EXCLUSIVITATE. Între adevăr și minciună. „Cel mai rău este codul roşu…”

62

Cu doar o oră și jumătate înainte de deschiderea oficială a Serbărilor Naționale de la Țebea, am reușit să aflăm câteva opinii exprimate de doi importanți lideri politici: Vasile Blaga, copreședintele Alianței Creștin Liberale, și Ludovic Orban, prim-vicepreședinte.

 20140907_092952

„De partea noastră este adevărul”

Reporter: Electoratul spune că de 24 de ani clasa politică a rămas într-o zonă cenușie, este o clasă politică nedemnă de încredere, în structura ei generală. Se va schimba asta vreodată?

Vasile Blaga: Dacă ne uităm la zilele noastre, prim-ministrul Ponta, care deja e recunoscut ca mincinosul neamului, își pune toată presa obedientă să arunce cu noroi în competitorii săi, să inventeze lucruri murdare, iar efectul este o mare lehamite în rândul electoratului. Acesta este unul din aspecte. Mai putem vorbi și de lipsa de criterii din partea conducerilor partidelor care a făcut să ajungă, nu o dată, în funcții publice – și aici am greșit cu toții, trebuie să recunoaștem -, și oameni care nu aveau ce căuta acolo. Și asta este vina noastră, a conducerii partidelor, care am greșit.

Ponta, ascuns sub poalele falsei polemici cu Băsescu

Reporter: Pentru că ne aflăm în Ardeal, toate calculele analiștilor spun că Ardealul este de dreapta și, dacă va ieși în mod serios la vot, ar putea contrabalansa efectele de presiune ale social-democraților din alte zone.

Vasile Blaga: Așa a fost încă din 20 mai 1990. La alegerile din 2004, când tot împreună eram noi și PNL, cei care astăzi construim Alianța Creștin Liberală, am câștigat net în Ardeal. Ca și în 2009. De partea noastră este adevărul și avem avantajul unui candidat care nu mai este pe tipicul de politician pe care românii nu-l mai suportă. În proporție de 85 la sută lumea s-a săturat de scandal. Or, ce vedem în orice moment din partea lui Ponta și a PSD-ului, este exact ceea ce spunea Ludovic Orban: tentația și hotărârea ca zi de zi să intre în teme false, într-o veșnică dezbatere Ponta-Băsescu, pentru a nu putea discuta despre ce se întâmplă azi în țară. Ponta nu iese din 37-38 la sută de opt luni, și acolo va și rămâne. Ponta candidează, că l-au împins baronii PSD. Există promisiuni din partea lui probabil p că va suspenda pentru o perioadă și Codul Penal, după cum a suspendat pe 45 de zile Legea aleșilor locali pentru ca să se poată migra. De ce n-ar suspenda pentru două ore Codul Penal, că nu-i mare lucru, să-l scape și pe Duicu  – despre care nici acum nu ne-a spus Ponta ce căuta în biroul lui, nu?, încercând să pună șefi la Polița Națională și la Parchetul din Craiova -, și pe Nicolescu de la Argeș – că doar Ponta a spus că e vorba de un proces politic -, și pe Gruia Stancu de la Brăila, și pe cei doi din Constanța – Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre… De partea noastră este adevărul și ne vom strădui ca să ajungem, și direct și indirect, prin militanții noștri, să spunem lucrurile astea cât mai multor români. Lucrurile sunt mai simple în Ardeal, dar încep să fie convinși de dreptatea noastră și români din alte zone ale țării.

Ce aşteaptă un alegător

Reporter: Dacă ar fi să discutați cu un alegător generic, pe care vreți să-l convingeți, ce i-ați spune?

Ludovic Orban: Dacă ar fi șomer, i-aș spune că-și va găsi cu siguranță un loc de muncă în maxim un an de zile, dacă vom câștiga alegerile și, dacă vom forma guvernul, unui fermier i-aș spune că ne vom bate pentru a crește subvenția la hectar, pentru ca să își poată vinde recolta, nu atunci când e prețul cel mai scăzut, ci atunci când e prețul cel mai sus, dacă este pensionar îi voi garanta că-i vom crește puterea de cumpărare a pensiei, că nu e suficient să indexezi pensia cu rata de creștere a inflației, ci și să crești puterea de cumpărare a pensiei, iar lucrul ăsta nu se poate întâmpla decât prin dezvoltare economică, prin investiții, prin reducerea taxelor și impozitelor, prin tot ceea ce înseamnă măsurile de dinamizare economică, măsurile care permit indivizilor să acționeze fără bariere în societate. Pe profesori, pe medici, pe funcționari i-aș întreba dacă le-a dat Ponta vreun ban în plus din momentul în care a devenit prim-ministru. Nu am identificat vreo categorie care să voteze cu Ponta, exceptând baronii, pușcăriabilii…

Statul trebuie să servească cetăţeanul. Acum e invers

Vasile Blaga: Noi milităm ca oamenii să fie liberi, să nu fie dependenți de stat și cred că ăsta e cel mai bun lucru cu putință. În România, din nefericire, cetățeanul servește statul și nu statul cetățeanul. Dacă statul ar trebui să dea socoteală pentru toate abuzurile pe care le face împotriva cetățeanului, ar sta numai în pușcărie.

Noi vom încuraja munca și nu nemunca, vom promova politici sociale active, cine va avea loc de muncă și nu va vrea să muncească nu va primi ajutor social. Nu poți merge cu BMW-ul și cu Mercedes-ul după ajutoare sociale. Dacă mergem în alte părți din țara asta, pentru că în Ardeal rar se întâmplă, dar dacă mergem în Oltenia, în zona de sud, o să vedeți că sunt câte 400-500 de oameni cu ajutor social la o primărie, care sunt batalionul de votanți ai primarului. Nici nu-i pune la lucru să curețe rigolele și se miră că le intră apa în curte când plouă. Dintotdeauna, dacă nu-ți cureți șanțul din fața casei intră apa în casă, chiar dacă doar plouă. Acum, la 20 de litri pe metru pătrat, cod galben, dacă mai cade și grindină, cod potocaliu. Numai ca să sperie oamenii și să-i facă dependenți de stat. Împotriva acestei politici noi ne ridicăm.

Ludovic Orban: Oricum, cel mai rău e codul

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.