Descentralizare: Guvernul ne repartizează la Timiş. Oficialii CJ Hunedoara ar vrea cu Alba

Proiectul legii descentralizării a fost finalizat, iar pentru acesta Guvernul îşi va asuma răspunderea în parlament în data de 19 noiembrie. Potrivit acestui proiect, judeţul Hunedoara ar urma să fie inclus în regiunea de Vest, cu Timiş, Arad şi Caraş – Severin, în timp ce oficialii Consiliului Judeţean Hunedoara ar fi preferat regiunea ce cuprinde judeţele Alba şi Sibiu pe care le consideră mai apropiate de Hunedoara.

descentralizareProiectul legii descentralizării a fost adoptat la finele săptămânii trecute de Guvern, iar textul a fost trimis Parlamentului pentru a fi adoptat, prin angajarea răspunderii Guvernului, într-o şedinţă comună, în data de 19 noiembrie. De asemenea, tot în data de 19 noiembrie, dar cu câteva ore mai devreme, se vor discuta eventualele amendamente, care pot fi formulate până luni seara. Potrivit proiectului de act normativ se păstrează prima formă de regionalizare discutată, în care judeţul Hunedoara va fi inclus în Regiunea Vest, cu Arad, Timiş şi Caraş – Severin. Asta după ce s-a mai discutat  o formă de reorganizare, în care Hunedoara ar fi fost aşezată alături de Alba şi Sibiu, mult mai agreată de oficialii hunedoreni. „Eu, sincer, aş opta pentru o regiune cu Sibiul şi Alba. Suntem mai apropiaţi chiar şi cultural, nu numai ca şi tradiţii. Pe mine m-a dezamăgit foarte mult poziţia celor de la Timişoara în legătură cu Direcţia de Finanţe. Or, poziţia asta o vom avea mereu. Nu e una de cooperare şi colegialitate, ci una de a pune piciorul în prag, că avem un socru pe acolo…Iar asta nu ne avantajează”, este de părere Tiberiu Balint, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. El consideră că riscăm să fim oaia neagră, şi nu pe criterii economice, ori de dezvoltare unitară a judeţelor în interiorul regiunii, ci pe cel de clientelism  politic.

Ce prevede descentralizarea

Potrivit proiectului de act normativ pe care Guvernul vrea să-şia sume răspunderea, descentralizarea cuprinde mai multe aspecte. Astfel, în competenţele autorităţilor publice locale vor intra: serviciile de sănătate publică la nivel judeţean, administrarea plajelor turistice maritime şi fluviale, ale râurilor, pâraielor, administrarea sistemelor de gospodărire a apelor, protecţia mediului, pescuit şi acvacultură, administrarea unităţilor sportive şi de tineret, a taberelor şcolare, centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenţilor, precum şi a cluburilor sportive de la nivel local; dezvoltare şi promovare turistică; organizează şi desfăşoară activităţi educative  extraşcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor, protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judeţului, implementarea programelor judeţene în domeniul tineretului şi sportului
Ministerul Sănătăţii va avea Direcţiile Judeţene de Sănătate publică, fără funcţia de inspecţie şi control trec la autorităţile locale, centrele de aparatură medicală, centrele de tratament, centrele medicale şi ambulatorii de specialitate vor trece în subordinea autorităţilor locale.
În cadrul procesului de descentralizare nu va intra Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi nici ambulanţele.
 De la Ministerul Agriculturii vor fi transferate în subordinea autorităţilor locale direcţiile judeţene fără unitatea fito-sanitară, oficiile judeţene de studii pedologice şi agronomice, casele agronomului. De asemenea, camerele agricole actuale, care sunt în subordinea consiliilor judeţene, se vor reuni într-o structură care se va numi Oficiul Judeţean Agricol şi care va trece sub autoritatea Consiliului Judeţean.
De asemenea, de la ministerul Mediului va pleca în teritoriu Agenţia Judeţeană pentru protecţia Mediului, care va intra în subordinea Consiliului Judeţean şi Agenţia pentru Pescuit şi Acvacultură.
Autoritatea Naţională pentru Turism va trece la Consiliile Judeţene, care vor avea competenţe de autorizare şi clasificare în turism.
Ministerul Educaţiei va fi cel mai puţin implicat în procesul de descentralizare, existând o singură prevedere, cea privind învăţământul tehnic şi profesional. Inspectoratele şcolare nu se descentralizează.

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Descentralizare: Guvernul ne repartizează la Timiş. Oficialii CJ Hunedoara ar vrea cu Alba

  1. Simerianu

    Ne ard banatenii si ne scuipa cand vor ei,suntem la mila lor,am ajuns bataia de joc a tiganilor banateni.Multumim alesilor din judet care dau 2 bani pe demnitatea noastra si mandria noastra de hunedoreni.
    Ar trebui sa iesim in strada,nu putem lasa lucrurile sa ramana asa.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști         CU ALCOOL LA BORD. O tânără din Călan a anunţat o răpire falsă         Giardini di Zoe, colţul de Rai creat într-un sat din Hunedoara         Momente dramatice pentru o familie de polonezi care a vizitat Cetatea Devei