Cum s-a ajuns la dezastrul de pe drumul județean spre Sarmizegetusa Regia

După alunecările de teren și viiturile din vara anului 2018, care au dus la surparea unei porțiuni din șoseaua spre Sarmizegetusa Regia, autoritățile județene au luat doar măsuri provizorii de reparare a drumului. Lucrările au fost realizate de firma angajată de Consiliul Județean Hunedoara pentru întreținerea DJ 705A.

În vecinătatea parcării de la poalele sitului UNESCO, drumarii au degajat partea carosabilă acoperită de valurile de pământ, bolovani și trunchiuri de copaci prăvălite de pe versanți și au consolidat-o astfel încât să se poată circula cu autoturismele. „Din motive de siguranţă, autocarele vor putea urca doar până la intersecţia aflată la intrarea pe Valea Albă, iar ocupanţii lor îşi vor putea continua drumul pe jos, spre Sarmizegetusa Regia”, informa Consiliul Judeţean Hunedoara la câteva zile după alunecările de teren de la sfârșitul lunii iulie 2018. În aceeași zonă, considerată vulnerabilă, o alunecare de teren a dus în 20 martie la ruperea altei porțiuni de drum.

Conducerea Consiliului Județean Hunedoara cunoștea faptul că zona este vulnerabilă, însă nu s-a grăbit să intervină pentru consolidarea marginilor șoselei. Nu au fost ridicate ziduri de sprijin, iar trunchiurile de copaci  din apele pârâului nu au fost scoase. Abia în 19 martie, Consiliul Județean Hunedoara anunța că se va mobiliza pentru scoaterea lemnului putrezit din apă.

„Este nevoie de mobilizare pentru scoaterea lemnului putrezit din albia pârâului pentru că, în caz de ploi torențiale, acesta se poate transforma într-un real pericol pentru structura drumului. Pentru a rezolva urgent problema este nevoie de colaborare între instituții, dar și de bunăvoință. Trebuie scos lemnul din apă!”, concluziona administratorul public al județului Costel Avram. Acesta a refuzat ulterior să răspundă întrebărilor cu privire la situația drumului, pe motiv că a fost ironizat pe Facebook.

În prezent, ultimii patru kilometri ai șoselei spre Sarmizegetusa Regia au rămas închiși circulației rutiere. Așezarea dacică poate fi vizitată, însă, pe jos. „S-au demarat procedurile de curățare a albiei pârâului de pe Valea Albă prin îndepărtarea trunchiurilor de arbori abandonate ori aduse de viituri, pentru ca ulterior să poată fi executate lucrările de consolidare a drumului în zona în care acesta a devenit impracticabil pentru circulația rutieră din cauza ruperii acostamentului și surpării terenului de susținere a șoselei”,a  informat Consiliul Județean Hunedoara. De luni, circulația spre Sarmizegetusa Regia ar putea fi redeschisă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu + șapte =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie         AȚI VĂZUT-O? Tânără din Lupeni, dată dispărută         Devean lăsat fără banii de pe card         Probleme la nodul rutier Simeria Veche, de pe Autostrada Deva – Orăștie         Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi