HUNEDOARA OTRĂVITĂ CU PLUMB. Arcelor Mittal, târâtă gratuit în scandal. Clientela PSD, protejată de „organele competente”

Deşeurile toxice cu plumb otrăvesc municipiul Hunedoara, deşi subprefectul Gabriel Samoilescu promitea să lichideze sursa de poluare până cel mai târziu la data de 30 septembrie 2014

MAIN poata zguri (1)

Cele câteva mii de tone de pulberi poluante cu plumb se vântură ilegal prin judeţ de aproape un an. Ancheta Gărzii de Mediu a scos din culpă pe adevăraţii vinovaţi (proprietarii deşeurilor – firme controlate de lideri PSD şi interlopi), pasând responsabilitatea în cârca „pălmaşilor” angajaţi să prelucreze deşeurile şi la Arcelor Mittal în calitate de proprietar al terenului unde s-a comis fapta, deşi hala respectivă era închiriată.

Practic, afacerea cu plumb transformă judeţul într-un depozit clandestin de deşeuri periculoase. În decembrie 2013 au ajuns în judeţul Hunedoara 2.600 de tone de deşeuri periculoase cu plumb de la Copşa Mică. Pulberile cu plumb au fost depozitate şi procesate clandestin şi ilegal. „Organele competente” au aflat din presă că nişte băieţi deştepţi otrăvesc oraşul Hunedoara cu deşeuri toxice. Garda de Mediu, comisia de control de la Ministerul Mediului şi Instituţia Prefectului împing hârtii de jumătate de an, dar pulberile toxice otrăvesc în continuare municipiul Hunedoara.

O ţeapă cât ChinaMAIN poata zguri (2)

Afacerea cu deşeuri periculoase este una extrem de profitabilă pentru câţiva băieţi deştepţi, însă devastatoare pentru mediu. Reţeta succesului e relativ simplă: deşeul produs de atelierele sucursalei Rombat Bistriţa de la Copşa Mică poate fi preluat de firme autorizate care primesc 37 de euro plus TVA pentru fiecare tonă. În judeţul Hunedoara doar SC Minprod 2005 SRL, o firmă controlată de lideri PSD, era singura care se ocupa cu prelucrarea deşeurilor de plumb de la Copşa, iar produsul finit era exportat în China, generând o a doua sursă de venit. Afacerea a scăpătat după ce chinezilor le-a fost livrată marfă proastă cu concentraţie umflată din pix. De atunci deşeurile sunt depozitate clandestin şi ilegal prin diferite zone ale judeţului.   

Plumb de 800 de ori peste limita admisă

După ţeapa dată chinezilor, firma pesediştilor a intrat în combinaţie cu C.T.A. Iron Power Steel SRL care a preluat 2.600 tone de deşeu cu plumb de la Copşa pe care l-a trecut (doar pe hârtie, după unele surse) prin morile Minprod. Pulberile au fost ulterior cedate firmei SC Auto Trading Corporation INC SRL care a angajat meşteri de la SC Leinad Marketing SRL să prelucreze artizanal marfa pe malul râului Cerna cu o instalaţie de spălare ce aparţine firmei Minprod.  Comisarii Gărzii de Mediu, sesizaţi de ZHD, au încercat să minimalizeze afacere susţinând că ar fi vorba despre „zguri metalurgice” inofensive. Ulterior, tot la intervenţia presei, gardienii Mediului au redeschis ancheta. Măsurătorile făcute de APM Hunedoara au confirmat  că este vorba despre un deşeu toxic. În sol s-au înregistrat concentraţii de plumb de 800 de ori peste limita maximă admisă.

Sesizare la DNA

MAIN poata zguri (3)În ciuda promisiunilor făcute de subprefectul Gabriel Samoilescu, pulberile toxice cu plumb zac în aer liber în curte la ICSH, într-un cartier rezidenţial, şi la „Poarta Zgurii” pe un teren ce aparţine Arcelor Mittal. „Organele competente” care au anchetat cazul au stabilit că vinovaţi de toată tărăşenia sunt „pălmaşii” care au spălat deşeurile toxice şi cei de la Arcelor Mittal. Firma controlată de lideri PSD şi proprietarii deşeurilor periculoase au fost scoşi din culpă, deşi ei sunt adevăraţii artizani ai afacerii cu plumb care otrăveşte oraşul. Povestea a ajuns recent şi la DNA Alba Iulia, comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Bogdan Sever, fiind acuzat de abuz în serviciu şi favorizare a infractorului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei