Executaţi silit. Restanţele la plata facturilor îi aruncă în stradă pe datornici!

Sute de oameni din Valea Jiului riscă să se trezească fără acoperiş deasupra capului din cauza datoriilor acumulate la furnizorii de utilităţi

datorii

Fie că vorbim despre furnizorul de apă, fie că vorbim despre societăţile de termoficare, datoriile acumulate de locuitorii Văii Jiului sunt uriaşe.

Săraci lipţi pământului

datorii avram medalionCei mai mulţi restanţieri sunt sărmani, care abia trăiesc de pe o zi pe alta şi care nu îşi pot achita facturile. În cele din urmă ajung în instanţă, în urma proceselor intentate de furnizorii de utilităţi pentru recuperarea debitelor şi de cele mai multe ori se ajunge la executarea silită a rău – platnicilor. De exemplu, numai pe parcursul anului 2014 furnizorul de apă potabilă din Valea Jiului, ApaServ Valea Jiului SA, a formulat aproape 1.400 de acţiuni în instanţă pentru a-şi recupera banii de la datornici. De asemenea, mai există alte 445 de documentaţii întocmite, care se vor materializa în cele din urmă tot în acţiuni în instanţă. Anul trecut, au fost întocmite 1.110 cereri de executare, pentru un debit total de aproape 1,2 milioane de lei. În acelaşi timp, executorii judecătoreşti care au preluat dosarele, ca urmare a hotărârii instanţelor de judecată au virat către ApaServ peste 267.000 de lei numai în 2014. Grav este că sumele se recuperează de cele mai multe ori prin vânzarea bunurilor deţinute de datornici şi acolo unde nu există altă posibilitate este scoasă la vânzare chiar locuinţa celui care acumulat restanţe la plata facturilor. Cazuri sunt destule, însă directorul general al SC ApaServ Valea Jiului SA, Costel Avram, spune că nimeni nu doreşte să-i lase fără apă, ori să-i arunce în stradă pe cei care nu-şi plătesc facturile. De cele mai multe ori se încearcă recuperarea sumelor pe cale amiabilă şi doar in extremis se ajunge la judecată.

„La ora actuală, doar aproximativ 5% dintre abonaţi sunt debranşaţi de la reţea. Am dublat numărul celor merg acasă la oameni şi încearcă s-i convingă, pe cale amiabilă, să achite datoriile. Întâi se fac grafice de reeşalonare a datoriilor şi doar dacă aceste grafice nu sunt respectate se trece la debranşarea lor. Acţiunea în instanţă şi executarea silită a datornicilor este ultima măsură pe care o luăm. Dorinţa noastră este să încasăm contravaloarea facturilor şi nicidecum să lăsăm oamenii fără apă”, a declarat Costel Avram.

Propunere legislativă pentru sprijinirea datornicilor

De asemenea, senatorul de Valea Jiului Haralambie Vochiţoiu este de părere că populaţia trebuie sprijinită, pentru că în cele mai multe dintre cazuri vorbim despre o categorie de oameni aflaţi în dificultate, care nu au de unde să-şi achite facturile. Vochiţoiu a venit chiar şi cu o propunere legislativă, care să fie aplicată în întreaga ţară, nu doar în Valea Jiului sau în judeţul Hunedoara.

„Am venit cu o propunere prin care să nu poată fi nimeni evacuat din locuinţa care are statut de domiciliu, datorii vochitoiu medalionmai devreme de un an de zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a titlului de executare”, a  declarat Haralambie Vochiţoiu.

De asemenea, în dezbatere se mai află un proiect de lege iniţiat de acesta, conform căruia să nu mai sufere cei care şi-au plătit facturile pe cei cu datorii, aşa cum se întâmplă, de exemplu, cu abonaţii de la apă constituiţi în asociaţii de proprietari, pentru care debranşarea se face la comun,  pe întreaga asociaţie, iar de suferit suferă toată lumea. (Carmen Cosman – Preda)

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − opt =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare