Guvernul strânge cureaua. Adio majorări salariale pentru mineri şi energeticieni

Premierul spune că, dacă ar creşte lefurile, Complexul Energetic Hunedoara s-ar putea închide

guvern mineri-nou

Majorările salariale la Complexul Energetic Hunedoara, la fel ca şi la cel din Oltenia, nu pot fi acceptate, deşi sindicatele au cerut mereu acest lucru.

FMI cere restructurări

Premierul Victor Ponta a fost tranşant şi a  spus că o astfel de măsură ar conduce la închiderea celor două companii pentru restructurarea cărora există solicitări din partea FMI şi CE.

“Am văzut zilele trecute manifestaţii să mărim salariile. Noi ne chinuim acum – şi sper să reuşim, şi vom reuşi – să salvăm companiile şi locurile de muncă. Dacă şefii de sindicat cred că e nevoie să ceară măriri de salarii, le mărim şi le închidem! Eu nu cred că asta îşi doreşte cineva şi fac un apel la raţiune şi la bun-simţ din partea tuturor, pentru că este vorba de zeci de mii locuri de muncă, de familii şi de o industrie strategică pentru România”, a declarat Victor Ponta.

Reacţia lui vine şi ca urmare a faptului că Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi CE în actuala misiune de evaluare, iar unul dintre punctele nevralgice în discuţii în constiuie tocmai cele două entităţi energetice.  Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană au cerut restructurarea “masivă şi radicală” a acestora, dar Guvernul a fost de părere că o astfel de restructurare nu ar salva industria producătoare de energie pe bază de cărbune şi locurile de muncă, ci, dimpotrivă, ar diminua semnificativ importanţa acestui sector în câţiva ani în România.

Ponta cere şi sprijinul opoziţiei

El a precizat că este nevoie de sprijin politic, inclusiv din partea opoziţiei, pentru această abordare, dar şi de un management mai performant şi înţelegere din partea sindicatelor celor două companii energetice, care ar trebui să nu mai insiste pentru majorări salariale în actualul context financiar al companiilor.

Cu doar câteva zile înainte de discuţiile dinter FMI şi Executiv, câteva mii  de persoane – angajaţi în mare parte la Complexul Energetci Oltenia – s-au strâns  în Piața Prefecturii din Târgu Jiu, pentru a semnala reprezentanților Guvernului problemele cu care se confruntă unitatea economică. La mitingul de protest participând, în semn de solidaritate și reprezentanții Sindicatului Muntele, iar una dintre revendicări a făcut referire la locurile de muncă şi salarii. (Carmen Cosman – Preda)

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Coronavirus. Peste 4.400 de cazuri înregistrate în România         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 7 aprilie 2020         Donație de măști pentru instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Hunedoara         PE SURSE. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se îndreaptă spre o conducere militarizată         Incendiile de vegetație au cuprins 160 de hectare         Un an de lucrări la modernizarea Drumului Județean Hunedoara – Călan         Noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Deva a demisionat         Exponatul lunii la muzeul din Deva se mută on-line. O piesă rară din Ulpia Traiana Sarmizegetusa         Numărul pacienților decedați în județul Hunedoara, care au fost diagnosticați cu Covid 19, a ajuns la 16         REAL TIME – SINE DIE! Judeţul Hunedoara, incapabil să testeze Covid – 19 cu două aparate în dotare         Starea de Urgență prelungită cu o lună în România         Viorel Demean, șeful ISU Hunedoara, a fost externat din spital         Scrisoare deschisă Sindicatului Medicorul Honorem al medicilor de la Spitalul Județean din Deva         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 06 aprilie 2020         Tâlhărie în Călan         Coronavirus, situația la zi în 6 aprilie. Câte cazuri sunt în Hunedoara         A murit istoricul hunedorean Ioachim Lazăr         16 incendii de vegetație în județul Hunedoara         Al 15-lea deces al unui pacient în județul Hunedoara, infectat cu coronavirus         PARLAMENTUL UE. Noi măsuri financiare pentru combaterea pandemiei