În doi ani, Banii publicii intră sub zodia „greu de furat”

Parlamentarii europeni au finalizat pachetul de legi privind achiziţiile publice, un proiect aflat de peste trei ani în dezbaterea comunităţii europene. Toate ţările Uniunii au la dispoziţie 24 de luni să îşi armonizeze legislaţia cu actele normative de curând adoptate

achizitii publice UE

Corupţia şi lipsa de transparenţă privind felul în care sunt cheltuiţi banii publici nu sunt metehne tipic româneşti, se întâmplă şi la case mai mari din Uniunea Europeană, chiar dacă nu la amploarea de la noi. Parlamentarii europeni au căzut de acord, săptămâna trecută,  asupra pachetului legislativ care va guverna asupra achiziţiilor publice în toată comunitatea europeană şi licitaţiile, concesiunile şi parteneriatul public-privat vor funcţiona după alte reguli în viitorul apropiat. Iuliu Winkler, parlamentar european UDMR, a prezentat, ieri, la Deva câteva dintre cel mai semnificative modificări adoptate de curând la Strasbourg.

Dictatura celui mai mic preţ dispare

Poate cea mai importantă modificare adusă legislaţiei este că în noile reglementări dispare „dictatura celui mai mic preţ” în favoarea ofertelor cu raport calitate-preţ, oferte la care garanţia ar putea fi cheia alegerii corecte. Spre exemplu: între asfaltarea unui drum la preţul cel mai mic cu garanţie de şase luni (cam cum se fac achiziţiile acum)  şi o ofertă cu preţ mai mare dar cu o garanţie pentru drum de cinci ani, ar fi de preferat ultima variantă.

Parteneriatul public-privat este inoperant în România la această dată din cauza faptului că legea a fost minge de ping-pong între parlament şi preşedinţie, adoptată într-un final fără să apară şi normele metodologice de aplicare. O reglementare în acest domeniu ar fi de dorit să se facă, susţine Iuliu Winkler, plecând de la legea care va funcţiona în întreaga comunitate europeană. „Ca să avem un termen de comparaţie despre câţi bani vorbim, gândiţi-vă că discutăm despre o sumă care este de 18 ori mai mare ca bugetul Uniunii Europene, aceasta este valoarea achiziţiilor publice din toate ţările comunităţii europene”, a spus parlamentarul european.

Licitaţie de tip unic în Europa

Legislaţia europeană va reduce substanţial birocraţia în sensul că va exista un document european unic de licitaţie, licitatorului i se vor accepta o serie de declaraţii pe proprie răspundere, urmând ca să prezinte actele după a câştigat licitaţia (dacă este cazul).  Măsura e bună pentru o piaţă civilizată, dar poate da apă la moară „contestatarilor de vocaţie” de la noi, a celor care încearcă prin toate mijloacele să împiedice o achiziţie publică din interes politic – ca să întârzie o lucrare, sau economic – să obţină un şperţ, o subantepriză de la firma câştigătoare. Pentru astfel de manevre legislaţia europeană nu are soluţii, probabil, şi pentru faptul că nu se practică frecvent în occident.

Avantaje pentru firmele mici

Legislaţia mai taie din câştigul marilor companii care „au intrare” la banul public şi la investiţiile de anvergură, iar după ce obţin finanţarea îşi trag un comision şi pleacă, lăsând firmele mici să execute lucrarea. Prin noile reglementări, autorităţile publice vor avea o mai mare putere de decizie în a selecta firme mici şi mijlocii de pe plan local.  De asemenea, vor fi susţinute soluţiile inovatoare şi utilităţile publice nu vor mai fi supuse procesului de privatizare forţată.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Patru hunedoreni prinși la furat de fier vechi         Ați văzut-o? Tânără însărcinată, dată dispărută după ce a fugit din centrul maternal         Spărgători de biserici capturați de Poliție         „HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl         TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”