FRĂŢIA FISCULUI. Afacerile scandaloase ale fraţilor Rusan şi Gărdean curg încă din Epoca Năstase

Firma Termogaz Haţeg, aflată sub lupa procurorilor DNA, a fost implicată în scandaluri  de evaziune fiscală în sistem suveică încă de pe vremea premierului Adrian Năstase. Perechile de fraţi Rusan şi Gărdean au făcut învârteli cu butelii de pe urma cărora au încasat sume fabuloase prin rambursări fictive de TVA

afaceri vasile rusan

Firma Termogaz Haţeg nu este la primul scandal public în care se vorbeşte despre tranzacţii fictive şi câştiguri necuvenite. În urmă cu vreo 13 ani se întâmpla o afacere trasă la indigo cu aceea prezentată de procurorii DNA în aceste zile. Cazul a ajuns pe masa premierului Adrian Năstase care şi-a trimis corpul de control. Ca mai toate cazurile de corupţie din acea vreme, afacerea a fost muşamalizată.

Cu ochii pe ei ca pe butelie

Firma Termogaz Haţeg a fost implicată într-o afacere cu capace de butelie şi rambursări fictive de TVA. Dezvăluirile au apărut în ZIUA de Ardeal şi au stârnit un imens scandal. La acea vreme firma era controlată de Miron Gărdean şi Vasile Rusan, care era pe atunci şi şeful fiscului hunedorean. În urma dezvăluirilor de presă au fost trimişi în judeţul Hunedoara pentru cercetări câţiva poliţişti coordonaţi de un general din cadrul Inspectoratului General de Poliţie. Asta se întâmpla după ce fusese un control al Ministerului de Finanţe, prin care s-a încercat muşamalizarea evaziunii. Pe fir au intrat şi serviciile secrete, care au dat un raport paralel premierului Adrian Năstase. La scurt timp, au fost chemaţi la Palatul Victoria corifeii PDSR, Mihail Rudeanu (pe atunci preşedintele Consiliului Judeţean), prefectul Aurelian Serafinceanu şi defunctul deputat Ioan Timiş, care a încasat toate „bobârnacele” premierului, deşi era singurul care nu avea nicio legătură cu evaziunea fiscală de la Termogaz şi nici relaţii de prietenie cu cei implicaţi în afacere. Surse politice spuneau la vremea respectivă că Năstase a avut o criză de nervi şi a trântit de pardoseală dosarul primit cu poşta specială de la serviciile secrete. Până la urmă cazul a fost închis, iar în public a apărut o notă din care reieşea că Garda Financiară a interpretat greşit faptele şi evaziunea fiscală în sistem suveică a fost „decăzută” la grad de neglijenţă.

Era pe când partidul te scăpa de pârnaie

Despre Vasile Rusan s-a mai scris că se ocupa cu lichidări de firme din judeţul Hunedoara, printr-o firmă particulară, el fiind şi şeful Finanţelor. Un alt scandal răsunător a fost cel legat de renovarea clădirii în care funcţionează Direcţia Judeţeană de Finanţe Publice Hunedoara, când Vasile Rusan, ca şef al Fiscului, a încredinţat lucrările fără licitaţie unui constructor controversat din Bihor. Şi tot fără licitaţie a atribuit lucrări la renovarea sediului Trezoreriei din Ilia către o prietenă foarte apropiată, parteneră de afaceri, pe care a ajutat-o să cumpere o fabrică de pâine ce se afla în lichidare. De fiecare dată, Vasile Rusan a ieşit basma curată. Era pe vremea lui Adrian Năstase, încă nu apăruse Direcţia Naţională Anticorupţie şi cazurile de corupţie sfârşeau în cel mai bun caz cu o beşteleală în presă.

Nici norocul nu ţine o veşnicie

Legăturile vechi dintre Vasile Rusan şi fraţii Gărdean au făcut obiectul a numeroase dezvăluiri de presă, dar legăturile oculte au rămas de neatins. Conform datelor de la registrul comerţului, Termogaz Company este controlată de aceleaşi personaje care în urmă cu mai bine de un deceniu făcea afaceri necurate cu butelii. În cazul recent depistat de procurorii DNA, se pare că i-a părăsit norocul care i-a scăpat de puşcărie pe evazionişti. „Caracterul fictiv al acestei tranzacţii ar fi fost constatat şi de reprezentanţii organelor fiscale, care ar fi omis însă sesizarea organelor de urmărire penală, existând indicii că decizia ar fi fost luată de către Vasile Rusan, funcţionar cu atribuţii de conducere în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Hunedoara, în schimbul unor beneficii materiale primite de la Adrian Gărdean”, susţin anchetatorii. (Marcel Bot)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
PETIŢIE ALDE. “Soluții sunt, trebuie doar ca Guvernul să și vrea!”         Dezinfecţia scărilor de bloc, la Deva         Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 8 aprilie 2020         Incendii violente în pădurile în județul Hunedoara         Conducere militară coordonată de medicul Constantin Vlase, la Spitalul Județean de Urgență din Deva.         174 de cazuri de coronavirus în județul Hunedoara         Covid 19. Numărul deceselor în județul Hunedoara a ajuns la 19         Conducere militară la Spitalul Județean de Urgență Deva         17 hunedoreni decedați în spitale, diagnosticați și cu coronavirus. Cel mai recent caz – un bărbat de 67 de ani         Medici și asistente de la Spitalul Județean Deva terorizați de o pacientă cu coronavirus: „Ne-a scuipat”         15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus         Ministerul Sănătății confirmă primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical         Coronavirus. Peste 4.400 de cazuri înregistrate în România         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 7 aprilie 2020         Donație de măști pentru instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Hunedoara         PE SURSE. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se îndreaptă spre o conducere militarizată         Incendiile de vegetație au cuprins 160 de hectare         Un an de lucrări la modernizarea Drumului Județean Hunedoara – Călan         Noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Deva a demisionat         Exponatul lunii la muzeul din Deva se mută on-line. O piesă rară din Ulpia Traiana Sarmizegetusa