11.3 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

Cum se ratează şansa intabulării gratuite a terenurilor de sub casă, curţi, grădini

Legea care rezolvă situaţia juridică a unor terenuri trece neobservată în judeţul Hunedoara, deşi în alte părţi prefecturile au mediatizat intens această oportunitate. Până acum nici un dosar nu a ajuns la Prefectură şi s-a scurs jumătate din timpul acordat de lege. Este vorba despre reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenurile aferente caselor, curţilor, anexelor gospodăreşti şi grădinilor. Cei care nu şi-au rezolvat această problemă pot depune cereri la comisiile locale până la data de 6 decembrie 2018

Legea oferă o şansă nesperată pentru cei care nu şi-au intabulat terenul de sub casă. Actul normativ reglementează situaţia juridică a terenurilor aferente caselor de locuit, anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, terenuri situate atât în zonele cooperativizate, cât şi în cele necooperativizate.

Nici un dosar nu a ajuns la Prefectură

În judeţul Hunedoara, oportunitatea oferită de lege a fost puţin (spre deloc) mediatizată de autorităţi. Prefectul Fabius-Tiberiu KISZELY spune că nu a considerat necesară o campanie de informare a populaţiei, dar a comunicat comisiilor locale de fond funciar să se ocupe de problemă. „Noi am transmis primăriilor toată metodologia. Ba din contra, am simplificat metodologia şi le-am spus exact de ce documente au nevoie. Probabil că or fi depus cereri, dar deocamdată nu a ajuns nicio cerere la Comisia Judeţeană”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara.

Jumătate din timp s-a scurs degeaba

Modificarea şi completarea legislativă instituie un termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a Legii nr.231/2018, respectiv perioada 9 august – 6 decembrie 2018, în care persoanele fizice şi juridice care îndeplinesc condiţiile legii pot formula cereri pentru reconstituirea şi/ sau constituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor aferente locuinţelor. În cazul terenurilor din zonele cooperativizate, în lipsa actelor doveditoare ale dreptului de proprietate la data intrării în CAP, dovada se poate face şi cu alte mijloace de probă, inclusiv declaraţii autentice de martori. De asemenea, trebuie precizat că nu fac obiectul acestei legi dosarele aflate în curs de soluţionare prin procedurile administrative ori judiciare. Actul normativ aduce modificări la Legea fondului funciar nr.18/1991 şi cu privire la scoaterea definitivă sau temporară, respectiv introducerea în circuitul agricol a terenurilor. Modificările au apărut în Monitorul Oficial nr.679/2018, unde a fost publicată Legea nr.231/2018 privind modificarea și completarea Legii fondului funciar nr.18/1991.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/