Cum s-a ajuns la dezastrul de pe drumul județean spre Sarmizegetusa Regia

După alunecările de teren și viiturile din vara anului 2018, care au dus la surparea unei porțiuni din șoseaua spre Sarmizegetusa Regia, autoritățile județene au luat doar măsuri provizorii de reparare a drumului. Lucrările au fost realizate de firma angajată de Consiliul Județean Hunedoara pentru întreținerea DJ 705A.

În vecinătatea parcării de la poalele sitului UNESCO, drumarii au degajat partea carosabilă acoperită de valurile de pământ, bolovani și trunchiuri de copaci prăvălite de pe versanți și au consolidat-o astfel încât să se poată circula cu autoturismele. „Din motive de siguranţă, autocarele vor putea urca doar până la intersecţia aflată la intrarea pe Valea Albă, iar ocupanţii lor îşi vor putea continua drumul pe jos, spre Sarmizegetusa Regia”, informa Consiliul Judeţean Hunedoara la câteva zile după alunecările de teren de la sfârșitul lunii iulie 2018. În aceeași zonă, considerată vulnerabilă, o alunecare de teren a dus în 20 martie la ruperea altei porțiuni de drum.

Conducerea Consiliului Județean Hunedoara cunoștea faptul că zona este vulnerabilă, însă nu s-a grăbit să intervină pentru consolidarea marginilor șoselei. Nu au fost ridicate ziduri de sprijin, iar trunchiurile de copaci  din apele pârâului nu au fost scoase. Abia în 19 martie, Consiliul Județean Hunedoara anunța că se va mobiliza pentru scoaterea lemnului putrezit din apă.

„Este nevoie de mobilizare pentru scoaterea lemnului putrezit din albia pârâului pentru că, în caz de ploi torențiale, acesta se poate transforma într-un real pericol pentru structura drumului. Pentru a rezolva urgent problema este nevoie de colaborare între instituții, dar și de bunăvoință. Trebuie scos lemnul din apă!”, concluziona administratorul public al județului Costel Avram. Acesta a refuzat ulterior să răspundă întrebărilor cu privire la situația drumului, pe motiv că a fost ironizat pe Facebook.

În prezent, ultimii patru kilometri ai șoselei spre Sarmizegetusa Regia au rămas închiși circulației rutiere. Așezarea dacică poate fi vizitată, însă, pe jos. „S-au demarat procedurile de curățare a albiei pârâului de pe Valea Albă prin îndepărtarea trunchiurilor de arbori abandonate ori aduse de viituri, pentru ca ulterior să poată fi executate lucrările de consolidare a drumului în zona în care acesta a devenit impracticabil pentru circulația rutieră din cauza ruperii acostamentului și surpării terenului de susținere a șoselei”,a  informat Consiliul Județean Hunedoara. De luni, circulația spre Sarmizegetusa Regia ar putea fi redeschisă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident grav pe șantierul magistralei de mare viteză, la Mintia. Un bărbat a suferit arsuri cu apă clocotită         Scene de violență extremă produse de un interlop din Vulcan         Râsu’-plânsu’ arheologiei. Concluziile bizare ale expertului care a stabilit valoarea matriței din Sarmizegetusa Regia         O fetiță de patru ani s-a prăbușit de la etajul al doilea al unui bloc din Deva         Cum a fost celebrată Ziua Drapelului Național în Deva și Hunedoara         Lansare proiect: „Construcţie şi dotare creşă nouă, strada Luminii, nr. 10, municipiul Orăştie”         Variante ieftine de vacanță – Serbia sau Bosnia         Peste 3.000 de tone de păcură vor încălzi municipiul Brad         Drumul spre cetatea dacică Piatra Roșie a fost asfaltat         Șase medii 10 în județ, la Evaluarea Națională         ATENŢIONARE PENTRU ȘOFERI. Traficul rutier va fi închis în weekend pe strada Hărăului         PRIMARUL DEVEI: „Susțin necondiționat orice demers menit a salva Termocentrala Mintia de la închidere!”         Program prelungit la “Paşapoarte”, doar dacă se impune         Ziua comunei Râu de Mori         Sărbătoarea Sânzienelor, păstrată în satele din Munții Orăștiei         Lansarea implementării proiectului: „Creşterea eficienţei energetice a blocului de locuințe M1 – Aleea Crizantemelor din municipiul Deva“, cod SMIS 117069         Podul verde al Autostrăzii Lugoj – Deva, din ce în ce mai animat         Un adolescent în vârstă de 16 ani a distrus trei autoturisme         Afacerea unui contrabandist pusă pe butuci         Tragedie pe calea ferată, în stația Aurel Vlaicu. A murit o copilă de opt ani