Despre Parlamentul European (I). România, a şaptea forţă în PE

pe1

751 de membri vor fi aleși în 25 mai 2014 în Parlamentul European

Parlamentul European constituie jumătate din legislativul UE (alături de Consiliul Uniunii Europene). Cei 736 (în curând 751) de membri ai Parlamentului European (MPE) sunt aleși direct de cetățenii UE la fiecare cinci ani în baza unui sistem de reprezentare proporțională în baza numărului de voturi acumulat de fiecare partid politic. Deși parlamentarii europeni sunt aleși la nivel național, ei urmează politica grupului parlamentar din care fac parte.

 

România va trimite în PE 32 de reprezentanți, cu unul mai puțin decât în urmă cu 5 ani, dar va fi a șaptea ţară ca număr de parlamentari.

 

Sunt 28 de state membre: Austria (18), Belgia (21), Bulgaria (17), Cipru (6), Croația (11), Danermarca (13), Estonia (6), Finlanda (13), Franța (74), Germania (96), Grecia (21), Irlanda (11), Italia (73), Letonia (8), Lituania (11), Luxemburg (6), Malta (6), Polonia (51), Portugalia (21), Marea Britanie (73), Cehia (21), România (32), Slovacia (13), Slovenia (8), Spania (54), Suedia (20), Olanda (26), Ungaria (21)

 

Suprafața UE – 4 284 730 km²

 

Populația – 503,7 milioane de locuitori

 

România a aderat la Uniunea Europeană în 2007

 

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva