Din fonduri europene: Nişte ecologişti din Sibiu învârt 1,5 milioane de euro să revizuiască un plan inexistent

118

Asociaţia Ecologistă „Cindrelul” din Sibiu derulează un proiect aberant în Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina cu fonduri europene de 6.887.050 lei. Ecologiştii din Sibiu vor să revizuiască planul de management al Parcului, deşi planul nu există. Şi tot fără precedent, Ministerul Mediului a desemnat autoritatea statului care supraveghează derularea proiectului în funcţie de adresa la care are sediul social ONG-ul. Administraţia Parcului e pe post de spectator în toată povestea

MAIN proiect smecher in parcul gradistei

 

Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina este o arie protejată în Munţii Orăştiei acolo unde se află şi capitala regatului dac, Sarmizegetusa Regia, monument de patrimoniu UNESCO. Administraţia Parcului a elaborat un plan de management integrat şi documentele se află la Guvernul României în faza de avizare. Planul nu fost adoptat încă prin Hotărâre de Guvern şi totuşi revizuirea lui este finanţată cu bani de la comunitatea europeană graţie unui ordin al ministrului Rovana Plumb.

Jocurile s-au făcut la Bucureşti

Iniţial Asociaţia Ecologică Cindrelul din Sibiu a depus proiectul de revizuire, cum era firesc fiind vorba de Regiunea V Vest, la autoritatea de Mediu din Timişoara. Timp de un an, proiectul a rămas în aşteptare pentru că Guvernul nu aprobase planul de management al Parcului, deci lipsea obiectul revizuirii propuse de ecologiştii din Sibiu. În 22 februarie 2013, Ministerul Mediului, prin Autoritatea de Managemnt, preia iniţiativa şi dă undă verde proiectului. Mai mult, sumele care se învârt în acest proiect sunt umflate de vreo cinci ori faţă de preţurile care se practică pe piaţă.

A rămas o „poezie” scumpă (peste 1,5 milioane de euro)

Proiectul de revizuire presupune cartarea şi inventarierea tuturor vietăţilor din Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina contra sumei de 6.887.050 lei, din fonduri europene de Mediu, Axa 4. Iniţial proiectul trebuia elaborat şi implementat după aprobarea planului de management de „Cindrelul” în parteneriat cu administraţia Parcului şi ar fi trebuit să finanţeze şi construirea un centru de vizitare precum şi achiziţionarea de maşini pentru rangerii Parcului care la ora asta au doar un autovehicul „Dacia papuc”. Ecologiştii de la „Cindrelul” Sibiu au eliminat administraţia Parcului din proiect şi toate investiţiile în dotări, păstrând doar „poezia” cu cartarea vieţuitoarelor.

Declaraţii contradictorii

„Colegii de la Administraţie (a Parcului) au fost de acord cu depunerea acestei cereri de finanţare şi în planul de management care este la Ministerul Mediului una din măsurile propuse este chiar cartarea şi inventarierea de detaliu a biodiversităţii din Parc”, susţine Bogdan Popa, manager de proiect la Asociaţia Ecologică „Cindrelul”.  De partea cealaltă, Lucian Stratulat, director la Administraţia Parcului susţine că actuala variantă a proiectului nu a primit girul său. „Sunt încălcate două condiţii care mi-au fost impuse de consiliul de administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor: 1 – contractul de parteneriat dintre Administraţie şi ONG să conţină clauze prin care noi să participăm la elaborare şi implementarea proiectului şi o a doua condiţie este aceea că dacă vrei să revizuieşti ceva, acel ceva trebuie să existe. Or, Planul de management nu este aprobat de Guvern”, susţine directorul Stratulat.

Organe de control cu dedicaţie

Contrar uzanţelor, Organismul Intermediar Sibiu din subordinea Ministerului Mediului a fost desemnat să se ocupe de controlul acestui proiect, deşi competenţele erau a celor de la Timişoara. Este pentru prima dată, din câte am reuşit să aflăm noi, când Ministerul Mediului a desemnat autoritatea de supraveghere a unui proiect în funcţie de adresa la care îşi are sediul social ONG-ul. Afacerea cu fonduri europene devine şi mai dubioasă dacă luăm în calcul faptul că autoritatea de Mediu Timişoara a refuzat să dea undă verde proiectului.

Comentarii FB

comentarii
10 thoughts on “Din fonduri europene: Nişte ecologişti din Sibiu învârt 1,5 milioane de euro să revizuiască un plan inexistent

 1. Adi

  Mesaj pentru Elena Popa
  Stimata doamna
  Va sugerez sa mergeti pe traseul Bosorod-Luncani-Cioclovina sa vedeti o poteca tematica(singura din acest parc) realizata de CSM Hunedoara,un ONG care a realizat pana acum cele mai multe materiale audiovizuale de promovare a PNGMC .
  Traseul incepe din locul numit ,,la garaje,, La doua saptamani dupa finalizarea proiectului doua din panouri au fost sparte. Asta in conditiile in care panourile au fost amplasate impreuna cu copii ce apartin comunitatilor din Bosorod,Pui,Baru Mare.In plus poteca s-a,, transformat,, in drum pe care se poate urca cu un 4×4, drumul respectiv s-a construit fara nici un aviz Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

  Reply
 2. Crinel Crin

  Mda.. ce intelege omul din asta? cititorul; simplul om?
  : ca banii europeni se duc la „niste ecologisti” care „invart” 1.5 mil euro.
  Deci ma inscriu maine la niste ecologistii astia si invart si eu banii astia?
  Cine nu si-a luat partea lui de bani din proiectul asta??? asta e intrebarea!!! cine e nemultumit si pt ce? fondurile astea nu trebuie restituite! faceti ceva cu banii astia gratis!
  Cu toate ca nu sunt jurnalist (si vreau sa „jignesc” toti jurnalistii, cum de astfel aceasta paranteza se afla in toate comentariile mele indiferent de natura lor)titlurile care vi le alegeti (sau care va sunt propuse) au lipsa de respect pt cititor.
  Inafara de lipsa de profesionalism, dezbateri inutile, decizii formale, legi inutile si birocratie inumana, puneti ceva totusi de interes?

  Reply
 3. Misa

  Stimate domn Bot este adevarat ca la momentul articolului planul nu era aprobat dar o simpla intrebare la Minister, APM sau chiar organismul intermediar din TM sau Sibiu va lămurea cu privire la procedura de aprobare care era spre sfarsit (la momentul depunerii proiectului planul avand deja aprobarea de la mai multe minister). De asemenea, oare unde ati fost in 2009-2010 cand Administratia a inceput derularea unui alt proiect de revizuire a planului de management (atunci nu a fost vorba de revizuirea a ceva ce nu era aprobat?).
  Mentionez ca si afirmatia dvs legata de autoritate de la Timisoara nu este fondata proiectul depunandu-se chiar acolo (informatia poate fi verificata pe site-ul http://www.posmediutm.ro/proiecte.htm) si a fost propus de catre dansii spre finantare.

  Reply
 4. Misa

  Doresc sa intervin cu urmatoarea precizare, pana in prezent Planul de Management al parcului a fost supus procedurii de aprobare de aceea proiectul a mers pe revizuire, procedura a fost facuta public pe site-ul MMSC. Mentionez ca in sedinta de miercuri a Guvernului Romaniei planul si regulamentul parcului au fost aprobate. Pe viitor, invit mass-media sa incerce sa fie mai obiectiva si mai documentata inainte de a prezenta un subiect

  Reply
  1. Marcel Bot

   Misa: Articolul a apărut marţi 10 dec.2013 (la data publicarii planul nu era aprobat). Pe de altă parte, proiectul a fost aprobat în februarie 2013. Revizuirea a apărut multişor înaintea obiectului revizuit. Deci, da, presa e de vină… ca pentru multele, prea multele, aberaţii şi şmenuri care scutură România (şi UE)de parale

   Reply
   1. voluntar de mediu

    Intrebati, va rugam, in numele cititorilor, al ONG-urilor de mediu si al populatiei si ariile protejate, de ce dureaza atat aprobarea unui plan de management. Revizuirea planurilor de management se face periodic deoarece se schimba realitatea in teren. Este un mare minus pentru administratia parcului ca nu a reusit sa aibe un plan de management aprobat pana de curand. De fapt, daca se respecta legislatia, i se retragea dreptul de administrare pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile contractuale ale administratorului. Doar ca nu am vazut pana acum ca o institutie de stat sa decada in drepturi o alta institutie a statului pentru ca nu si-a facut treba

    Reply
 5. ANDREEA FARCAS

  Perseverez in a scrie acest comentariu, intrucat desi l-am mai scris o data acum doua ore, el nu mai apare. Sper ca de data aceasta sa ramana, doar nu a cazut cenzura si eu nu am vazut-o 🙂
  Marcel Bot Nu am nici o rafuiala personala cu nimeni, cu atat mai putin vizand persoana directorului acestui parc. In momentul parasirii postului de biolog am incheiat orice relatie, oricum ar fi fost ea anterior. Nu va pot raspunde insa cu aceleasi vorbe de duh, de altfel nici nu am sa incerc intrucat respectul fata de cititorii acestui website si o buna crestere primita nu ma lasa sa cobort standardele scrisului..Admit cu neplacere insa ca nu exista un Plan de management si pot chiar face prognosticul ca nu va exista unul in viitorul apropiat, in ciuda constrangerilor legislative in vigoare. Si nu spun acest lucru pentru am ma rafcori, e doar o afirmatie, clara si concisa pe care o pot repeta oricui, oricand. De altfel orice iubitor de natura, ecologie si protectia mediului poate trage aceasta concluzie in momentul de fata.
  Elena Popa sper ca v-am lamurit. Nu caut sa emit judecati, am incredere ca sunt persoane specializate si indreptatite sa faca acest lucru si nici nu consider ca este contextul potrivit. Pentru informeatii amanuntite este suficient sa raspoiti site-uri specializate, ale agentiei de protectia mediului, ministerului mediului, ONG-urilor care activeaza in perimetrul PNGM-C si sunt convinsa ca va veti lumina.

  Reply
 6. voluntar de mediu

  DOMNULE REPORTER – informeaza-te inainte sa scri un articol! Cand in sfarsit aflam ca se deruleaza un proiect si in acest parc, proiect care face treaba pe care nu o face administratia parcului desi are aceasta obligatie prin contractul semnat cu MMP si primeste salarii pentru aceasta, dumneata ne spui ca ONG-ul spala banii? Pai APNGMC nu este in stare sa ii gestioneze chaiar daca ii are!
  Actuala echipa manageriala a primit acum 5 ani, de la vechiul director al APNGMC, un proiect gata scris si aprobat pentru inventarierea spaciilor si habitatelor, dar directorul l-a reziliat pentru ca, dupa cum spune d-lui, „vine la servici, nu munceste ca fraierii din ONG-uri”

  Reply
  1. Marcel Bot

   Domnule „Voluntar de mediu” (sitmată doamnă–domnişoară Mihaela),chiar m-am informat. Dar văd iar că discutăm aici despre lucruri „diferenţiale” – cum ar zice Fundoianu. Eu spun că un ONG a comis o golănie de 1,5 milioane de euro (cu consecinţe greu de estimat acum)şi dumneavoastră îmi spuneţi că administaţia Parcului e de rahat. Vă rog să observaţi că lucrurile nu se exclud.

   Reply
   1. voluntar de mediu

    Domnule „reporter”, vocabularul pe care il utilizati in presa on-line ne convinge despre seriozitatea cu care abordati subiectele pe care le mediatizati in presa. Ma intreb cate diplome de jurnalism va sunt necesare ca sa va exprimati atat de academic.
    Demonstrati cititorilor cu un act contabil, cu un proces verbal de inspectie cum ca ONG-ul spala banii, sau abtineti-va sa blamati pe cei ce muncesc in domeniul protectiei mediului. Cu siguranta, puteti sa publicati procesul verbal de reziliere de la vechiul proiect al APNGMC pe care l-a semnat actualul director deoarece a considerat ca nu poate derula proiectul, desi intrase prima transa de finantare. Din pacate APNG nu a scris alt proiect mai bun in ultimii 5 ani. Din pacate toate proiectele derulate in PNGMC au fost doar rodul muncii ONG-urilor din tara si nu al administratiei ariei protejate.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.