Guvernul strânge cureaua. Adio majorări salariale pentru mineri şi energeticieni

Premierul spune că, dacă ar creşte lefurile, Complexul Energetic Hunedoara s-ar putea închide

guvern mineri-nou

Majorările salariale la Complexul Energetic Hunedoara, la fel ca şi la cel din Oltenia, nu pot fi acceptate, deşi sindicatele au cerut mereu acest lucru.

FMI cere restructurări

Premierul Victor Ponta a fost tranşant şi a  spus că o astfel de măsură ar conduce la închiderea celor două companii pentru restructurarea cărora există solicitări din partea FMI şi CE.

“Am văzut zilele trecute manifestaţii să mărim salariile. Noi ne chinuim acum – şi sper să reuşim, şi vom reuşi – să salvăm companiile şi locurile de muncă. Dacă şefii de sindicat cred că e nevoie să ceară măriri de salarii, le mărim şi le închidem! Eu nu cred că asta îşi doreşte cineva şi fac un apel la raţiune şi la bun-simţ din partea tuturor, pentru că este vorba de zeci de mii locuri de muncă, de familii şi de o industrie strategică pentru România”, a declarat Victor Ponta.

Reacţia lui vine şi ca urmare a faptului că Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi CE în actuala misiune de evaluare, iar unul dintre punctele nevralgice în discuţii în constiuie tocmai cele două entităţi energetice.  Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană au cerut restructurarea “masivă şi radicală” a acestora, dar Guvernul a fost de părere că o astfel de restructurare nu ar salva industria producătoare de energie pe bază de cărbune şi locurile de muncă, ci, dimpotrivă, ar diminua semnificativ importanţa acestui sector în câţiva ani în România.

Ponta cere şi sprijinul opoziţiei

El a precizat că este nevoie de sprijin politic, inclusiv din partea opoziţiei, pentru această abordare, dar şi de un management mai performant şi înţelegere din partea sindicatelor celor două companii energetice, care ar trebui să nu mai insiste pentru majorări salariale în actualul context financiar al companiilor.

Cu doar câteva zile înainte de discuţiile dinter FMI şi Executiv, câteva mii  de persoane – angajaţi în mare parte la Complexul Energetci Oltenia – s-au strâns  în Piața Prefecturii din Târgu Jiu, pentru a semnala reprezentanților Guvernului problemele cu care se confruntă unitatea economică. La mitingul de protest participând, în semn de solidaritate și reprezentanții Sindicatului Muntele, iar una dintre revendicări a făcut referire la locurile de muncă şi salarii. (Carmen Cosman – Preda)

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019         ALDE va avea liste și candidații proprii la alegerile locale         Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică         Zeci de oameni au primit ajutor la Adăpostul de noapte din Deva         Bugetul municipiului Deva pe anul 2020 în dezbatere publică         Șoseaua din Pasul Vulcan interzisă mașinilor pe timpul iernii         „HOŢULUI DE HOŢIE ÎI E FRICĂ” Criza alimentelor de la Spitalul Judeţean şi apelul (ipocrit) la responsabilitate         Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian