneam, adevăratele cifre ale acestei perioade de zăpăceală politică vor ieși la iveală abia în zilele ce urmează, dar balanța acestui război politic rămâne clar înclinată în beneficiul dreptei hunedorene.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru + 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva         Florin Oancea: „Am intrat în linie dreaptă pentru achiziționarea imobilului Astoria”         Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani         Turnul Alb al Castelului Corvinilor își recapătă strălucirea         Accident rutier pe Autostrada Lugoj – Deva         TIR-urile vor avea liber pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Teren sintetic de sport în curtea Școlii generale 7, din Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara va fi iluminată arhitectural. Reabilitarea mai așteaptă         Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus