Dureri DNA şi în familie, şi în social-democraţie. Finul Vasilescu l-a suspendat pe naşul Resmeriţă

Prefectul judeţului n-a avut încotro şi a semnat ordinul de suspendare din funcţie a primarului din Lupeni

Marţi, 24 februarie 2015, prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, a emis un ordin de constatare a suspendării de drept din funcţia de primar al municipiului Lupeni a lui Cornel Resmeriţă, aflat în arest preventiv, fiind acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii. În acest fel, în vitregia vremurilor, cu durere-n suflet şi social-democraţie – intuim noi -, finul Sorin Vasilescu şi-a lăsat semnătura pe suspendarea naşului Cornel Resmeriţă.

După cum se ştie deja, primarul suspendat al municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă (PSD), a fost arestat preventiv în data de 10 februarie, în dosarul “Gala Bute”, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti. Resmeriţă este cercetat de procurorii DNA după ce ar fi primit „cu dedicaţie” fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, pe care le-a direcţionat către Termogaz Company, societate controlată de Adrian Gărdean, în baza unui contract supraevaluat.

Ce spune DNA

Primarului Cornel Resmeriţă i se impută un prejudiciu de peste 2,5 milioane de lei.

„La data de 11.11.2011, municipiul Lupeni a atribuit societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale M.D.R.T., având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja.
Inculpatul Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, împreună cu şeful biroului de achiziţii şi investiţii al primăriei, a atribuit contractul fără licitaţie publică, cu încălcarea dispoziţiilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice şi au supraevaluat, cu intenţie, valoarea contractului, deşi cunoşteau că valoarea reală a lucrărilor era de 8.318.490 lei, aşa cum rezulta din proiectul tehnic pe care Primăria Lupeni îl realizase anterior. Diferenţa de 2.577.869,11 lei reprezintă prejudiciu pentru persoana vătămată municipiul Lupeni.  Cea mai mare parte a preţului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată la data de 21.12.2011, folosind fonduri alocate de M.D.R.T. în regim de urgenţă, iar 3 milioane lei din această sumă obţinută a fost transferată către S.C. Europlus Computers S.R.L., pentru acoperirea unui credit bancar contractat pentru organizarea unei “Galei Bute”. Diferenţa până la valoarea integrală a contractului a fost achitată în mai multe tranşe până la data de 19.09.2013”, au spus procurorii anticorupţie.

Mica mare şmecherie

O prezentare succintă a datelor principale din poveste este necesar a fi reluată.

Povestea începe în 2009, când municipalitatea din Lupeni achiziţiona de la S.C. Elmera S.R.L. Lupeni servicii de proiectare având ca obiect realizarea reţelei de alimentare electrică a staţiunii Straja. Conform devizului general din proiect valoarea estimată a lucrărilor era de aproximativ 8,3 milioane de lei (TVA inclus).

La sfârşitul lunii septembrie 2011, S.C. Termogaz Company S.A. a întocmit o notă de fundamentare, semnată de directorul general Miron Lupulescu, privind necesitatea achiziţiei de lucrări suplimentare la un contract încheiat cu Primăria Lupeni, pentru realizarea alimentării cu energie electrică a staţiunii Straja. Motivarea se pare că a fost falsă. S-au făcut şi ceva înscrisuri care să bată cu nota de fundamentare şi un memoriu tehnic aşijderea, acesta fiind, de altfel, aprobat, fără emoţii, de Cornel Resmeriţă, primarul acum suspendat al Lupeniului.

Ce contează câteva milioane în plus?

O lună mai târziu, şeful biroului de achiziţii şi investiţii din Primăria Lupeni a justificat, într-o notă, de ce sunt necesare lucrările şi a propus atribuirea contractului, prin procedura negocierii fără publicare de anunţ de participare, către Termogaz Company.

S-a ajuns la un contract de aproape 11 milioane de lei, cu o treime mai mare decât era estimat conform proiectului iniţial, înainte de intervenţia Termogaz Company. Dar ce mai conta un plus de 2,5 milioane de lei, când primarul suspendat şi firma se înţeleseseră de minune? Oricum, Termogaz Company nu s-a arătat prea interesată de lucrările contractate, scoţând, se pare, încă un bănuţ bun în plus, după ce le-a subcontractat la preţ mai mic decât scosese din buzunarul municipalităţii lupenene.

Guvernul iubitor de Resmeriţă

În 11 noiembrie 2011, primarul Cornel Resmeriţă şi directorul de la Termogaz Company au bătut palma şi au semnat contractul.

Printr-o „inginerie” de mare „tun pe bani publici” – inclusiv, se pare, cu recepţionări de lucrări nefinalizate -, în două săptămâni din luna decembrie 2011, după un „dialog” extrem de eficient între Primăria Lupeni şi guvern – în 14 decembrie 2011 primarul Cornel Resmeriţă cere o grămadă de bani şi guvernul, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, se execută, incredibil, în doar două zile! – municipalitatea lupeneană livrează 12 milioane de lei către Termogaz Company. Care şi ea livrează mai departe, acolo unde cere „jocul”. Cam asta ar fi povestea, pe scurt.

Alergia înfundă „ingineria”

Necazul este că, în acest fel, administraţia publică hunedoreană, cu sprijinul „neprecupeţit” al guvernanţilor şi al mediului de afaceri – zona mai tuciurie -, intră în istoria corupţiei şi abuzurilor pe banii cetăţeanului şi fac de mândră minune judeţul Hunedoara.

Cam aşa s-a lucrat – şi se mai „lucrează” – cu banul public, în unele primării şi nu numai. Numai că „ingineria cu tunuri” are alergie agresivă la DNA, iar „inginerii” au trecut la altă formă de dialog, cel cu anchetatorii. (Carmen Cosman-Preda, Volodia Macovei)

 

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Dureri DNA şi în familie, şi în social-democraţie. Finul Vasilescu l-a suspendat pe naşul Resmeriţă

  1. Citiitoare foarte nelamurita

    Doamna Carmen Cosman,
    apreciez articolele dvs pentru ca sunt directe, fara ocolisuri si pentru ca de ani de zile ati ales sa faceti presa nu periaj. Va rog, daca se poate, sa lamuriti o problema care framanta pe foarte multa lume. Poate ca suntem noi mai necititi, mai naivi si nedusi pe la scoli inalte, dar cum se face ca Resmerita ajunge la puscarie iar Lungu Gabriel ajunge secretar de stat in conditiile in care in anul 2011, anul semnarii contractului cu Termogaz, Lungu Gabriel era administratorul public al Lupeniului. Pentru ca doresc sa fiu o cititoare cat mai obiectiva va si arat ca principalele indatoriri ale administratorulu public in Romania, dupa Manualul Administratorului Public sunt “exercitarea
    calităţii de ordonator principal de credite, coordonarea diferitelor servicii publice etc” . Le gasiti la pagina 117 din manualul Administratorului Public (adresa http://www.aapro.ro/doc/asociatie/manualul-ap.pdf). Deci gabriel Lungu era ORDONATOR PRINCIPAL DE CREDITE, EL A SEMNAT. Puteti lamuri misterul?

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare