Cum s-a ajuns la dezastrul de pe drumul județean spre Sarmizegetusa Regia

După alunecările de teren și viiturile din vara anului 2018, care au dus la surparea unei porțiuni din șoseaua spre Sarmizegetusa Regia, autoritățile județene au luat doar măsuri provizorii de reparare a drumului. Lucrările au fost realizate de firma angajată de Consiliul Județean Hunedoara pentru întreținerea DJ 705A.

În vecinătatea parcării de la poalele sitului UNESCO, drumarii au degajat partea carosabilă acoperită de valurile de pământ, bolovani și trunchiuri de copaci prăvălite de pe versanți și au consolidat-o astfel încât să se poată circula cu autoturismele. „Din motive de siguranţă, autocarele vor putea urca doar până la intersecţia aflată la intrarea pe Valea Albă, iar ocupanţii lor îşi vor putea continua drumul pe jos, spre Sarmizegetusa Regia”, informa Consiliul Judeţean Hunedoara la câteva zile după alunecările de teren de la sfârșitul lunii iulie 2018. În aceeași zonă, considerată vulnerabilă, o alunecare de teren a dus în 20 martie la ruperea altei porțiuni de drum.

Conducerea Consiliului Județean Hunedoara cunoștea faptul că zona este vulnerabilă, însă nu s-a grăbit să intervină pentru consolidarea marginilor șoselei. Nu au fost ridicate ziduri de sprijin, iar trunchiurile de copaci  din apele pârâului nu au fost scoase. Abia în 19 martie, Consiliul Județean Hunedoara anunța că se va mobiliza pentru scoaterea lemnului putrezit din apă.

„Este nevoie de mobilizare pentru scoaterea lemnului putrezit din albia pârâului pentru că, în caz de ploi torențiale, acesta se poate transforma într-un real pericol pentru structura drumului. Pentru a rezolva urgent problema este nevoie de colaborare între instituții, dar și de bunăvoință. Trebuie scos lemnul din apă!”, concluziona administratorul public al județului Costel Avram. Acesta a refuzat ulterior să răspundă întrebărilor cu privire la situația drumului, pe motiv că a fost ironizat pe Facebook.

În prezent, ultimii patru kilometri ai șoselei spre Sarmizegetusa Regia au rămas închiși circulației rutiere. Așezarea dacică poate fi vizitată, însă, pe jos. „S-au demarat procedurile de curățare a albiei pârâului de pe Valea Albă prin îndepărtarea trunchiurilor de arbori abandonate ori aduse de viituri, pentru ca ulterior să poată fi executate lucrările de consolidare a drumului în zona în care acesta a devenit impracticabil pentru circulația rutieră din cauza ruperii acostamentului și surpării terenului de susținere a șoselei”,a  informat Consiliul Județean Hunedoara. De luni, circulația spre Sarmizegetusa Regia ar putea fi redeschisă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Transport ilegal de lemne         322 de metri cubi de lemne expediate ilegal         Încă două cazuri de coronavirus în România         Patriarhia Română: Măsuri sanitare şi spirituale în timp de epidemie         PLAN PENTRU O SITUAŢIE DE URGENŢĂ. Autoritățile au luat măsuri pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus în județ         TIMP LIBER. Recomandările ZIARUL HUNEDOREANULUI pentru acest week-end         La OpticLine. Cataracta, cea mai frecventă afecțiune a ochilor, are rezolvare         Ce s-a ales de planurile de modernizare a celor 10 șosele turistice din Hunedoara         S-a lansat proiectul de amenajare a trecerilor la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată         Măsuri de urgență pentru prevenirea infecțiilor cu Coronavirus în municipiul Deva         Femeie tâlhărită pe o stradă din Petroșani         Lemne confiscate de polițiști, în urma unui control în trafic         Accident pe un bulevard din Deva         Deputatul Marius Surgent a revenit în PNL: “Alianța ALDE – PSD s-a dovedit a fi una toxică pentru noi”         Berbeceanu, mesaj controversat pentru șefii Bisericii Ortodoxe Române, pe tema coronavirusului         Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile