FMI e cu ochii pe noi. Restructurarea CEH nu se face în orice condiţii

Una dintre acestea este asigurarea securităţii energetice a României

ceh

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) ar urma să intre într-un amplu program de restructurare, care să ducă la redresarea lui din punct de vedere economico – financiar. Programul a  fost solicitat şi de Fondul Monetar Internaţional, care trebuie să îşi dea acceptul, dar asta nu înseamnă că restructurarea poate fi făcută în orice condiţii, a spus ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

Vorbe de ministru

Ministrul Andrei Gerea a subliniat că restructurările solicitate de partenerii financiari internaționali la complexurile energetice Hunedoara și Oltenia sunt necesare, dar ele trebuie să fie făcute ținând cont de asigurarea securității energetice a României.

„În ceea ce privește cele două complexe energetice, acolo lucrurile sunt clare, trebuia să avem o analiză finalizată, care să ne spună încotro ne îndreptăm cu restructurările. Nu a fost gata până în acest moment, noua echipă de la minister va trebui să o facă, are ca termen o lună să vină cu un calendar în care să spunem ce trebuie făcut acolo. Din punctul nostru de vedere, al echipei de la nivelul Ministerului Energiei, știm că restructurările trebuie făcute, dar nu oricum. (…) Principalul element care trebuie să ne preocupe este securitatea energetică a României”, a declarat Gerea, în cadrul unei conferințe de presă.

Oficialul a  precizat că, deşi sunt costuri de producţie uriaşe, cele două entităţi economice au un rol important în cadrul sistemului energetic național.

„Aceste două componente ale sistemului energetic au o importanță extraordinară pentru stabilitatea furnizării de energie electrică și totodată pentru echilibrarea sistemului. (…)  Nu ne putem arunca într-o singură direcție, România are nevoie de o construcție echilibrată. Știu că sunt costuri, știu că sunt probleme foarte mari (…), dar trebuie păstrate aceste facilități, trebuie să găsim soluții optime pentru securitatea energetică a României”, a precizat ministrul Energiei.

Guvernul nu a ajuns la nicio înţelegere cu partenerii financiari internaționali în privința creșterii prețului pentru gazele naturale și a restructurărilor din complexurile energetice Hunedoara și Oltenia, motiv pentru care nu va fi semnată încă o scrisoare de intenție, iar problemele rămase nerezolvate vor fi rediscutate în luna aprilie.

Reduceri de personal şi diminuări de cheltuieli

Potrivit programului de restructurare întocmit de echipa managerială aflată încă la conducerea CEH, nu mai puţin de 540 de salariaţi – atât de la divizia minieră, cât şi de pe partea energetică – ar urma să fie disponibilizaţi în acest an. Alţi 315 ar urma să plece în 2016, 200 în 2017, iar în 2018 încă 150, cu precizarea că reducerile de personal vizează activităţile indirect productive. Pe de altă parte, se urmăreşte reducerea cheltuielilor cu munca vie prin reducerea cu 10% a salariului de bază pentru personalul TESA cu salarii cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei, diminuarea contravalorii energiei electrice acordate în lunile de iarnă cu 250 de KWh, eliminarea tichetelor de masă şi a tichetelor cadou din data de 1 august, eliminarea sporului de fidelitate, a primei jubiliare, reducerea cu 50% a adaosului acordat cu ocazia pensionării la limita de vârstă sau la cerere, tot din data de 1.08.2015, şi reducerea procentuală a cotelor de intrare în subteran pentru personalul indirect productiv.(Carmen Cosman – Preda)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doisprezece + nouă =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Voluntarii care lucrează la Cetatea Costești au nevoie de ajutor         NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții