CU VERDELE-N JOS. Oamenii de la Mediu ascund statistica jalnică a spaţiilor verzi

Începând cu anul 2010, Autorităţile de Mediu au scos din datele publice informaţiile despre spaţiile verzi din mediul urban. Adică exact de atunci de când României i s-a impus să respecte obligaţiile pe care şi le-a asumat faţă de comunitatea europeană. Guvernul Boc a preferat să ascundă gunoiul sub preş şi aceeaşi practică a adoptat-o şi regimul Ponta

main mic dr

În 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România s-a angajat să crească suprafaţa zonelor verzi din mediul urban în conformitate cu normele europene de mediu. A fost dată şi o ordonanţă (114/2007) de guvern prin care autorităţile locale erau obligate să asigure în intravilan câte 20 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor până în 2010. Evident că timp de trei ani nimeni nu a mişcat un pai, aşa că la termenul scadent situaţia spaţiilor verzi arăta jalnic. Guvernul Boc a considerat că ar fi mai înţelept să nu ştie nimeni cum a evoluat înverzirea oraşelor, astfel că ultimele date despre zonele verzi se opresc la situaţia anului 2009.

Petice de vegetaţie, o cârpeală în stil românesc

Potrivit site-ului oficial al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara suprafeţele zonelor verzi din judeţ erau departe de pretenţiile europene cu un an înainte de 2010. Deva avea în 2009 doar 3,64 de metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor. Exact ca în 2008 şi foarte probabil la fel ca în 2010, dacă nu cumva mai puţin pentru că în acea perioadă au fost distruse gardurile vii şi înlocuite cu gazon. Aninoasa avea 0,78 metri pătraţi, Vulcan 3,14 (în creştere cu 0,02 mp faţă de anul precedent), Lupeni – 12,43 mp (9,90 mp în 2008), Petroşani – 15,65 mp (cu 26 centimetri pătraţi mai mult), Geoagiu – 16, 8 mp (în scădere cu 0,05 mp).

Cel mai bine e la Uricani unde erau 68 de metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor, dar şi Hunedoara, Brad, Călan şi Petrila erau peste suprafaţa cerută de lege. Din cele 14 oraşe, doar cinci se încadrau în normele cerute de UE.

Tăcere grea la Mediu, de Plumb

Următoarea obligaţie de mediu asumată de România pe tema zonelor verzi avea termen scadent data de 31 decembrie 2013. Guvernul Ponta a folosit aceeaşi tactică a foştilor guvernanţi: decât nimic, mai bine deloc. Pentru 2013, fiecare orăşean ar fi trebuit să aibă alocat 26 de metri pătraţi de vegetaţie. Georgeta Barabaş, director executiv la APM Hunedoara s-a sustras obligaţiei de a oferii informaţii invocând tot felul de proceduri impuse de ministerul condus de Rovana Plumb. Cam cum a procedat şi şeful Gărzii de Mediu când cu scandalul pinilor de la Episcopie.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara