Despre Parlamentul European (I). România, a şaptea forţă în PE

pe1

751 de membri vor fi aleși în 25 mai 2014 în Parlamentul European

Parlamentul European constituie jumătate din legislativul UE (alături de Consiliul Uniunii Europene). Cei 736 (în curând 751) de membri ai Parlamentului European (MPE) sunt aleși direct de cetățenii UE la fiecare cinci ani în baza unui sistem de reprezentare proporțională în baza numărului de voturi acumulat de fiecare partid politic. Deși parlamentarii europeni sunt aleși la nivel național, ei urmează politica grupului parlamentar din care fac parte.

 

România va trimite în PE 32 de reprezentanți, cu unul mai puțin decât în urmă cu 5 ani, dar va fi a șaptea ţară ca număr de parlamentari.

 

Sunt 28 de state membre: Austria (18), Belgia (21), Bulgaria (17), Cipru (6), Croația (11), Danermarca (13), Estonia (6), Finlanda (13), Franța (74), Germania (96), Grecia (21), Irlanda (11), Italia (73), Letonia (8), Lituania (11), Luxemburg (6), Malta (6), Polonia (51), Portugalia (21), Marea Britanie (73), Cehia (21), România (32), Slovacia (13), Slovenia (8), Spania (54), Suedia (20), Olanda (26), Ungaria (21)

 

Suprafața UE – 4 284 730 km²

 

Populația – 503,7 milioane de locuitori

 

România a aderat la Uniunea Europeană în 2007

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece + șaptesprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte         Soarta tristă a „autostrăzii – muzeu”, părăsită de două luni         Salarii regești la Consiliul Județean Hunedoara         Deva – între destinație turistică și turismul de nișă