DIN TOPOR. Minciunile deputatului Laurenţiu Nistor lasă Sarmizegetusa Regia la mâna pădurarilor

Monumentele de patrimoniu UNESCO din Munţii Orştiei rămân la mâna pădurarilor pentru că deputatul Laurenţiu Nistor a promis, dar nu a mai depus un amendament la Codul Silvic. În schimb, parlamentarii PSD au avut grijă ca locul de joacă al premierului din Orăştie să figureze în excepţiile de la noul Cod Silvic

zid si copaci la regia

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei parcă ar fi bântuite de duhul rău. Au fost scurmate de căutătorii de comori, călărite de exaltaţi dornci să-şi încarce bateriile cu energie de pe soarele de andezit ori devastate de interesele pădurarilor. Odată cu preluarea Sarmizegetusei Regia de către Consiliul Judeţean Hunedoara părea că monumentul UNESCO a scăpat de vandalizare. Şi când lucrurile păreau să intre în normalitate a venit rândul deputatului Laurenţiu Nistor să-şi bată joc de cel mai important sit arheologic din România.

O şansă ratată

Pentru a nu ştiu câta oară în istoria recentă, vestigiile dacice din Munţii Orăştiei sunt trecute pe locul doi, prioritate având copacii care distrug cetăţile. De ani şi ani, arborii cad peste zidurile monumentului şi nimeni nu are voie să intervină pentru că natura are prioritate. La începutul anului trecut se ivise, în sfârşit, o oportunitate ca monumentul UNESCO să fie scos de sub tirania ciocanului de marcat al pădurarilor. N-a fost să fie…

Cioatele mai importate ca istoria

DSC00257

Monumentul istoric Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte este cea mai importantă din cele şase cetăţi dacice care alcătuiesc complexul de fortificaţii din Munţii Orăştiei.

Sarmizegetusa Regia ocupă o suprafaţă de 18,3 hectare de teren, în mare măsură zonă cu teren împădurit. Pădurile sunt teren forestier proprietate publică a statului în administrarea Romsilva.  În incinta sitului arheologic există arbori căzuţi sau bolnavi, gata să cadă peste zidul cetăţii ori peste incinta militară, ce pun în pericol integritatea monumentului istoric. „Numai în ultimii cinci ani căderile spontane şi necontrolate de arbori au distrus pe mai multe porţiuni acest zid de piatră care reprezintă una dintre părţile cele mai însemnate ale monumentului. Zidul de piatră reprezintă o prioritate în ceea ce priveşte restaurarea şi conservarea monumentului istoric, fiind cea mai expusă parte la degradare şi deteriorare. Consiliul Judeţean Hunedoara se află în imposibilitatea de a realiza lucrări propriu-zise de administrare, întreţinere şi punere în valoare a monumentului din cauza faptului că tăierea şi evacuarea arborilor contravin amenajamentelor silvice aprobate”, spun administratorii monumentului.

Era vorba de o corecţie mică la Codul Silvic

zid darmat de copaci 2014Modificarea Codului Silvic – o iniţiativă cu care se laudă parlamentarii PSD – era momentul ideal pentru intrarea în normalitate la Sarmizegetusa Regia. Era suficient un amendament prin care capitala Regatului Dac să fie scoasă de sub autoritatea pădurarilor de la Romsilva. Amendamentul a fost redactat de juriştii Consiliului Judeţean Hunedoara şi suna astfel: „Suprafeţele de teren pe amplasamentul cărora se află monumente istorice înregistrate în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi cuprinse în Lista patrimoniului mondial UNESCO se scot definitiv din fondul forestier naţional, fără nici un fel de obligaţii băneşti”.  Înscrisul a fost adresat senatorului Ilie Sârbu, şeful comisiei de Silvicultură, ministrului PNL Lucia Varga de la Ape şi Păduri, precum şi deputatului Laurenţiu Nistor. Între timp Varga a ieşit de la guvernare şi Sârbu a votat proiectul în 17 septembrie 2014, fără să introducă amendamentul. Rămăsese doar deputatul Laurenţiu Nistor să intervină pentru salvarea cetăţilor. Nistor avea şansa istorică să demonstreze că n-a fost trimis „să frece menta” în Parlamentul României. A ratat-o.

Peşediştii o dau la-ntors

nistorDeputatul Laurenţiu Nistor spune că specialiştii partidului l-au convins că nu e nevoie de un amendament special pentru monumentele UNESCO. „Sper să fie aşa că altfel nu ştiu ce se întâmplă. Am discutat cu doamna Doina Pană, ministrul secretar de stat pentru Păduri şi mi-a spus că există alte amendamente în care se încadrează şi cetăţile dacice. M-am zbătut forte mult şi sper să nu fi fost degeaba”, spune deputatul PSD. Ministrul Doina Pană a încercat să-l scoată pe Nistor, deşi nu prea ştia despre ce amendament e vorba şi ce încurcături fac cioatele în Sarmizegetusa Regia. „Codul Silvic e o însumare de principii generale. Pentru cazurile punctuale se poate interveni prin hotărâre de guvern. În momentul în care Codul Silvic va fi publicat în Monitorul Oficial, după promulgare, am să discut cu domnul Nistor să iniţiem împreună cu autorităţile judeţene un proiect de hotărâre de guvern pentru scoaterea cetăţilor din fondul forestier”, a declarat Doina Pană.

Caraghios este faptul că parcurile tematice (cum este Arsenal Park) au fost prevăzute în mod expres în amendamentele Codului Silvic, în schimb un monument de importanţa celui de la Grădiştea de Munte e trecut cu vederea.

Nistor, mai rău ca femeia de serviciu de la Camera Deputaţilor

„Ceea ce s-a întâmplat acum este de o gravitate extremă. Dacă vreți adevărata dimensiune a grotescului este vorba de nici mai mult, nici mai puin decât de încă un cui bătut în sicriul cetăilor dacice. Această tristă performanță aparține domnului deputat Laurențiu Nistor care, pe vremea defunctului USL, se bătea cu cărămida în piept, că datorită lui și numai lui acest amendament a fost introdus în noul Cod Silvic. Iată însă că ne-am încrezut în cuvintele dânsului și rezultatul este unul catastrofal. Rațiunea acestui amendament nu a venit dintr-un moft, ci dintr-o necesitate. Distrugerile provocate de arborii crescuți pe monumente și prăbușiți de-asupra acestora, reprezintă o pagubă uriașă adusă patrimoniului național cultural. Trebuia găsită o soluție pentru oprirea acestei catastrofe. Am ajuns la concluzia acestui amendament după lungi și lămuritoare discuții, chiar în contradictoriu, cu reprezentanții Romsilva. L-am trimis spre rezolvare vicepreședintelui comisiei pentru administrație publică și amenajare a teritoriului și nu femeii de serviciu din Camera Deputaților. Probabil că dacă îl trimiteam ei, acum era votat codul cu acel amendament. Dacă tot trâmbițeaza în conferințe de presă mari realizări ale domniei sale și arată cu degetul către colegi de alte culori politice, de data asta trebuie să se arate singur cu degetul. Jalnică este prestația domnului deputat, păgubitor rezultatul acesteia și cu siguranță că acest fapt va fi o piatră de moară pentru bilanțul reprezentantului hunedorenilor în Parlamentul României. Nu dorim moartea caprei vecinului, dar nu putem să nu observăm cum alte obiective (unele chiar mofturi) pot beneficia de scoaterea din fond forestier și cel mai important monument al României, protejat UNESCO este ignorat. Există o singură explicație. Ori domnul deputat nu a introdus acel amendament, uitând sau ignorându-l și a mințit când s-a lăudat cu această realizare, ori interese de partid au dictat scoaterea acestui amendament din noul cod. Ceea ce pare și firesc pentru uni. Un parc tematic, de exemplu,  aduce bani pentru partid și guvern, pe când  un monument UNESCO necestită bani pentru aducerea lui cât mai aproape de normalitate”, a declrat Vladimir Brilinsky, administratorul monumentului Sarmizegetusa Regia.

 

Codul Silvic, cu dedicaţie pentru Arsenal Park

arsenal park caseta 1

Arsenal Park, locul de joacă al premierului Victor Ponta, a avut mai mult noroc în privinţa scoaterii din fondul forestier. Ceea ce nu –a putut pentru Sarmizegetusa Regia s-a putut Arsenal Park. Parlamentarii PSD au depus un amendament prin care „Pot fi scoase definitiv din fondul forestier naţional (…) numai terenurile necesare realizării sau extinderii următoarelor categorii de lucrări şi obiective: parcuri tematice şi/sau educaţionale”. Sunt foarte puţine parcuri tematice în pădure. Pe raza judeţului Hunedoara este un singur astfel de obiectiv: Arsenal Park. Locul în care şi-a petrecut premierul Victor Ponta Revelionul din 2014, un loc în care pesediştii aveau să se reunească la nivel de conducere de partid pe parcursul anului trecut. În incinta Arsenal Park sunt zeci de hectare cu goruni numai buni de doborât în scop comercial. Amendamentul strecurat de pesedişti în noul Cod Silvic pare să fie cu dedicaţie pentru patronii parcului tematic de la Orăştie care şi-au dovedit cu prisosinţă ospitalitatea faţă de liderii partidului.

Minciunile lui Ponta din Munţii Orăştiei

ponta sarmi regia caseta 2

Anul 2014 a început cu un mic scandal public legat de vizita premierului Victor Ponta la Sarmizegetusa Regia într-un moment în care monumentul UNESCO nu era accesibil turiştilor. Excursia premierului în primele zile ale anului 2014 la Sarmizegetusa a fost interpretată ca un abuz de putere, dar administratorii cetăţii îşi puseseră mari speranţe în promisiunile lui Victor Ponta care anunţa că Guvernul va da bani pentru modernizarea drumului spre Sarmizegetusa Regia şi va transfera administraţiei judeţene şi celelalte cetăţi dacice. Premierul Victor Ponta nu şi-a respectat niciuna din promisiuni.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
S-a lansat proiectul de amenajare a trecerilor la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată         Măsuri de urgență pentru prevenirea infecțiilor cu Coronavirus în municipiul Deva         Femeie tâlhărită pe o stradă din Petroșani         Lemne confiscate de polițiști, în urma unui control în trafic         Accident pe un bulevard din Deva         Deputatul Marius Surgent a revenit în PNL: “Alianța ALDE – PSD s-a dovedit a fi una toxică pentru noi”         Berbeceanu, mesaj controversat pentru șefii Bisericii Ortodoxe Române, pe tema coronavirusului         Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile         Doi taximetriști din Deva au fost condamnați după ce au jefuit un român întors din SUA         Concerte de 1 Martie și Ziua Femeii susținute de elevi ai Liceului de Arte         CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA. Scriitorul și publicistul Marian Boboc, „Cetățean de onoare” al judeţului         Patru hunedoreni prinși la furat de fier vechi         Ați văzut-o? Tânără însărcinată, dată dispărută după ce a fugit din centrul maternal         Spărgători de biserici capturați de Poliție         „HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl