De Ziua Naţională la mormântul lui Avram Iancu

126

Liderii PSD din judeţul Hunedoara şi-au făcut timp pentru un moment de reculegere la mormântul Crăişorului Avram Iancu, de Ziua Naţională a României

Eroul naţional Avram Iancu a devenit un fel de „produs” comercializat politic în septembrie cu prilejul Serbărilor Naţionale de la Ţebea. Atunci apare o inflaţie masivă de politicieni, atraşi ca de un magnet în baia anuală de mulţime. E un fel de Oscar politic la care participă mii de curioşi dornici să vadă cum arată în carne şi oase corifeii patriei care coboară pentru ei direct din televizor. Un gest de supremă bunăvoinţă faţă de cei care, din când în când, pot pune mâna pe ştampila. De la un an la altul, Serbările Naţionale de la Ţebea se tocesc în aceleaşi clişee, stereotipuri şi lozinci. Emoţiile autentice parcă au obosit să mai dea din coate ca să-şi facă loc în bâlciul care a confiscat sărbătoarea. La final zilei de iarmaroc se lasă liniştea peste un potop de gunoaie „uitate” pe platoul de la Ţebea, semn că serbarea a avut succes „de casă”. Şi cam asta e tot. După aceea, micuţa localitate din Ţara Zarandului se retrage discret din viaţa publică.

Ceremonie discretă

Anul acesta (şi nu e primul an în care se întâmplă), liderii PSD Hunedoara au fost de Ziua Naţională a României să depună o coroană de flori pe mormântul Căişorului. Discret, fără public, fără aplauze, fără discursuri şi mesaje patriotarde. Au participat la slujba de pomenire, au plecat fruntea la mormânt şi s-au retras. Un gest care merită să fie măcar semnalat.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.