HUNEDOARA OTRĂVITĂ CU PLUMB. Arcelor Mittal, târâtă gratuit în scandal. Clientela PSD, protejată de „organele competente”

Deşeurile toxice cu plumb otrăvesc municipiul Hunedoara, deşi subprefectul Gabriel Samoilescu promitea să lichideze sursa de poluare până cel mai târziu la data de 30 septembrie 2014

MAIN poata zguri (1)

Cele câteva mii de tone de pulberi poluante cu plumb se vântură ilegal prin judeţ de aproape un an. Ancheta Gărzii de Mediu a scos din culpă pe adevăraţii vinovaţi (proprietarii deşeurilor – firme controlate de lideri PSD şi interlopi), pasând responsabilitatea în cârca „pălmaşilor” angajaţi să prelucreze deşeurile şi la Arcelor Mittal în calitate de proprietar al terenului unde s-a comis fapta, deşi hala respectivă era închiriată.

Practic, afacerea cu plumb transformă judeţul într-un depozit clandestin de deşeuri periculoase. În decembrie 2013 au ajuns în judeţul Hunedoara 2.600 de tone de deşeuri periculoase cu plumb de la Copşa Mică. Pulberile cu plumb au fost depozitate şi procesate clandestin şi ilegal. „Organele competente” au aflat din presă că nişte băieţi deştepţi otrăvesc oraşul Hunedoara cu deşeuri toxice. Garda de Mediu, comisia de control de la Ministerul Mediului şi Instituţia Prefectului împing hârtii de jumătate de an, dar pulberile toxice otrăvesc în continuare municipiul Hunedoara.

O ţeapă cât ChinaMAIN poata zguri (2)

Afacerea cu deşeuri periculoase este una extrem de profitabilă pentru câţiva băieţi deştepţi, însă devastatoare pentru mediu. Reţeta succesului e relativ simplă: deşeul produs de atelierele sucursalei Rombat Bistriţa de la Copşa Mică poate fi preluat de firme autorizate care primesc 37 de euro plus TVA pentru fiecare tonă. În judeţul Hunedoara doar SC Minprod 2005 SRL, o firmă controlată de lideri PSD, era singura care se ocupa cu prelucrarea deşeurilor de plumb de la Copşa, iar produsul finit era exportat în China, generând o a doua sursă de venit. Afacerea a scăpătat după ce chinezilor le-a fost livrată marfă proastă cu concentraţie umflată din pix. De atunci deşeurile sunt depozitate clandestin şi ilegal prin diferite zone ale judeţului.   

Plumb de 800 de ori peste limita admisă

După ţeapa dată chinezilor, firma pesediştilor a intrat în combinaţie cu C.T.A. Iron Power Steel SRL care a preluat 2.600 tone de deşeu cu plumb de la Copşa pe care l-a trecut (doar pe hârtie, după unele surse) prin morile Minprod. Pulberile au fost ulterior cedate firmei SC Auto Trading Corporation INC SRL care a angajat meşteri de la SC Leinad Marketing SRL să prelucreze artizanal marfa pe malul râului Cerna cu o instalaţie de spălare ce aparţine firmei Minprod.  Comisarii Gărzii de Mediu, sesizaţi de ZHD, au încercat să minimalizeze afacere susţinând că ar fi vorba despre „zguri metalurgice” inofensive. Ulterior, tot la intervenţia presei, gardienii Mediului au redeschis ancheta. Măsurătorile făcute de APM Hunedoara au confirmat  că este vorba despre un deşeu toxic. În sol s-au înregistrat concentraţii de plumb de 800 de ori peste limita maximă admisă.

Sesizare la DNA

MAIN poata zguri (3)În ciuda promisiunilor făcute de subprefectul Gabriel Samoilescu, pulberile toxice cu plumb zac în aer liber în curte la ICSH, într-un cartier rezidenţial, şi la „Poarta Zgurii” pe un teren ce aparţine Arcelor Mittal. „Organele competente” care au anchetat cazul au stabilit că vinovaţi de toată tărăşenia sunt „pălmaşii” care au spălat deşeurile toxice şi cei de la Arcelor Mittal. Firma controlată de lideri PSD şi proprietarii deşeurilor periculoase au fost scoşi din culpă, deşi ei sunt adevăraţii artizani ai afacerii cu plumb care otrăveşte oraşul. Povestea a ajuns recent şi la DNA Alba Iulia, comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Bogdan Sever, fiind acuzat de abuz în serviciu şi favorizare a infractorului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + paisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști         CU ALCOOL LA BORD. O tânără din Călan a anunţat o răpire falsă         Giardini di Zoe, colţul de Rai creat într-un sat din Hunedoara         Momente dramatice pentru o familie de polonezi care a vizitat Cetatea Devei         De ce să aplici pentru un program de calificare în Industria Automotive?         Accident rutier cu motocicleta: doi oameni au fost răniți         „Să trimitem copiii la școală!”- campanie liberală aflată la a șaptea ediție         Tentativă de omor la Orăștie         Ce măsuri sunt luate după tragedia din Sarmizegetusa Regia         Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva deschis circulației         Drumul spre Poiana Pelegii se deschide parțial         ANI: Răzvan Mareș, în conflict de interese         Veste uriașă pentru șoferi: Se deschide Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva         PREZIDENŢIALE 2019. Liberalii hunedoreni strâng semnături pentru Klaus Iohannis – Preşedinte