Descentralizare: Guvernul ne repartizează la Timiş. Oficialii CJ Hunedoara ar vrea cu Alba

Proiectul legii descentralizării a fost finalizat, iar pentru acesta Guvernul îşi va asuma răspunderea în parlament în data de 19 noiembrie. Potrivit acestui proiect, judeţul Hunedoara ar urma să fie inclus în regiunea de Vest, cu Timiş, Arad şi Caraş – Severin, în timp ce oficialii Consiliului Judeţean Hunedoara ar fi preferat regiunea ce cuprinde judeţele Alba şi Sibiu pe care le consideră mai apropiate de Hunedoara.

descentralizareProiectul legii descentralizării a fost adoptat la finele săptămânii trecute de Guvern, iar textul a fost trimis Parlamentului pentru a fi adoptat, prin angajarea răspunderii Guvernului, într-o şedinţă comună, în data de 19 noiembrie. De asemenea, tot în data de 19 noiembrie, dar cu câteva ore mai devreme, se vor discuta eventualele amendamente, care pot fi formulate până luni seara. Potrivit proiectului de act normativ se păstrează prima formă de regionalizare discutată, în care judeţul Hunedoara va fi inclus în Regiunea Vest, cu Arad, Timiş şi Caraş – Severin. Asta după ce s-a mai discutat  o formă de reorganizare, în care Hunedoara ar fi fost aşezată alături de Alba şi Sibiu, mult mai agreată de oficialii hunedoreni. „Eu, sincer, aş opta pentru o regiune cu Sibiul şi Alba. Suntem mai apropiaţi chiar şi cultural, nu numai ca şi tradiţii. Pe mine m-a dezamăgit foarte mult poziţia celor de la Timişoara în legătură cu Direcţia de Finanţe. Or, poziţia asta o vom avea mereu. Nu e una de cooperare şi colegialitate, ci una de a pune piciorul în prag, că avem un socru pe acolo…Iar asta nu ne avantajează”, este de părere Tiberiu Balint, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. El consideră că riscăm să fim oaia neagră, şi nu pe criterii economice, ori de dezvoltare unitară a judeţelor în interiorul regiunii, ci pe cel de clientelism  politic.

Ce prevede descentralizarea

Potrivit proiectului de act normativ pe care Guvernul vrea să-şia sume răspunderea, descentralizarea cuprinde mai multe aspecte. Astfel, în competenţele autorităţilor publice locale vor intra: serviciile de sănătate publică la nivel judeţean, administrarea plajelor turistice maritime şi fluviale, ale râurilor, pâraielor, administrarea sistemelor de gospodărire a apelor, protecţia mediului, pescuit şi acvacultură, administrarea unităţilor sportive şi de tineret, a taberelor şcolare, centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenţilor, precum şi a cluburilor sportive de la nivel local; dezvoltare şi promovare turistică; organizează şi desfăşoară activităţi educative  extraşcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor, protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judeţului, implementarea programelor judeţene în domeniul tineretului şi sportului
Ministerul Sănătăţii va avea Direcţiile Judeţene de Sănătate publică, fără funcţia de inspecţie şi control trec la autorităţile locale, centrele de aparatură medicală, centrele de tratament, centrele medicale şi ambulatorii de specialitate vor trece în subordinea autorităţilor locale.
În cadrul procesului de descentralizare nu va intra Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi nici ambulanţele.
 De la Ministerul Agriculturii vor fi transferate în subordinea autorităţilor locale direcţiile judeţene fără unitatea fito-sanitară, oficiile judeţene de studii pedologice şi agronomice, casele agronomului. De asemenea, camerele agricole actuale, care sunt în subordinea consiliilor judeţene, se vor reuni într-o structură care se va numi Oficiul Judeţean Agricol şi care va trece sub autoritatea Consiliului Judeţean.
De asemenea, de la ministerul Mediului va pleca în teritoriu Agenţia Judeţeană pentru protecţia Mediului, care va intra în subordinea Consiliului Judeţean şi Agenţia pentru Pescuit şi Acvacultură.
Autoritatea Naţională pentru Turism va trece la Consiliile Judeţene, care vor avea competenţe de autorizare şi clasificare în turism.
Ministerul Educaţiei va fi cel mai puţin implicat în procesul de descentralizare, existând o singură prevedere, cea privind învăţământul tehnic şi profesional. Inspectoratele şcolare nu se descentralizează.

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Descentralizare: Guvernul ne repartizează la Timiş. Oficialii CJ Hunedoara ar vrea cu Alba

  1. Simerianu

    Ne ard banatenii si ne scuipa cand vor ei,suntem la mila lor,am ajuns bataia de joc a tiganilor banateni.Multumim alesilor din judet care dau 2 bani pe demnitatea noastra si mandria noastra de hunedoreni.
    Ar trebui sa iesim in strada,nu putem lasa lucrurile sa ramana asa.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși