GREEN DEAL. Winkler: generaţiile următoare au dreptul la un pământ sănătos

Declaraţiile pe tema Pactului ecologic european au fost făcute de euro-parlamentarul hunedorean în cadrul conferinţei organizate, vineri, la Deva, de Asociația Agricultorilor Maghiari din România (AAMR).

Iuliu Winkler consideră că Pactul ecologic european – Green Deal – reprezintă startul unor mari schimbări care se vor petrece în secolul 21 și care vor transpune în cotidian principiile sustenabilității atât în societate în ansamblul ei, dar și în economie.

Educaţia, veriga slabă a Pactului

„Propunerea Comisiei Europene conține multe elemente importante, printre care amintesc doar economia sustenabilă, eficiența energetică, combaterea schimbărilor climatice în domeniul agriculturii și al transportului, dar, după părerea mea, lipsește referirea la un element cheie, și anume educația. Doar prin educație putem să devenim mai conștienți și putem schimba mentalități (…) Nici la nivel european și nici acasă, în Transilvania, nu putem implementa cu succes politici fără sprijinul cetățenilor, fără ca ei să înțeleagă și să susțină obiectivele acestora. Dacă scopul nostru este ca maghiarii din România să prospere acasă, să-și clădească un viitor pe meleagurile natale, este nevoie de conștientizare, de gândire ecologică, de eforturi asumate la nivelul comunității, dar și la nivel individual. Nu numai nepoții noștri, ci și generațiile ce le vor urma au dreptul la aer proaspăt, la apă curată, la o natură înfloritoare și la un pământ sănătos”, a precizat Iuliu Winkler.

Invitaţie la dialog

Deputatul european a arătat că Pactul verde generează deja polemici aprinse în Europa, iar UDMR dorește să-și asume un rol activ în dezbaterile legate de transformarea ecologică. „Trebuie să lansăm atât la Bruxelles, cât și în Transilvania un dialog social care să aibă ca obiectiv asumarea ca practică generală, de către membrii comunității noastre, a principiilor care stau la baza dezvoltării durabile. Transformarea pornește în acest deceniu, iar schimbările trebuie planificate astfel încât membrii vulnerabili ai comunității să fie susținuți”, a afirmat Winkler, care a amintit că, de altfel, acesta este și cel mai important rol al Mecanismului pentru o tranziție justă care se dorește a fi implementat la nivelul UE.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
ANUNŢ! În atenția devenilor care solicită beneficii de asistență socială         293 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în România         Preot din Deva diagnosticat cu coronavirus. Mesajul de speranță transmis pe Facebook         Polițist despre oamenii prinși noaptea pe străzile Călanului: „Ne-au plecat valorile pe stradă după ora 22”         Situație detensionată la Secția ATI a Spitalului din Orăștie, unde cadrele medicale au demisionat         Conflict între prefect și șefii CJ Hunedoara pe tema crizei de la Spitalul Județean Deva         Încă doi pacienți care au murit în spitalele din județ au fost diagnosticați cu Covid 19         Încă un deces al unui pacient din Hunedoara, diagnosticat cu afecțiuni grave, dar și cu coronavirus         Primăria Hunedoara anunță că va primi ajutor din China împotriva coronavirusului         Spitalul din Orăştie a rămas fără personal ATI. Dr. Lorena Ehim: “Suntem trimişi la moarte, carne aruncată în cuşca leilor”         Demisii la Secția ATI din Orăștie         Managerul Spitalului județean Deva a fost suspendat din funcție         Spitalul Județean Deva a intrat în carantină         Doi pacienți morți în Hunedoara aveau și Covid – 19. Erau vârstnici, cu boli grave         Trei cazuri de coronavirus în municipiul Hunedoara. Un medic a fost diagnosticat pozitiv         Mesajul tranșant al unui medic ginecolog din Brad despre criza coronavirus         TEATRU: „Întâlnire la voi acasă”         BANII NOŞTRI. Deprecierea leului a luat o pauză         ANUNŢ! Auchan anunță case dedicate pentru ONG-uri și vârstnici         România a ajuns la 1.760 de cazuri de coronavirus