DUPĂ SUTE DE DEZBATERI STERILE. Proiectul de lege pentru transferarea Cetăţilor dacice, depus în Parlament

În această săptămână, parlamentari PSD Hunedoara am depus la Parlamentul României proiectul de lege privind transferarea Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei din administrarea Ministerului Culturii în administrarea autorităţilor locale, respectiv Consiliul Judeţean Hunedoara şi Consiliul Judeţean Alba

Grupul parlamentarilor PSD a depus în Parlament un proiect de lege pentru transferul Cetăţilor dacice în administrarea autorităţilor locale din Alba şi Hunedoara.

Regia, un model de urmat

Despre acest demers se vorbeşte de câţiva ani, imediat după ce s-a dovedit, din 2012 încoace, că Sarmizegetusa Regia este un model de bună guvernare a patrimoniului arheologic UNESCO. “În decizia luată împreună cu colegii mei a contat și exemplul pozitiv al Sarmisegetuzei Regia, unde Consiliul Judeţean Hunedoara a devenit administratorul sitului și unde lucrurile au intrat în normalitate. Prin prezentul proiect de lege se dorește luarea tuturor măsurilor de natură legislativă, care să rezolve problemele identificate, precum și stabilirea altor măsuri necesare protejării patrimoniului cultural național în general”, informează deputatul PSD Natalia Intotero printr-un comunicat de presă.

Măsuri legale de protejare a patrimoniului

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare regimul special de protejare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, cuprinzând ansamblul măsurilor speciale de protecţie, de ordin ştiinţific, juridic, administrativ, financiar, fiscal şi tehnic menite să asigure paza, întreţinerea şi reparaţiile curente, inventarierea, conservarea, consolidarea şi restaurarea, precum şi punerea în valoare a respectivelor monumente. “Ne dorim ca, după adoptare, legea să fie un sprijin important nu numai pentru conservarea acestor mărturii istorice ale izvorului nostru spiritual ca naţiune, ale identității noastre culturale, dar şi un imbold pentru dezvoltarea turistică și implicit economică a zonei Orăştie”, mai spune Intotero.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia         EXPERTIZA IPTANA: Toate „defectele” Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         De Ziua Naţională la mormântul lui Avram Iancu         PE EȘICHIER. “Cupa 1 Decembrie” la şah de la Deva         Patinoarul de la Deva se deschide marţi, 3 decembrie 2019         Accident pe DN 66: trei mașini s-au ciocnit, doi oameni sunt răniți         Accident mortal pe DN 66, în apropiere de Hațeg. Un polițist local din Deva a murit         Procesul retrocedării controversate a Retezatului împins în 2020         Accident soldat cu doi răniți în Defileul Jiului         LA UN PAS DE TRAGEDIE. Copil de 5 ani, rănit într-un accident produs de un pensionar`         Bărbat electrocutat pe calea ferată, la Orăștie         Rareș Demian, președintele Văii Dacilor, a murit. Tânărul ar fi fost găsit spânzurat cu un tricolor         Cum a fost celebrată Ziua Națională a României în Hunedoara