GREEN DEAL. Winkler: generaţiile următoare au dreptul la un pământ sănătos

Declaraţiile pe tema Pactului ecologic european au fost făcute de euro-parlamentarul hunedorean în cadrul conferinţei organizate, vineri, la Deva, de Asociația Agricultorilor Maghiari din România (AAMR).

Iuliu Winkler consideră că Pactul ecologic european – Green Deal – reprezintă startul unor mari schimbări care se vor petrece în secolul 21 și care vor transpune în cotidian principiile sustenabilității atât în societate în ansamblul ei, dar și în economie.

Educaţia, veriga slabă a Pactului

„Propunerea Comisiei Europene conține multe elemente importante, printre care amintesc doar economia sustenabilă, eficiența energetică, combaterea schimbărilor climatice în domeniul agriculturii și al transportului, dar, după părerea mea, lipsește referirea la un element cheie, și anume educația. Doar prin educație putem să devenim mai conștienți și putem schimba mentalități (…) Nici la nivel european și nici acasă, în Transilvania, nu putem implementa cu succes politici fără sprijinul cetățenilor, fără ca ei să înțeleagă și să susțină obiectivele acestora. Dacă scopul nostru este ca maghiarii din România să prospere acasă, să-și clădească un viitor pe meleagurile natale, este nevoie de conștientizare, de gândire ecologică, de eforturi asumate la nivelul comunității, dar și la nivel individual. Nu numai nepoții noștri, ci și generațiile ce le vor urma au dreptul la aer proaspăt, la apă curată, la o natură înfloritoare și la un pământ sănătos”, a precizat Iuliu Winkler.

Invitaţie la dialog

Deputatul european a arătat că Pactul verde generează deja polemici aprinse în Europa, iar UDMR dorește să-și asume un rol activ în dezbaterile legate de transformarea ecologică. „Trebuie să lansăm atât la Bruxelles, cât și în Transilvania un dialog social care să aibă ca obiectiv asumarea ca practică generală, de către membrii comunității noastre, a principiilor care stau la baza dezvoltării durabile. Transformarea pornește în acest deceniu, iar schimbările trebuie planificate astfel încât membrii vulnerabili ai comunității să fie susținuți”, a afirmat Winkler, care a amintit că, de altfel, acesta este și cel mai important rol al Mecanismului pentru o tranziție justă care se dorește a fi implementat la nivelul UE.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − nouă =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!         Gospodării inundate în Silvașul de Sus         Pentru unii mumă, pentru popor ciumă         Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”