Deşi Constituţia nu-i lasă. Pesediştii dosesc situaţia traseiştilor politici în stil mafiot

Între amendamentele picate este şi cel al deputatului PSD de Hunedoara, Laurenţiu Nistor, cel cu pumnul în gura lui Ponta

dupa nistor

În 17 februarie 2015, comisiile reunite – de Administraţie Publică şi Juridică – din Camera Deputaţilor au dezbătut, în sfârşit, proiectul de lege de respingere a ordonanţei 55 din 2014, ordonanţa traseiştilor politici. În fapt, au fost dezbătute amendamentele propuse, fiind respinse cele liberale, care doreau ca traseiştii să-şi piardă mandatele, dar şi amendamentul-minune prin care hunedoreanul PSD Laurenţiu Nistor cerea articol de lege care să oblige guvernul să respecte Constituţia (sic!).

Până la urmă, forma propusă şi introdusă pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor de ieri, 18 februarie 2015, a constat într-un articol unic, care nu lămureşte nimic.

Puţin mai mult decât nimic

Astfel, în minunata “Lege  privind respingerea  Ordonanței de urgență a Guvernului nr.55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală” a rămas numai “Articol unic – Se respinge Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55/2014 din 28 august   2014   pentru   reglementarea   unor măsuri privind administrația publică locală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 646 din 2 septembrie 2014”.

Nimic despre situaţia traseiştilor politici, despre ceea ce e va întâmpla cu ei, de unde putem uşor trage concluzia că este doar o şmecherie politică de a băga toată situaţia în ceaţă densă, de a ascunde golănia politică în stil mafiot, adică în dosul Constituţiei şi legilor româneşti.

Din ceaţa asta densă, evident, vor ieşi doar polemici debusolante şi, în bună rânduială românească, toată mizeria politică se va pierde în timp. La urma-urmei, nici nu se întrevăd variante de limpezire. Poţi să-l pedepseşti pe traseistul X, retroactiv, pentru că a beneficiat de o reglementare legală, dată de guvern? Nu prea poţi. Poţi să laşi mizeria politică ce a rezultat în urma migraţiilor şi care şi-a bătut joc de votul cetăţeanului aşa cum e acum? Nici asta nu e normal. Din nebuloasa asta, singurul lucru cert este acela că artizanii acestei golănii politice – Ponta, Dragnea şi compania – scapă nepedepsiţi, chiar dacă au măturat pe jos cu Constituţia şi electoratul.

Ce au respins cei din puterea PSD

Am considerat, totuşi, necesar să prezentăm, fără comentarii, şi amendamentele grupului PNL, respinse de majoritatea girată de PSD.

“Art.2. – (1) În cel mult șapte zile lucrătoare de la publicarea în Monitorul Oficial a prezentei legi, consiliile  județene,  respectiv consiliile locale se vor întâlni într-o ședință  extraordinară  pentru  a  lua act, prin hotărâre adoptată prin vot deschis, nominal, de încetarea mandatelor consilierului județean, respectiv local care, în temeiul Ordonanței de Urgență nr. 55/2005, a optat pentru apartenența la un alt partid politic decât cel al cărui membru era la data la care a fost ales sau care a optat pentru statutul de independent.

(2) Mandatul consilierului județean, respectiv local       aflat în situația prevăzută de alineatul (1) al prezentului articol a încetat la data de 20 ianuarie 2015, dată la care a fost publicată în Monitorul Oficial decizia Curții Constituționale a României       numărul 761/2014 referitoare la admiterea obiecţiei de neconstituţionalitate  a   dispoziţiilor Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală.

(3)  În 60 de zile de la data publicării prezentei legi, consiliile locale, respectiv județene, vor lua măsurile necesare recuperării sumelor de bani (indemnizații, abonamente telefonice, cheltuieli de deplasare în țară sau străinătate, etc.) achitate  în perioada dintre 20 ianuarie 2015 și data emiterii hotărârii prevăzute la alineatul (1) pentru fiecare consilier al cărui mandat a încetat.

Art.3. – (1) Mandatul primarului sau al președintelui Consiliului Județean care, în temeiul O.U.G. 55/2014, a optat pentru apartenența  la  un  alt  partid  politic

decât cel al cărui membru era la data la care a fost ales sau care a optat pentru statutul de independent, încetează de drept la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României.

(2) În cel mult șapte zile lucrătoare de la publicarea în Monitorul Oficial a prezentei legi, prefectul sau, în  absența acestuia, subprefectul emite ordinul privind încetarea mandatelor prevăzute la alineatul (1) al prezentului articol și vacantarea funcțiilor de primar sau de președinte al Consiliului Județean.

(3) Ordinul Prefectului se comunică Guvernului României pentru organizarea alegerilor locale parțiale.

(4) Guvernul României organizează alegeri locale parțiale pentru funcțiile vacante de primar și de președinte al Consiliului Județean în termenul prevăzut de reglementările legale în vigoare.

Art.4. – (1) Fapta președintelui consiliului județean, respectiv a primarului sau a înlocuitorilor acestora de a nu convoca ședința prevăzută la art. 2 alin. 1 constituie

infracțiunea de abuz în serviciu și se pedepsește conform dispozițiilor Codului Penal.

(2)  Fapta consilierului județean, respectiv local de a absenta nemotivat de la ședința prevăzută la art. 2 alin. (1), de a se abține la votul în cauză sau de a se opune hotărârii prin care se ia act de încetarea mandatelor ce fac obiectul art. 2 constituie infracțiunea de abuz în serviciu și se pedepsește conform dispozițiilor Codului Penal.

(3) Fapta președintelui sau vicepreședintelui consiliului județean, a primarului sau a viceprimarului, a consilierului județean sau a consilierului  local care nu ia măsurile aflate în aria sa de competență sau care se opune recuperării la termen a   sumelor prevăzute la art. 2 alin. (3) constituie infracțiunea de abuz în serviciu și se pedepsește conform dispozițiilor Codului Penal.

(4) Fapta prefectului, sau, în absența acestuia, a subprefectului de a nu emite în termenul prevăzut de art. 3 alin. (1) ordinul de încetare a mandatelor ce fac obiectul articolului menționat constituie infracțiunea de abuz în serviciu și se pedepsește conform dispozițiilor Codului Penal”.

Nu fu să fie

Evident, nu putem trece nici peste “istoricul” amendament propus de pesedistul Laurenţiu Nistor, deputatul care dorea să pună pumnul în gura guvernului Ponta, printr-un articolaş dintr-o lege de respingere a unei inepţii. Reamintim propunerea lui Nistor: “Art.II.      – Se interzice Guvernului de a emite ordonanțe al căror efecte pot încălca principiile constituționale ale statului de drept și deciziile Curții Constituționale”. Amendament, din fericire, respins chiar şi de colegii deputatului hunedorean. Dacă am fi răutăcioşi, am spune că deputatul Nistor a propus acest amendament deoarece considera că guvernul Ponta avea dreptul, până acum, să emită ordonanţe neconstituţionale. Dar nu suntem. (Volodia Macovei)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Voluntarii care lucrează la Cetatea Costești au nevoie de ajutor         NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții