CU VERDELE-N JOS. Oamenii de la Mediu ascund statistica jalnică a spaţiilor verzi

Începând cu anul 2010, Autorităţile de Mediu au scos din datele publice informaţiile despre spaţiile verzi din mediul urban. Adică exact de atunci de când României i s-a impus să respecte obligaţiile pe care şi le-a asumat faţă de comunitatea europeană. Guvernul Boc a preferat să ascundă gunoiul sub preş şi aceeaşi practică a adoptat-o şi regimul Ponta

main mic dr

În 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România s-a angajat să crească suprafaţa zonelor verzi din mediul urban în conformitate cu normele europene de mediu. A fost dată şi o ordonanţă (114/2007) de guvern prin care autorităţile locale erau obligate să asigure în intravilan câte 20 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor până în 2010. Evident că timp de trei ani nimeni nu a mişcat un pai, aşa că la termenul scadent situaţia spaţiilor verzi arăta jalnic. Guvernul Boc a considerat că ar fi mai înţelept să nu ştie nimeni cum a evoluat înverzirea oraşelor, astfel că ultimele date despre zonele verzi se opresc la situaţia anului 2009.

Petice de vegetaţie, o cârpeală în stil românesc

Potrivit site-ului oficial al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara suprafeţele zonelor verzi din judeţ erau departe de pretenţiile europene cu un an înainte de 2010. Deva avea în 2009 doar 3,64 de metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor. Exact ca în 2008 şi foarte probabil la fel ca în 2010, dacă nu cumva mai puţin pentru că în acea perioadă au fost distruse gardurile vii şi înlocuite cu gazon. Aninoasa avea 0,78 metri pătraţi, Vulcan 3,14 (în creştere cu 0,02 mp faţă de anul precedent), Lupeni – 12,43 mp (9,90 mp în 2008), Petroşani – 15,65 mp (cu 26 centimetri pătraţi mai mult), Geoagiu – 16, 8 mp (în scădere cu 0,05 mp).

Cel mai bine e la Uricani unde erau 68 de metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor, dar şi Hunedoara, Brad, Călan şi Petrila erau peste suprafaţa cerută de lege. Din cele 14 oraşe, doar cinci se încadrau în normele cerute de UE.

Tăcere grea la Mediu, de Plumb

Următoarea obligaţie de mediu asumată de România pe tema zonelor verzi avea termen scadent data de 31 decembrie 2013. Guvernul Ponta a folosit aceeaşi tactică a foştilor guvernanţi: decât nimic, mai bine deloc. Pentru 2013, fiecare orăşean ar fi trebuit să aibă alocat 26 de metri pătraţi de vegetaţie. Georgeta Barabaş, director executiv la APM Hunedoara s-a sustras obligaţiei de a oferii informaţii invocând tot felul de proceduri impuse de ministerul condus de Rovana Plumb. Cam cum a procedat şi şeful Gărzii de Mediu când cu scandalul pinilor de la Episcopie.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 − trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu