Guvernul strânge cureaua. Adio majorări salariale pentru mineri şi energeticieni

Premierul spune că, dacă ar creşte lefurile, Complexul Energetic Hunedoara s-ar putea închide

guvern mineri-nou

Majorările salariale la Complexul Energetic Hunedoara, la fel ca şi la cel din Oltenia, nu pot fi acceptate, deşi sindicatele au cerut mereu acest lucru.

FMI cere restructurări

Premierul Victor Ponta a fost tranşant şi a  spus că o astfel de măsură ar conduce la închiderea celor două companii pentru restructurarea cărora există solicitări din partea FMI şi CE.

“Am văzut zilele trecute manifestaţii să mărim salariile. Noi ne chinuim acum – şi sper să reuşim, şi vom reuşi – să salvăm companiile şi locurile de muncă. Dacă şefii de sindicat cred că e nevoie să ceară măriri de salarii, le mărim şi le închidem! Eu nu cred că asta îşi doreşte cineva şi fac un apel la raţiune şi la bun-simţ din partea tuturor, pentru că este vorba de zeci de mii locuri de muncă, de familii şi de o industrie strategică pentru România”, a declarat Victor Ponta.

Reacţia lui vine şi ca urmare a faptului că Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi CE în actuala misiune de evaluare, iar unul dintre punctele nevralgice în discuţii în constiuie tocmai cele două entităţi energetice.  Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană au cerut restructurarea “masivă şi radicală” a acestora, dar Guvernul a fost de părere că o astfel de restructurare nu ar salva industria producătoare de energie pe bază de cărbune şi locurile de muncă, ci, dimpotrivă, ar diminua semnificativ importanţa acestui sector în câţiva ani în România.

Ponta cere şi sprijinul opoziţiei

El a precizat că este nevoie de sprijin politic, inclusiv din partea opoziţiei, pentru această abordare, dar şi de un management mai performant şi înţelegere din partea sindicatelor celor două companii energetice, care ar trebui să nu mai insiste pentru majorări salariale în actualul context financiar al companiilor.

Cu doar câteva zile înainte de discuţiile dinter FMI şi Executiv, câteva mii  de persoane – angajaţi în mare parte la Complexul Energetci Oltenia – s-au strâns  în Piața Prefecturii din Târgu Jiu, pentru a semnala reprezentanților Guvernului problemele cu care se confruntă unitatea economică. La mitingul de protest participând, în semn de solidaritate și reprezentanții Sindicatului Muntele, iar una dintre revendicări a făcut referire la locurile de muncă şi salarii. (Carmen Cosman – Preda)

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − doisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare