DIN CAUZA SOCOTELILOR FINANCIARE. Şase primarii liberali au rămas de căruţă, la partea cu jurământul

479

Şase primari liberali nu au depus jurământul dimpreună cu aleşii locali în şedinţa de constituire a consiliilor locale din motive birocratice, independente de voinţa lor. La Certeju de Sus, Cârjiţi, Ilia, Şoimuş, Vorţa şi Zam primarii jură „solo”, în şedinţe extraordinare programate pe parcursul acestei săptămâni. Cum toţi şase sunt primari pe funcţie, reconfirmaţi în alegerile din 5 iunie, activitatea administraţiei locale nu a fost dată peste cap de sincopele procedurale.

 

 

Procedurile birocratice şi încetineala cu care s-au mişcat liberalii au făcut ca o parte dintre primarii nou aleşi să fie spectatori la şedinţele de constituire a consiliilor locale. Conform procedurilor, primarul nu poate depune jurământul până nu „are la mână” o sentinţă judecătorească ce confirmă validarea mandatului său. Pe de altă parte, magistraţii emit înscrisul doar după ce apare un anunţ publicat în Monitorul Oficial. Mandatarul financiar al PNL de la nivel central a depus documentele cerute de lege la Autoritatea Electorală Permanentă în ultimul moment, pe data de 20 iunie 2016, în zi de duminică. Astfel, numele primarilor liberali aleşi au apărut în Monitorul Oficial abia în data de 21 iunie, când Instituţia Prefectului Hunedoara programase o parte din şedinţele de constituire a consiliilor locale.

 

Primarii cu mandate mai scurte

 

Liberali Mihai Irimie (Şoimuş), Marius Omotă (Ilia), Petru Cîmpian (Certeju de Sus), Daniela Adam (Cârjiţi), Emil Radu Bureană (Vorţa) şi Sorin Nistor (Zam) au fost figuranţi la depunerea jurământului în „parohiile” lor. Pentru ei este nevoie de convocarea de şedinţe extraordinare

Marius Omotă, de la Ilia, va depune jurământul într-o şedinţă extraordinară ce ar urma să se ţină miercuri sau joi, în funcţie de avizul de legalitate al juriştilor. La Ilia, consilierii locali au fost validaţi în şedinţa de constituire din 23 iunie 2016. La acea dată, Omotă nu primise de la judecătorie sentinţa că e posesorul unui nou mandat de primar. „Voi avea un mandat mai scurt… Cred că trebuie să fiu foarte atent şi să mă mişc mai cu spor”, a glumit Marius Omotă în legătură cu amânarea depunerii jurământului. „Nu ne afectează cu nimic aceste întârzieri procedurale”, a mai spus primarul pentru cei care nu ştiu de glumă. Liberalii au luat în comuna Ilia zece mandate, iar PSD este reprezentat de trei consilieri. Costică Sava (PNL) a fost reales viceprimar, iar primarul Marius Omotă a renunţat la mandatul de consilier. Componenţa Consiliului Local Ilia este următoarea: Costea Coroi Zorel, Roz Traian, Sârb Gheorghe, Crişan Dorin, Iuga Marius Cosmin, Lupuţ Andrica Ioan, Lucaciu Cristian Adrian, Sevestrean Petru, Crişan Lăcrimioara Maria, Sava Costică (vice) – toţi de la PNL, iar de la PSD: Şoancă Daniel, Marian Florin Lazăr şi Stănilă Petronela Simona.

La Ilia, primarul Marius Omotă a obţinut aproape 80 la sută din voturile valabil exprimate. Primarul în funcţie şi-a spulberat adversarii, candidatul PSD – purtat de valul „roşu” care domină judeţul – a luat 363 de voturi, în vreme ce numele lui Omotă a fost „tamponat” de 1750 de ori pe buletinele de vot.

 

„Paraşutele” lui Dorin Gligor din PNL sunt puse pe căpătuială

 

Mihai Irimie, primarul comunei Şoimuş a jurat la câteva zile după constituirea consiliului local, din aceleaşi motive procedurale. La Şoimuş, au intrat în noul consiliu local nouă liberali, trei pesedişti şi un consilier ALDE. Componenţa: Logojan Dorin Adrian, Pleşa Adrian Nicolae, Lupaş Gelu Cristian, Poşcondea Marius Marcel, Lodoabă Gheorghe Liviu, Berindeie Romulus Valentin, Vasiu Damian Claudiu, Male Ioan (toţi de la PNL), Dubar Mirel Daniel, Vasile Marcel Nicuşor, Mateş Cristian Ioan (PSD) şi Matieş Gheorghe (ALDE)

În comuna de baştină a liderului PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor, liberalul Mihai Irimie a câştigat alegerile cu un scor zdrobitor (74,11 la sută), luând 1572 de voturi, în vreme ce al doilea clasat, candidatul PSD a fost votat de 382 de persoane. Deşi are o majoritate confortabilă în Consiliul Local, primarul Mihai Irimie este lucrat de „fraţii” proveniţi din PDL. La desemnarea viceprimarului, organizaţia PNL Şoimuş a desemnat prin vot susţinerea lui Adrian Pleşa, dar la urna cu vot secret pedeliştii lui Dorin Gligor au jucat murdar, pe sub masă, în cârdăşie cu aleşii PSD. Unul dintre pedelişti şi-a dorit pentru sine postul de vice, în dispreţ faţă de decizia luată în partid şi a tras sforile în direcţia dorită. Romulus Berindeie (PNL, aripa PDL) a fost propus de opoziţie să candideze, a acceptat şi a obţinut şase voturi, cu un vot mai puţin decât candidatul oficial al PNL. Procedura s-a repetat din cauza unui buletin de vot şi scorul a ieşit acelaşi: 7 la 6, în condiţiile în care opozanţii PNL sunt patru cu toţii. Evident, vechii liberali au tras concluzia că cei doi pedelişti nu joacă în echipa lor.

 

Certej şi Cârjiţi cu primari în aşteptare

 

La Certeju de Sus, şedinţa de constituire a consiliului local a fost programată pentru data de 21 iunie, astfel că era cu neputinţă să fie validat de instanţă mandatul de primar al lui Petru Cîmpian la data respectivă. În consiliul local de la Certeju de Sus sunt opt liberali şi patru pesedişti. Au depus jurământul de ales local: Bodrean Adrian Cristian, Marciuc Dumitru, Nelega Ioan Lazăr, Mocanu Dorin Ioan, Albu Gheorghe, Vişan Floriean, Dan Simion, Halga Daniela Florica (toţi PNL), Vinţan Florin Cozmin, Dale Petru, Crăciun Mihai Roman (toţi de la PSD).  Petru Cîmpian a recâştigat fotoliul de primar al comunei cu 56,74 la sută din voturi, pe numele său au pus ştampila „votat” 1.018 persoane, în timp ce principalul contracandidat de la PSD a obţinut 486 de voturi.

Un mandat de primar în comuna Cârjiţi poate fi „procurat” cam cu tot atâtea voturi câţi locatarii îşi duc viaţa într-un bloc muncitoresc. Primăriţa Daniela Adam a avut 289 de voturi şi va fi primar pentru încă patru ani. Adam a obţinut un scor bun (65.78%), pentru că principalul ei adversar – Florin Mariş de la ALDE – a reuşit să strângă fix 50 de voturi. În consiliul local Cârjiţi au intrat: Jude Miron, Gridan Gabriel, Ţirai Marius, Bănească Victoria (PNL), Popa Daniel (UCDR), Suciu Iulian (ALDE), Iştoc Tiberiu şi Stoica Viorel (PSD).

 

Vorţa şi Zam, la pas după alegeri

 

Primarul Radu Emil Bureană nu a depus încă jurământul nici nu a fost programată încă şedinţa extraordinară în acest scop. Liberalul a câştigat comuna cu 421 de voturi (76,13 la sută). Comuna Vorţa are în componenţa consiliului şase liberali, doi PSD şi un consilier ALDE.  Vor decide soarta comunei: Tămaş Marioara, Laric Ionel, Bolca Violeta, Blăgăilă Claudiu, Petrescu Gheorghe Daniel (PNL) Miclăuş Daniel şi Miclăuş Ioan (PSD), Tămaş Vasile Lucian (ALDE).

La Zam, primarul Sorin Nistor a obţinut un nou mandat cu 535 de voturi (60, 86 la sută).

Consiliul local este format din şase liberali, doi PSD, doi aleşi locali de la ALDE şi un consilier de la Mişcarea Populară. Sunt în „legislativul” din Zam: Birău Doina, Bîndea Dorin, Daminescu Ionel, Han Andrei Sandu, Simonescu Marius Romică (PNL), Brezovean Ionel Cristian şi Stănilă Valeriu Daniel (PSD), Sicre Gheorghe şi Nicoară Romi Ioan (ALDE), precum şi Lasc Dorin (PMP).

Comentarii FB

comentarii
One thought on “DIN CAUZA SOCOTELILOR FINANCIARE. Şase primarii liberali au rămas de căruţă, la partea cu jurământul

  1. Grigore

    Inteleg ca „impecabilitatea” nu numai ca se ia, dar se si da mai departe. N-o sa-mi pot explica niciodata cantitatea din ce in ce mai mare de prostie care se propaga in mase, in continuare. Si asta, in ciuda progresului pe care, omenirea il inregistreaza, de altfel intre timp. Sau nu?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *